Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Hotel z dob socialismu se po rekonstrukci rozsvítil díky žluté barvě

  1:00aktualizováno  1:00
Domy i lidé stárnou. Na rozdíl od těch živých lze však stavby nejen zachránit, ale i pořádně omladit. To je i případ známého motelu Stop v Praze 5 ze 70. let minulého století, dnes hotelu Golf.

Chodby osvětluje i denní světlo, září teplou žlutou barvou. | foto: Archiv studia Tek tek

Hlavní objekty tohoto areálu navrhla architektka Alena Šrámková, přilehlé stavby vznikly podle projektu architekta Milana Rejchla. I přesto, že se zde majitelé snažili v průběhu let o určité stavební a udržovací práce, komplexní rekonstrukce zde neproběhla.

K zásadní obnově přistoupil současný majitel až nyní, ve spolupráci s architektem se rozhodl celý komplex architektonicky sjednotit a vtisknout mu ucelený výraz. Autoři rekonstrukce, architekti ze studia Tek Tek, přihlásili projekt do soutěže Interiér roku, kde je iDNES.cz hlavním mediálním partnerem.

Vstupní prostor recepce

Vstupní prostor recepce

Hotel Golf není žádný malý penzion, pro hosty je určeno 169 dvou až čtyřlůžkových pokojů. Užitná plocha hlavní budovy nabízí 4 290 m2, depandance 1 600 m2.

Žlutá je dobrá

Fasádám se vrátil jejich původní vzhled, plasticky pojednané plochy tvoří kombinace omítky a kabřincového obkladu. Vzniklo i nové logo a jemu odpovídající grafický styl interiéru hotelu, jehož základem se stal hřejivý odstín výrazné žluté barvy. V interiéru působí jako silný výrazový prvek vystupující panely, jejichž předobraz tvoří tektonika samotné fasády.

Všechny prostory jsou opticky propojeny motivem dubového dřeva a žlutých doplňků. Recepci architekti vyřešili jako světlý a otevřený prostor, který zvládne najednou pojmout i větší množství příchozích. Členění na jednotlivá zákoutí však nabízí i dostatek soukromí k posezení.

Fotogalerie

Lobby bar je navržený v tlumenějších tónech, společně se zlatým dubovým barem a krbem poskytuje i přes den dostatečnou míru intimity a klidu. Centrální schodiště září barvami, probíhající schodišťovou stěnu doplňuje grafika evokující golfové hřiště.

Chodby osvětluje denní světlo, to je velmi příjemné. Působí díky bílé barvě a motivu žlutých bublin dostatečně vzdušně. Podlahy jsou naopak v tmavých odstínech. Atmosféru pokojů určuje jemný detail dubového dřeva v kombinaci se žlutě zářivými skleněnými příčkami vložených koupelen.

Á la carte restaurace je koncipována jako multifunkční prostor, umožňuje dílčí členění pomocí prosklených stěn se závěsy. Prostor tak lze využívat jak pro pořádání konferencí či večírků, tak pro podávání snídaní.

Klid s výhledem do zeleně

V porovnání s hlavním objektem působí budova depandance záměrně velmi „zemitě“. Chodby připomínají podzemní komunikace. Z měkce hnědého interiéru chodeb se vstupuje do tichých pokojů v béžových barvách, které se svou orientací otevírají krásnému výhledu do zeleně.

V současnosti připravuje studio Tek Tek i interiér novostavby nové hotelové budovy, kterou navrhl architekt Marek Todl. V souladu s principy užitými na rekonstruovaných budovách bude pojednán ve stejném duchu a s použitím stejných výrazových prostředků, barev i detailů jako již zrekonstruované části.

Prostor pro snídaně

Prostor pro snídaně

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku budou každoročně oceněny výjimečné české soukromé i veřejné interiéry, a to v sedmi kategoriích. Hlavním mediálním partnerem akce je iDNES.cz, pořadatelem Institut bytového designu.
S nejzajímavějšími soutěžícími budeme čtenáře postupně seznamovat na stránkách Bydlení iDNES.cz.

Více o soutěži zde.

Cílem je popularizovat originální bydlení, stejně jako mimořádný design obchodů, firemních prostor, hotelů restaurací a podobně.

Uzávěrka přihlášek: 29. 2. 2016
Vyhlášení výsledků: 5. 4. 2016

Autor:



Nejčtenější

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...



Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Další z rubriky

Rodina koupila pivovar. Po deseti letech v něm nechala srdce i duši

Vstupní recepci dominují zachovalá keramická historická kamna Braupfanne.

V bavorském městečku Eilsbrunn, ležícím jen pár kilometrů od hranic nedaleko Řezna, byla dlouhé roky dominantou budova...

Nové typy podlahových krytin se snadněji pokládají i udržují

Podlahy 1Floor Forte výrazně odolné vůči vlhkosti díky voskovému oleji,...

Prázdniny představují ideální dobu pro dovolenou, ale také pro rekonstrukce interiérů. Sousedů bývá minimum, protože...

Z rekreačního domku mají po rekonstrukci skvělé bydlení u přehrady

Celý interiér je ve výrazné černobílé kombinaci doplněné dřevěnými prvky, které...

Pokud budete hledat v Brně zajímavou lokalitu, určitě nemůžete opominout okolí brněnské přehrady. Zeleň, klid a také...



Najdete na iDNES.cz