Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Mladý pár si ve starém domě po dědečkovi pořídil dokonalou kuchyni

  1:00aktualizováno  1:00
Ještě svítí novotou. Čeká, až zde zavoní první oběd či večeře. Zatím je tu cítit jen vůně nového nábytku a čerstvé výmalby. Byli jsme první hosté, kteří si přišli prohlédnout kuchyni, jež se stala vrcholem rekonstrukce starého venkovského domu po prarodičích.

Barový pult bude sloužit spíš jako snídaňový | foto: Dalibor Puchta

Dům, který stojí jen pár kilometrů za Brnem, se v rodině předává již několik generací. Když jej získal mladý manželský pár s dvěma dětmi, rozhodl se pro radikální přestavbu. Protože zkušeností ze společného bydlení a také vaření už získali víc než dost, o své nové kuchyni měli velmi jasnou představu. Naštěstí byt měli, nemuseli proto pospíchat.

Kontakt s jídelnou zaručují velké posuvné dveře

Kontakt s jídelnou zaručují velké posuvné dveře

Kde se dobře vaří

Jaké měli manželé základní požadavky na kuchyni? Především dobrou dispozici, dostatek úložných prostor a spolehlivé spotřebiče, které jim vydrží řadu let.
Aby kuchyně fungovala přesně podle jejich představ, nespolehli se jen na své zkušenosti z předchozích let, ale obrátili se na architekta Petra Shromáždila. 

Pohodlí na malém prostoru

Pohodlí na malém prostoru

"Měl jsem dost volnou ruku. Dispozice byla zcela na mně, musel jsem pouze respektovat požadavek na dostatečně velké úložné prostory,“ vysvětluje architekt Petr Shromáždil. Na Moravě, kde se rodina a příbuzní často navštěvují, to je docela běžný požadavek – talířů i hrnců tady není nikdy dost. Navíc dva synové dávají tušit, že maminka nebude kuchyni jen obdivovat!
Do obdélníkové místnosti, která má přibližně 14 metrů čtverečních, nemusel architekt naštěstí umístit jídelní stůl, pouze kuchyňskou linku. Dobroty moravské kuchyně se budou pořádat ve velké jídelně, kde se může sejít celá rodina včetně příbuzných.
Pro rychlou snídani nebo svačinu poslouží barový pult. Není tak nutné přenášet šálky a talířky s jídlem až do jídelny, která i díky krbu funguje také jako obývací pokoj.

Tzv. magic corner byl doplněn osvětlením ovládaným na senzor

Tzv. magic corner byl doplněn osvětlením ovládaným na senzor

"Protože paní je poměrně vysoká, snažil jsem se kuchyni navrhnout tak, aby se nemusela zbytečně ohýbat. Znám to z domova, i mé ženě vyhovují v kuchyni vyšší spodní skříňky,“ prozrazuje Petr Shromáždil.
Proto u nich také použil řadu zásuvek s plnovýsuvy, z nichž se nádobí snadno vyjímá a samozřejměse i dobře ukládá. Skříňky jsou o pár centimetrů vyšší, než bývá běžný standard.

Zkuste udělat nepořádek v takové zásuvce! To prostě nejde

Zkuste udělat nepořádek v takové zásuvce! To prostě nejde

Velký důraz byl už od počátku kladen na snadnou dostupnost ukládaného nádobí i v obou rohových skříňkách. Jsou vybaveny  chytrým drátěným programem – jedna nerezovým karuselem neboli otočnými policemi, druhá tzv. magickým rohem: dvě nepravidelně tvarované police vyjíždějí ze skříňky tak, aby byl dokonalý přístup i k hrncům umístěným v nejzazším rohu. K dokonalému pohodlí slouží zabudované vnitřní osvětlení ovládané senzorem.

