Martin s Evou si postavili srubový bungalov. Sklípek připomíná bunkr

  1:00aktualizováno  1:00
Martin a Eva přistupovali ke stavbě domu pragmaticky. Vysněný pozemek v horách nebyl k mání, rozhodli se proto pro rovinu. Tam je také dobře vidět do dálky. Nyní mají domov na rozhraní Hané a Nízkého Jeseníku.

Bungalov je malý jen na první pohled, ve skutečnosti dostačuje pro pětičlennou rodinu. | foto: Martin Zeman

Že dům bude dřevostavba, bylo od počátku vlastně dané, ke dřevu mají v rodině blízký vztah. „Typově není dům ani srub, ani roubenka. Roubenka má prapůvodně křížení na rybinový spoj, pro srub je typické přečnívající křížení trámů, jak to máme my. Ale rohové kříže jsou ukryté pod kamenným obkladem. Nechtěli jsme, aby byly vidět, protože v místní zástavbě nejsou obvyklé. Srubová stěna není masivní, ale je uvnitř zateplená. Dnes se stále častěji přistupuje k zateplení masivních dřevostaveb, takže se ve výsledku přesně typově nerozlišují. Základem jsou dvojité stěny a zateplují se tak, aby splňovaly energetické standardy, ale i ty mají své limity. Stavba klasických dřevěných staveb bude možná brzy minulostí,“ vysvětluje Martin.

Fotogalerie

Konstrukce střechy také není zcela typická. Netvoří ji klasické krokve, je ze sbíjených vazníků. Vnitřní prostor o ploše asi 25 metrů čtverečních je vyčleněn pro malou půdu přístupnou z chodby.

Dřevo je ošetřeno tenkovrstvou lazurou. Na osluněných stranách je třeba nátěr obnovovat zhruba každé čtyři roky, místa chráněná před sluníčkem a povětrnostními vlivy další péči nepotřebují. Bungalov umožňuje chránit fasádu z velké části konstrukčně, před sluncem a povětrnostními vlivy ochraňují především horní plochy stěn velké přesahy střechy.

Uvnitř je dřevo ošetřeno vodou ředitelným lakem v bílém odstínu, v části domu byl použit transparentní - tam dřevo ztmavlo, bílé se nezměnilo. Povrch je bezúdržbový. Část stěn je obložena imitací kamene.

Úsporný energeticky i objemem

Dům je přízemní a na první pohled malý, plně však dostačuje rodině se třemi dětmi. Kromě obytného prostoru s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem jsou zde ještě dětský pokoj, společný pro všechny tři děti, ložnice, pracovna a hygienické zázemí.

K obytnému prostoru lze počítat i terasu a na zahradě je také samostatné posezení a sklípek. „Sezení venku jsme využívali často, ale pak jsme udělali venkovní ohniště, a protože děti na něm rády opékají špekáčky, sezení teď přichází ke slovu, třeba když chceme udit,“ říká Eva.

Téměř veškerou potřebu tepla pokryjí krbová kamna, jen ve velkých mrazech vypomohou elektrické kamenné radiátory v ložnici a dětském pokoji. Je to tak i díky tomu, že je dům velmi dobře zaizolovaný. Na stropě je 400 mm, ve stěnách pak asi 200 mm tepelné izolace.

„V domě je příjemné klima i v létě. Nepřehřívá se, dokonce ani ve velkých vedrech tady nebylo horko. Ve dne jsme měli zavřená okna, přes noc jsme větrali,“ uvádí Eva.

Při pěkném počasí je možné trávit čas na terase u domu, případně posedět také v...

Při pěkném počasí je možné trávit čas na terase u domu, případně posedět také v altánu s krbem v zahradě.

Místo jezírka sklípek

Velmi důležitou součástí rodinného bydlení je ovšem i zahrada. Během let již utvořila s domem symbiotickou jednotku, která vznikala přirozeně podle možností a potřeb rodiny. Zahrada je zčásti užitková, jsou tu zeleninové záhonky a také stromy (švestky, ryngle), ale nechybí samozřejmě ani místo pro dětské hry.

„Zahradu jsme s trávníkem a základní výsadbou založili asi před pěti lety, od té doby vždy něco dosadíme. Postupně jsme pak postavili plot, posezení a vysadili dřeviny okolo plotu,“ vysvětluje Eva.

Za pozornost stojí sklípek. Je v blízkém sousedství domu a zaujme určitě každého příchozího, neboť připomíná v tom kladném slova smyslu maketu pohraničního obranného bunkru.

Místo sklípku tu mělo být koupací jezírko s biotopem a plavací zónou.

