Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Střešní tašky rázně odmítli. Na střechu moderní novostavby dali došky

  1:00aktualizováno  1:00
Rotterdamský architekt Arjen Reas postavil ve spolupráci se studiem Martijna van Voordena novostavbu, ve které moudře skloubil tradiční došky s moderní skladbou domu. Zajímavá budova stojí v nizozemském Zoetermeeru.

Dům s doškovou střechou stojí v městě Zoetermeer. | foto: Arjen Reas Architects a Martijn van Voorden

Majitelé se nemohli dlouhá léta rozhodnout. Toužili bydlet ve staré rustikální chalupě, ale zároveň se nechtěli vzdát moderního, světlého a minimalistického domu, který vídali na stránkách magazínů.

To byla výzva i pro studio, které oslovili. „Chtěli jsme mimo jiné ukázat místní tradiční architekturu v novém světle,“ vysvětluje v autorském textu popisujícím rodinný dům architekt Arjen Reas společně se svým kolegou Martijnem van Voordenem.

Fotogalerie

Bylo tedy zapotřebí zamyslet se nad návrhem mimořádně kreativně a překročit vlastní stín. Angličtina si pro takovou situaci osvojila spojení přemýšlet „out of the box“, mimo stanovené limity a hranice.

Mladé duo tvůrců, Reas a van Voorden, vzali označení doslova a vytvořili podle něj originální projekt, ve kterém precizně propojili různorodé proporce, barvy i materiály. Vizuálně skutečně připomíná hladkou bílou krabici. Má úsporné řešení, jasné hranice a je bariérou vůči okolnímu světu, ze které vykukuje klasická sedlová střecha domku s tmavou fasádou, prostou kompozicí oken a doškovou střechou.

Členitý prostor vytvořil příjemná zákoutí a terasy, které jsou odstíněné jak od pohledů sousedů a poskytují tak důležitý pocit intimity, tak před nepřízní počasí. Celková rozloha stavby je 160 metrů čtverečních.

V přízemí je kromě vstupních prostor a samostatně přístupné garáže především hlavní obytná část s propojenou jídelnou, kuchyní a společenským posezením okolo krbu. Dalším pokojem je domácí pracovna.

V patře jsou situovány dvě ložnice: jedna přímo propojená s velkorysou šatnou, druhá má úložné prostory přístupné z chodby. Dohromady sdílí společné sociální zázemí.

Výborně promyšlená je i orientace domu na pozemku, jak vzhledem k okolní zástavbě, tak ke světovým stranám. Hlavní obytný prostor s terasou směřuje přímo k jihu, garáž a servisní místnosti na sever.

Velký podíl na útulném výsledku mají nejen detaily, jako pokojové květiny nebo...

Velký podíl na útulném výsledku mají nejen detaily, jako pokojové květiny nebo bohatý textil, čalounění a kožešiny, ale především přítomnost otevřeného krbu a zejména pak zvolené materiály, například podlahové krytiny: staré dobré a poctivé parkety.

Interiéry jsou zařízeny v zemitých přírodních odstínech. Ačkoliv jde o čerstvě obydlenou novostavbu, ve které majitelé žijí jen pár měsíců, působí dům velmi přívětivě a domácky.

Rodina se nebála zařídit místnosti intuitivně, bez velkých pravidel. Řídili se tím, co mají sami rádi a co jim vyhovuje. Velký podíl na útulném výsledku mají nejen detaily jako pokojové květiny, bohatý textil, čalounění a kožešiny, ale především přítomnost otevřeného krbu a zejména pak zvolené materiály, například podlahové krytiny, staré dobré a poctivé parkety, nebo v podkrovní ložnici přiznané trámoví.

Tím mix venkovského stylu s moderním městským ale nekončí. Na módní vlně populárních industriálních prvků se veze skleněná stěna s kovovým černým rámem, která odděluje vstupní halu od hlavního obytného prostoru, svítidla v jídelně, která připomínají tovární lampy, nebo strohé velkoformátové obklady v koupelnách.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Ze starých autobusových garáží si postavili úžasný dům se zahradou

Kovové schodiště prakticky propojuje společenskou zónu domu s klidovou a...

V malebné vsi poblíž Boubínského pralesa, v nadmořské výšce kolem tisíce metrů, Martin s Klárou zrekonstruovali staré...

Zachránili starý mlýn a kolem něj vybudovali soustavu rybníčků

Jednotlivé rybníčky jsou vzájemně propojené a protéká jimi potok. V těch...

Mlýn v údolí Zákolanského potoka nedaleko Okoře obklopuje soustava rybníčků. Málokoho by napadlo, že je postupně...



Dům předělávali 6 let. Mladá žena zvládla sama i rekonstrukci koupelny

Obývací pokoj tvoří jakési centrum celého domu, zde se rodina setkává...

V krbu hoří dřevo, třepotající se světélka a plamínky svíček vytvářejí kouzelnou atmosféru, domem vane vůně čerstvě...

Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...

Dům pravé blondýnky. Reese Whitherspoonová svou rolí zvýšila cenu domu

Takřka dramatickou chrámovou atmosféru zdůrazňuje v obývacím pokoji tmavé dřevo...

Cenu domu v Beverly Hills, Holmby Hills a Bel-Air v Los Angeles neurčuje zdaleka jen jeho kvalita, ale také jméno...

Další z rubriky

Ani nákladná rekonstrukce malý byt nezvětší. Někdy je lepší stěhování

Přítomnost dětí je vidět i v obývacím pokoji.

Architekt si často připadá jako „nafukovač balonků“. Lidé touží po tom, aby se jejich prostor nafoukl jako pouťový...

Těšili se na chalupářskou idylu. Čekal je jen stres a boj o peníze

1

Andrea a Adam z Příbrami toužili po rekreačním domku v přírodě. Ten se jim sám nabídl při jedné cestě na Šumavu....

Vodárenskou věž přeměnili na byty. Ten nejlepší je na prodej

Mezonet v bývalé vodárenské věži Shenley Tower v anglické obci Radlett v...

Mezonet v bývalé vodárenské věži Shenley Tower v anglické obci Radlett v hrabství Hertfordshire je na prodej za 750...



Najdete na iDNES.cz