Starosta si postavil moderní tvrz s věží i s tajnou chodbou

  1:00aktualizováno  1:00
Moderní statek či zemanská tvrz. I tak nazývají lidé soubor budov, který tvoří originální bydlení starosty Jana Svatoše v Kostelci nad Černými lesy. Včetně keramické galerie a dílny jeho ženy Štěpánky Baškové jej navrhl architekt Jan Línek.

Kamenné zdivo a dřevěný podhled střechy na věži se setkávají s dřevěným pláštěm obytných místností novostavby kombinovaným s omítkou. Do domu se vstupuje zimní zahradou. | foto: Jaroslav Hejzlar

"Manželka toužila po novém, moderním bydlení v zajímavém domě, a tak jsme hledali vhodný pozemek. Kupodivu visela v jedné říčanské realitce za výlohou nabídka na prodej velkého pozemku v Kostelci nad Černými lesy," líčí události kolem koupě v roce 1993 současný starosta Kostelce Ing. Jan Svatoš.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov

Překvapilo je, že tak krásně situovaný pozemek se starou stodolou (dokonce i s krávou!) nevzbudil celý rok zájem. Na jedné straně se z něj otevírá výhled až do Krkonoš, z opačné strany je zase vidět panorama města se zámkem. Paní Štěpánka se došla poptat na stavební úřad, jak je to s územním plánem, a jen tak mimochodem se zeptala, zda neznají nějakého dobrého architekta.

Vedoucí stavebního úřadu jí doporučil Jana Línka z L & P, který v Kostelci již realizoval oceněnou stavbu čističky odpadních vod (získala Grand Prix OA). "Sešli jsme se, architekt nám ukázal své realizace, pohovořili jsme o našem záměru a zjistili, že by mohlo dojít k určité symbióze. Čas to potvrdil a stali jsme se přáteli," shrnuje investor.

Na přání majitelů není povolena diskuse.

Až bláznivé nápady

Po mnoha společných rozpravách znělo nakonec zadání následovně: vzniknout měla zemanská tvrz s atriem, věží a tajnou chodbou. Nemělo to být nic komorního, manželé měli tři děti a chtěli bydlet navíc se svými rodiči z obou stran, kteří ovšem vyžadovali rovněž své soukromí při návštěvách či při osamění.

V pískovcové zdi je vložená nika se skleněnými policemi na keramiku, které

V pískovcové zdi je vložená nika se skleněnými policemi na keramiku, které kryjí velké dveře ze skla. Dům je vytápěn tepelným čerpadlem vzduch – voda.

"Architekt Línek je velmi komunikativní člověk, a aby nám svoji vizi projektu přiblížil, vytvořil dokonce model. Mohli jsme zcela přehledně všechny jeho návrhy probrat a dostát tak harmonie. V zásadě jsme mu ponechali volnou ruku a byli jsme pak chváleni jako osvícení investoři," vzpomíná starosta Svatoš. Manželé tehdy bydleli v chalupě v Louňovicích plné keramiky, která byla jejich obživou. A právě tam vznikal program pro dům.

"Nápady pana Svatoše a jeho manželky Štěpánky byly někdy bláznivější než moje," přiznává architekt Línek. "Nakonec z toho vznikl jakýsi moderní statek s dvorem, věží a rybníčkem uprostřed," upřesňuje. Později manželé ještě přikoupili další polorozpadlou stodůlku při východním okraji parcely, která byla začleněna do celkové hmotové kompozice.

Fotogalerie

Nechybí věž s rozhlednou

Dům se začal projektovat začátkem roku 1994, následovalo shánění různých povolení a výběr zhotovitele, kterým se stala společnost IPM Building.

Na jaře 1995 se začalo se stavbou, kolaudace proběhla v květnu 1998. "Pochopitelně jsem stavbu dozoroval, a protože řada detailů vzniká ad hoc, má to velké výhody. Navíc řemeslo mám rád," říká architekt Línek. Uzavřený celek budov tvoří jednak již zmíněné stodoly, jednak novostavba objektu vlastního bydlení doplněná věží s rozhlednou.

Věž a hmota hlavního objektu jsou proti sobě natočeny tím způsobem, aby mezi nimi vznikla zastřešená proluka s průhledem do zahrady, která je paralelou průjezdu ve stodole. Vnitřní prostory navrhl architekt tak, aby respektovaly vztah objektu ke slunci a především k městu, hlavně k zámku a věži kostela.

Obývací pokoj otevřený do krovu je propojený s kuchyní. Z vložené galerie jsou

Obývací pokoj otevřený do krovu je propojený s kuchyní. Z vložené galerie jsou přístupné ložnice v patře. Zelená křesla potažená umělou kůží alcantara jsou francouzské značky Ligne Roset.

I kompozice hmoty hlavní budovy, která má ze severní strany segmentový tvar, není samoúčelná, ale otevírá svým ustoupením ze zadní zahrady pohledy na zámek.

"Majitelé vyžadovali některé hravé prvky, které jsem přivítal, například tajnou podzemní chodbu z domu do věže či zobytnění kamenné stěny v hlavním prostoru domu, což jsem nakonec řešil lávkou a galerií, kde si můžete prohlédnout mapy, které majitel sbírá," vysvětluje architekt. Právě na galerii před ložnicí je oblíbené místo majitelky.

Spojení s galerií

Až po letech, v roce 2009, rovněž podle projektu architekta Línka, byla přestavěna stodola z 18. století na galerii se zaměřením na keramickou plastiku. "Stalo se to opět na přání manželky, která je přední výtvarnicí v tomto oboru," říká Jan Svatoš.

Původní stodola slouží dnes jako galerie keramiky, kde se konají výstavy.