Místo sklípku tu mělo být koupací jezírko s biotopem a plavací zónou.

„Původně tu mělo být koupací jezírko s biotopem a plavací zónou. Sklípek byl náhlý nápad, realizovaný před dvěma lety. Hlubší být nemohl, protože je tu vysoká spodní voda, úroveň stropu je tedy zhruba v úrovni země. Sklípek není nijak zaizolovaný, pouze pod podlahou a na vrchu klenby jsou drenáže. Ty vrchní jdou do trativodu, voda ze spodních je odváděna do jímky, která, když se naplní, je přečerpána do trativodu. Vodu nijak nevyužíváme, protože je silně železitá,“ přiznává Martin.

Pětičlenná rodina je s novým domovem spokojená. Možná by jen trochu zmenšili obývací část a zvětšili terasu. „Chybí nám samostatná technická místnost nebo větší spíž. Ale to jsou takové podružnosti, s nimiž se během let naučíte žít. V každém případě nám vyhovuje dům přízemní a malý, tak, jak je dnes. Vše je blízko sebe, všichni jsme spolu,“ uzavírá Eva.

Technické údaje:

  • Plocha pozemku: 1 176 m2
  • Zastavěná plocha: 133 m2
  • Užitná plocha: 110,5 m2
  • Spodní stavba: Betonová základová deska
  • Stavební systém:
    Obvodové stěny - srubová konstrukce ze sušených hranolů s tepelnou izolací a obkladem
    Příčky - srubová konstrukce ze sušených hranolů
  • Ošetření stěn:
    Interiér - vodou ředitelný lak v bílém odstínu, v části domu transparentní Exteriér - tenkovrstvá lazura
  • Střešní krytina: KM Beta
  • Okna: Euro, původně s dvojsklem, dodatečně osazena trojskly
  • Podlahy: Koupelna, WC - dlažba, kuchyně - vinyl, obytné místnosti - lakovaný smrk
  • Teplo: Krbová kamna, alternativní zdroj - kamenné elektrické radiátory
  • Celková tloušťka stěny + skladba - 390mm + skladba - obklad, provětraná mezera, 2 × izolace, srubová stěna
  • Projekt a realizace: Wood-Life CZ

Další zajímavé sruby a roubenky najdete v aktuálním čísle magazínu sruby&roubenky. Fotografie: Ing. BcA. Martin Zeman, www.datelier.cz.

Autor:

Nejčtenější

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Chalupu zrekonstruovali, vyšlo je to však dráž než postavení nové

Při přestavbě zbyly z původního domu jen obvodové zdi a část střešní...

Ještě nedávno chalupa připomínala Šípkovou Růženku zarostlou v trní. Deset let v ní nikdo nebydlel. Pro budoucí plány...

Neměl peníze a chtěl bydlet ve svém. Postavil si dokonalý malý domek

Stavba věrně kopíruje minimalistické potřeby a nároky majitele, kromě stálého...

Finský architekt Olli Enne ještě během studií navrhl skromný domek, který lze postavit i na velmi nešikovných parcelách...

Typový dům byl dobrou volbou. Stékající vodě z polí se šikovně vyhnul

Žádné herbicidy, žádné fólie schované pod zeminou, voda v biotopu je upravená...

Děti vylétly z hnízda, založily svoje rodiny a do života Hanky a Karla vstoupila nová etapa. A tak vznikl dům v Brdech....

Obývací kuchyně pro rodinnou smečku. Pohodová proměna stála 100 tisíc

Paní Lenka se rozhodla proměnit svou obývací kuchyni.

Lenka si potřebuje doma především odpočinout. Její muž je často v zahraničí a ona tak tráví nejvíc času se svými dětmi,...

Další z rubriky

Ve svých návrzích si vystačí s bílou a dřevem. Protože méně je více

Vila Na Vyhlídce: architekti zvolili v celém domě kombinaci dřeva a bílé barvy,...

Jaké barvy a struktury jsou vhodné v interiéru? Architekti Pavel Salák a Daniel Pružina z ateliéru Versatile zastávají...

Ochrnutý Aleš s rodinou už bydlí v novém domě i díky čtenářům a firmám

Úprava okolí domu na Katku teprve čeká, zatím nejsou ani finance.

Konečně ve svém. Rodina Městeckých se na konci léta nastěhovala do vlastního domku. Příběh ochrnutého Aleše, který...

Na předokenní rolety či zastínění přidá peníze stát. Ušetříte za teplo

Velké předokenní rolety se díky moderním technologiím ovládají velmi snadno.

V létě chrání předokenní rolety interiér před sluncem, v zimě před únikem tepla. Jejich význam v obou případech...

Najdete na iDNES.cz