Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Mýty o praní. Údaje o spotřebě vody nelžou, ale jsou zavádějící

  1:00aktualizováno  1:00
Pračka, která vypere pět kilogramů prádla v 39 litrech vody. Je to ideální koupě? Ne. Výrobci totiž uvádějí čísla vztahující se pouze k bavlně prané na 60 stupňů Celsia. U jiných programů "bere" pračka klidně dvojnásobek.

Pro výběr pračky už dnes není spotřeba vody až tak podstatná. | foto: Miele

Ze strany výrobců to není žádný podvod, spotřeba vody se však testuje pouze na jednom programu určeném pro bavlnu a na jediné teplotě vody, a to 60 °C. Takže zatímco pět i více kilogramů bavlněného prádla vyperete v necelých 40 litrech vody, na dva kilogramy jemného prádla praného při 30 stupních spotřebujete klidně dvojnásobek.

Když se tak před dvěma lety v Německu testovalo, kolik stojí zákazníka praní, přišlo se na velmi nečekaný "koláč nákladů". Zatímco za elektrický proud zaplatí majitel za dobu životnosti pračky 12 procent z celkových nákladů na praní, za vodu 22 procent a za pořízení přístroje 28 procent, za prací prostředky 38 procent.

A to se ještě testy držely doporučených dávek od výrobců. Zkušenost je přitom taková, že lidé navyšují množství pracího prášku přibližně o třetinu. "Takže kupovat dnes pračku jen podle toho, že výrobce u ní uvádí nízkou spotřebu vody, je úplně zbytečně," tvrdí David Hladký z firmy Miele.

Vysoké teploty vám nepomohou

Mýtů o praní je však mnohem více. Zejména starší generace nedá dopustit na vyšší teploty praní, což vzniklo hlavně v době, kdy se používala mýdla, která v nižších teplotách nereagovala. 

Vyšší teploty kvalitu praní nezlepší, protože základem pracích prášků i gelů jsou dnes enzymy, ale ty se v teplotách nad 60 °C neprojeví, tam fungují už jen bělidla. Vysoká teplota navíc někdy škodí i pračce. Zvyšuje se při ní usazování vodního kamene, hlavně v případě tvrdé vody.

 "Teplota 60 stupňů se navíc udrží v bubnu pračky při nastavení programu na tuto teplotu pouze osm minut, takže argument, že takto dosáhneme lepšího vyprání nebo hygieny prádla není pravda, jen zaplatíme více za ohřev vody. Na ´hygienu´ jsou potřeba speciální programy," varuje David Hladký.

Podobně je tomu u praní na 95 °C, vyvářka trvá pouze osm minut… Ovšem ohřev vody se pěkně prodraží, protože při praní představuje 80 procent z celkové spotřeby elektřiny, zatímco otáčení bubnu jen 20 procent.

Podle Davida Hladkého postačí na kvalitní vyprání prádla teploty 30 a 40 °C. Pozor ovšem na volbu programu a typ pracího prostředku. V malém množství vody se vám nemusí dobře rozpustit prací prášek a na oblečení mohou zůstat bílé žmolky. Vhodnější jsou tekuté přípravky, ale i zde pozor: příliš časté používání gelů dokáže "zalepit" zásobníky.

Velké bubny omezují mačkání prádla, a tím i nutnost žehlení.

Velké bubny omezují mačkání prádla, a tím i nutnost žehlení.

Proč velký buben

A na co si dát ještě pozor? Třeba na velikost bubnu. "Nemám rád, když výrobci praček zdůrazňují, že buben je na sedm, osm či více kilogramů prádla. Důležitý je prostor. Mezi horní hranicí prádla po vložení do bubnu a mezi horní hranou otvoru by mělo být volné místo alespoň na výšku pěsti, aby se prací přípravky dobře rozpustily a prádlo dostatečně vymáchalo," radí doktor Robert Klos z firmy Henkel.

Ve velkém bubnu se při vhodném množství prádlo navíc tolik nepomačká."Čím větší buben, tím je šetrnější k prádlu," tvrdí David Hladký. Záleží také na povrchu bubnu. Ty s velkými otvory "vytahují" při odstřeďování ven žmolky. Ale uškodit lze i bubnu, třeba když v něm budete prát věci s různými ostrými cvočky, kamínky nebo pajetkami.