Původní stodola slouží dnes jako galerie keramiky, kde se konají výstavy. Pískovec pro obklady a obvodové zdi zahrady je místní, má dvousetletou patinu.

Stodola měla sice původně sloužit k bydlení, ale struktura rodiny se proměnila, takže to již nebylo třeba. Další stodola, kterou majitelé přikoupili od souseda, slouží jako keramický ateliér. Zde musela být na žádost památkářů provedena kopie původního krovu, který byl prolezlý dřevomorkou. Galerie je spojena ochozovou chodbou s domem, k vidění jsou v ní artefakty našich i zahraničních předních výtvarníků.

"Dvakrát ročně tu pořádáme výstavy s vernisáží, jsou podávány řízky zdarma, a tak je tu vždy plno," popisuje s úsměvem majitel. Vlastně všechny objekty, mimo věž, jsou propojeny na úrovni prvního patra krytou spojovací chodbou, ve které je depozitář keramiky vyrobené v rodinném podniku – České keramické manufaktuře.

Součástí je zahrada

Malebnou zahradu navrhoval též architekt Línek. "Vyrostli jsme na venkově, tak nám velké široké prostory pojaté jako česká krajina s cestou do dáli spolu s lipořadím a českou loukou připadá jako přirozené prostředí," komentuje rozlehlé venkovní prostory Jan Svatoš. Zahrada funguje i jako exteriérová plocha pro keramicko-sochařské exponáty, které dojem z ní ještě umocňují.

"Bydlení je to velmi příjemné, prostorné, oceňujeme navíc propojení interiéru právě se zahradou. Štěpánka Bašková přijímá hojně nejen galerijní návštěvy, ale i své známé mezi výtvarníky a osobní přítelkyně. Nejfrekventovanější je sezení na terase přístupné z obýváku směrem do zahrady, případně se chodí na věž, odkud je vidět opravdu až do Krkonoš.

Pohled na část obytného křídla (vlevo) a dílny, nad kterými je ochoz vedoucí do

Pohled na část obytného křídla (vlevo) a dílny, nad kterými je ochoz vedoucí do galerie keramiky (vpravo). Dveřmi se vstupuje do knihovny. Kaskáda střech z titanzinku odpovídá barvou šedi betonových tašek na vstupní stodole s průjezdem.

Je vůbec něco, co by si přál pan majitel udělat jinak? "Asi bych dům postavil ještě větší, s větší a patrovou knihovnou a s možností více si dát něco na zeď. Také bych si více všímal dostupnosti některých prvků, například oken vzhledem k jejich údržbě," uvažuje spokojeně závěrem.

"Základní myšlenkou domu bylo vytvoření tří nádvoří – vstupního, uzavřeného intimního a třetího otevřeného, definovaného zahradou. V prostorovém uspořádání hmot objektů, ale i hlavního domu jsem čerpal z Československé lidové architektury od manželů Menclových," vysvětluje architekt Jan Línek.

 A pokračuje: "Moje jistá blouznivost s podporou klientů vedla k dispozičnímu řešení, které má v základní koncepci znaky rodinného domu. Určitá barevnost v nápadech, jak propojit prostory do dvorního uspořádání, vedla až k bizarním typologickým prvkům, jako je suterénní tajná chodba."

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Autor:

Nejčtenější

Na samotě u Prievidze si mladá žena vybudovala bydlení jako v ráji

Na dotažení některých detailů se majitelka radila s architektkou, která navrhla...

Když jste od malička ve spojení s přírodou, dlouho ve městě nevydržíte a utečete na hory. To byl i případ sympatické a...

Jak se žije na Albertově. Čtvrť pod Vyšehradem je světovým unikátem

Natalie navrhuje šperky. Inspiraci čerpá z procházek v přírodě, na historií...

Při návrhu šperků ze série Origami se Natalie Vicenová inspirovala stejnojmennými japonskými skládačkami z papíru,...

Kuchyně, jídelna a obývák s krbem za 450 tisíc. Majitelé jsou nadšení

Alena s Vladimírem se rozhodli pro modernizaci obývací kuchyně.

Alena bydlí se svým mužem Vladimírem v domku na okraji Prahy, který si postavili před dvaadvaceti lety. Kuchyně,...

Dům inspirovaný lidovou architekturou prošel i regulativy CHKO

Posuvné venkovní dřevěné žaluzie připomínají hospodářská stavení. Vhodně je...

Navrhnout dům pro chráněnou krajinnou oblast představuje většinou velký boj s místními regulativy. Na druhé straně však...

Na rekonstrukci statku se nadřela celá rodina, dnes si zde užívají

Na místě zpustlého dvora je dnes udržovaná skalka z žulových kamenů osázená...

Dvě stě let starý statek zrekonstruovala rodina v sedmdesátých letech a na chalupu jezdí už čtvrtá generace. Eva...

Další z rubriky

Praha neznámá: po stopách spolku Medáků ve Starých Střešovicích

Spolek Medáků z roku 1912 byl v roce 1998 obnoven skupinou mladých lidí, kteří...

Kavárny, koncerty, přednášky, o to všechno se v pražských Starých Střešovicích v 90. letech zasloužil obnovený spolek...

Praha neznámá. Poznejte čtvrť kriminálníků, bláznů a učenců

Kostel Nanebevzetí Panny Marie a svatého Karla Velikého na Karlově se stavěl od...

Scházela se tam pražská galerka, probouzeli se opilci, bohaté paničky tajně rodily nechtěné děti. Zveme vás na...

Ze dvou malých bytů vznikl příjemný interiér s luxusní terasou

Majitelé toužili mít v interiéru hlavně hodně dřeva, které na ně působí...

Velkorysé bydlení na nejvyšším podlaží novostavby vzniklo spojením dvou menších bytů. Z jednoho se stala denní zóna s...

Najdete na iDNES.cz