Takhle má vypadat chata. Majitelé ji sami postavili za sedm měsíců

  1:00aktualizováno  1:00
Dva chlapi si během sedmi měsíců svépomocí postavili moderní hnízdo uprostřed lesů britského hrabství Devon. Životní partneři, oba povoláním architekti, vytvořili chatu plnou dřeva, která rozhodně nepůsobí jako obstarožní usedlá hájenka.

Inspirací pro vertikální kompozici fasády domu byly vinařské stavby, na jejichž projektování se Mark Camillin v minulosti také podílel. | foto: UniqueHomeStays.com

Všechno běželo strašně rychle. Architekti Mark Camillin a Liam Denny žili dlouhé roky v přímořském Brightonu. V roce 2013 začal Mark pracovat na projektu v městečku Lyme Regis na jihozápadě hrabství Dorset.

Společně začali oblast navštěvovat a po několika výletech se rozhodli, že se do této oblasti přestěhují. Za tři týdny našli k prodeji bungalov a ihned jej koupili. Dům chtěli pouze upravit pro běžné užívání. Na opravy měli v přepočtu tři miliony korun.

Fotogalerie

Nadšení z koupě výhodného lesního ráje ale brzy opadlo. Záhy se objevily vady dlouho neobývaného domu, koroze materiálů a chatrnost provedení stavby. Nejdříve se zdálo, že bungalov z 60. let nebude těžké zbořit.

Sešlé stavby se ale jen tak zbavit nešlo. Ukázalo se, že v domě se uhnízdili chránění netopýři a bylo nutné vytvořit speciální betonové schránky, ve kterých zvířata našla nové útočiště.

Další překážkou byly finance. Rozpočet se náhle znásobil a pár neměl možnost čerpat další prostředky. Stavba svépomocí se ukázala jako jediné schůdné řešení. Aby architekti ušetřili, bylo potřeba dopodrobna promyslet každý detail. Mark s Liamem do posledního zbytku využili materiály ze zbouraného domu.

Namísto původně plánovaných gabionů drží svah a terasu stěna vytvořená z železničních pražců, které byly levnější, a jak si majitelé pochvalují, nakonec i vzhlednější a praktičtější než drátěné sítě naplněné kamením.

Dům je obložený prkny ze zeravu obrovského, který časem získá nenápadnou šedostříbrnou patinu a přitom vydrží věky. Podobně odolný materiál, zinkové plechy, zdobí vstup do domu. Inspirací pro vertikální kompozici fasády domu byly vinařské stavby, na jejichž projektování se Mark Camillin v minulosti také podílel. Náklady na celou stavbu se nakonec vyšplhaly v přepočtu na sedm milionů korun, ale vznikl dům trojnásobné hodnoty.

Stavba je rozdělená do dvou traktů: hlavního obytného domu a menší stavby, která stojí na místě původní garáže. Obě části spojuje čerstvě založená zahrada a velkorysá terasa se skleněným zábradlím. Nápad přidat druhou stavbu vznikl až v průběhu realizace. Majitelé se rozhodli, že získají prostředky pronájmem.

Do účelného černobílého interiéru vstupuje na několika málo místech pár...

Do účelného černobílého interiéru vstupuje na několika málo místech pár červených či žlutých prvků, neutrální barevnost má však své opodstatnění - nejlepším bytovým doplňkem se má stát příroda za okny.

Podle potřeby se pronajímá malý domek. V případě velké společnosti se do něj naopak uchylují sami majitelé. Týdenní pronájem hlavní nemovitosti, kde se pohodlně v ložnicích ubytuje až deset lidí, stojí v závislosti na sezoně padesát tisíc korun.

Majitelé si zatím všechny hosty pochvalují a svou hostitelskou roli si velmi oblíbili. „Dům si nejčastěji vybírají především fandové architektury, dobrého designu a přírody, jsou tedy s majiteli na stejné vlně,“ popisuje Francesca Reedové ze společnosti Unique Home Stays, která Markovi a Liamovi s pronájmem pomáhá. Ve velkém domě je pět samostatných ložnic, tři koupelny a velký obývací pokoj propojený s jídelnou a kuchyní.

Dům, ze kterého se hledí na koruny jedlových stromů, je zejména pro Marka splněním letitého snu. „Největším pokladem není materiál nebo kudrlinky stavby, ale okolní příroda a vůně stromů, a tu příplatkem nevylepšíte,“ dodal Mark pro iDNES.cz.

Interiéry domu jsou zařízené prostě, vybavené nábytkem z IKEA a dalších běžných obchodních řetězců. Několik kousků ikonického sedacího nábytku jsou vydařené repliky. Do účelného černobílého interiéru vstupuje na několika málo místech pár červených či žlutých prvků, neutrální barevnost má však své opodstatnění, nejlepším bytovým doplňkem je příroda za okny.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Obývací kuchyně ve srubu vyšla na 500 tisíc. Zábradlí muselo pryč

Obývací kuchyně v přízemí získala novou moderní tvář.

Lucie svůj srub za Prahou miluje. Ráda by se do něj s rodinou přestěhovala na trvalo. Místnosti však nejsou pro...



Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Farmářský dům se zcela vymyká představě zemědělského stavení

Nejvýraznějším prvkem domu jsou velkoformátové posuvné okenice zavěšené na...

Farmářský dům se čtyřmi ložnicemi, který stojí ve zvlněné zemědělské krajině americké Pensylvánie obklopený loukami a...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...



Najdete na iDNES.cz