Uspořádání nábytku v kuchyni pak připomíná tvar písmena G. Stačí se zde jen otočit, a vše máte hned po ruce. Znalec ergonomie by měl určitě radost. Řazení jednotlivých pracovních zón je jako z čítanky: odložit potraviny do chladničky, pak dřez, velká přípravná plocha, varná zóna, odkladní…

Přestavitelné organizéry v zásuvkách usnadňují přehled i pořádek

Přestavitelné organizéry v zásuvkách usnadňují přehled i pořádek

Na materiálu pracovní desky se nešetřilo – je to Corian, na který lze odkládat i horké hrnce (snese teplotu až 260 °C), navíc umožňuje bezespárové provedení. Lehké zvýšení desky kolem zdi pak brání případnému zatékání vody za skříňky.

Vychytávky jako z katalogu

Na barevném řešení se Petr Shromáždil s majiteli rychle shodl, krémová barva a výrazná dřevěná dýha dobře ladily s dlažbou na podlaze.

Ta už totiž byla položena ještě před tím, než se začala vymýšlet kuchyně. Důvod? Podlahové topení. Byť dům hodně pamatuje, při rekonstrukci rodina neváhala sáhnout po posledních novinkách včetně podlahového topení.

Dřevěné žaluzie ladí barvou s nábytkem

Dřevěné žaluzie ladí barvou s nábytkem

"Náklady na něj jsou malé, na vytápění totiž používáme hlavně energii získanou solárními panely, další teplo nám dává krb na dřevo s teplovzdušným rozvodem,“ vysvětluje Ladislav. Pro nejsychravější dny lze využít plynový kotel.

Občas se "plete“ manželce v kuchyni, proto také lobboval za plynovou varnou desku. "Jsem na plyn zvyklý, rychle reaguje,“ vysvětluje své rozhodnutí.

V kuchyni s vestavnou teplovzdušnou a mikrovlnnou troubou, ale také luxusním kávovarem Miele byste asi očekávali sklokeramickou, nebo dokonce indukční varnou desku, ale rodina dala přednost plynové.
Na druhé straně tu najdete i takové technické vychytávky, jako je dřezová baterie KWC s LED osvětlením.

Baterie s LED osvětlením

Baterie s LED osvětlením

"Už jsme ji vyzkoušeli. Když si jdete večer natočit sklenici vody, nemusíte ani rozsvěcet, světlo od ní stačí,“ popisuje Ladislav, který se už těší, jak se celá rodina přestěhuje do zrekonstruovaného domu.

Práce trvaly řadu měsíců a ještě není vše hotovo. Zatím postupně nakupují nové nádobí, příbory i další vybavení. Třeba drobné spotřebiče, které budou mít své místo v žaluziové skříňce hned vlevo od okna. Zařizují se jako novomanželé. Jenže do takové kuchyně, kde i dřevěné žaluzie ladí s dýhou nábytku, si těžko přivezete staré věci.

Spotřebiče jsou uloženy ve výšce kvůli snadnějšími přístupu

Spotřebiče jsou uloženy ve výšce kvůli snadnějšími přístupu




Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Dali výpověď a odešli na samotu. Bydlí ve 12 metrů vysoké strážní věži

Věž z roku 2010 obklopuje pozemek s lesem a loukami o rozloze 65 hektarů....

Dabney Tompkins a Alan Colley si splnili sen. V americkém Oregonu si postavili dům v podobě strážní požární věže. Ze...

Žili skromně, spořili a přemýšleli. Nyní mají za Prahou senzační dům

Na útulnou krytou terasu zasvítí letní slunce až po třetí hodině. Do té doby je...

Nejdřív koupili parcelu, pak si na ní postavili zahradní domek velký 32 metrů čtverečních, dva roky v něm žili, spořili...

Má je pomsta. Stavěl domy, ale nedostal zaplaceno. Bagrem je zničil

Bagrista Daniel Neag z Rumunska v britském Buntingfordu řadové domy. Když za...

Bagrista Daniel Neag z Rumunska stavěl v britském Buntingfordu domy. Když za práci nedostal zaplaceno, velmi se...



Najdete na iDNES.cz