"Třeba ručníky s kamínky Swarovski patří do sáčku na prádlo," doporučuje Lenka Kocourková z firmy A la maison. Prát se však podle ní takové ručníky nikdo nemusí bát. "Za rok a půl, co prodáváme ručníky Möve s tímto zdobením, jsme neměli jedinou reklamaci."

Důležitá je správná volba programu, ale také množství pracího prostředku. To ovlivňuje množství prádla, stupeň zašpinění, ale také tvrdost vody v dané lokalitě. "Nejjednodušší je zavolat si do vodárny," radí David Hladký. Pro dávkování se voda rozděluje na měkkou, střední, tvrdou a velmi tvrdou.

Velmi pečlivě je nutné dávkovat aviváž, nejméně jí patří na syntetiku, kde na 4,5 kg postačí 18 ml, na smíšené tkaniny a vlnu 24 ml a na bavlnu pak 36 ml. Pokud se dávkování přežene, nemusejí vám třeba ručníky sát. Vlákno se "obalí" aviváží a nesaje vodu.

Autor:






Nejčtenější

Nevšední rodinný dům z bílých přepravních kontejnerů, za jehož designem stojí...
Zářivě bílý květ. V poušti vyroste úžasný dům z kontejnerů

Nevšední prázdninový dům z bílých přepravních kontejnerů, za jehož designem stojí londýnský architekt James Whitaker, brzy ozdobí poušť nedaleko kalifornského...  celý článek

Pozvánka do neobvyklé cukrárny: dorty jsou vyrobené z odřezků dřeva z výroby...
Designblok bude ve znamená jídla. Třeba i dortů ze dřeva a laminátu

Jen za pár dní, 26. října, začíná v pražských Holešovicích už 19. ročník Designbloku. Jeho hlavním tématem je JÍDLO. K vidění bude hodně unikátních výrobků, od...  celý článek

Stodolu postavili roku 1887 z lámaného kamene, který se těžil v nedalekém lomu....
Stodola, kde si muži plní své touhy aneb Továrna na splněné sny

Zajímavě zrekonstruovanou stodolu na Českobudějovicku pojednal majitel velmi originálním způsobem. Vznikl tak multifunkční prostor pro nejrůznější oslavy a...  celý článek

Původně gotický dům byl renesančně přestavěn v poslední čtvrtině šestnáctého...
V Krumlově koupili dům s podlahou z kostí. Proměnu stihli za 4 měsíce

Zuzana a Ladislav koupili zanedbaný historický dům z 15. století v centru Českého Krumlova. Chtěli vytvořit hotel, který bude lidi inspirovat. Obrátili se na...  celý článek

Současné finské tvůrce zastupuje na výstavě Ville Harab a Anu Puustinen.
Nejlepší kousky z finského designu a architektury vystavuje Mánes

Finský design a architektura jsou hlavním tématem výstavy v pražském Mánesu, která je součástí oslav stého výročí založení Finska. Seznámit se můžete jak s...  celý článek

Další z rubriky

Plně vestavné myčky vypadají v kuchyni velmi dobře, ovládací panel je umístěný...
U vestavných myček pozor na výběr pantů. Co se vejde do maxi myčky

Řadu let se myčky dělily na samostatně stojící a vestavné, případně podstavné. Jenže to bylo v době, kdy standardní výška kuchyňské pracovní plochy byla 86 cm....  celý článek

Spodní odsávání „stahuje“ okamžitě páru obsahující tuk i odér do filtrů...
Indukční varná deska může nahradit hned několik spotřebičů

Plyn, nebo sklokeramická varná deska? Tuto téměř hamletovskou otázku vyřešila už před několika lety třetí varianta: indukční deska. Ani kuchaři z michelinských...  celý článek

Digestoř by měla zvládnout vyměnit vzduch v místnosti pět až desetkrát za...
Hlučná myčka je dnes mýtus, za hluk digestoře může často její instalace

Spojení kuchyně a obývacího pokoje vyvolává v mnohých lidech averzi. Mají dvě hlavní výhrady: hluk kuchyňských spotřebičů a odér z vaření. Jenže vycházejí z...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.