Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Místo světlých barev dodali designéři černou kuchyni. Zádveří se ale povedlo

  1:00aktualizováno  1:00
Rodinné domy mívají špatné dispozice. Vstupní dveře třeba vedou rovnou do kuchyně a boty a kabáty se pak skladují vedle hrnců a pokliček. Změnu nechali majitelé na designérech.

I do nové kuchyně se vešel jídelní stůl pro čtyři osoby | foto: Prima

Chybějící zádveří a botník, křivá podlaha a také polystyrenové čtverce nalepené na stropě, které nejsou ani krásné, ani nefungují jako tepelná izolace, jak si mnozí myslí. To jsou tři největší chyby, které trápily majitele v osmdesát let starém domě.

Poradili si s nimi až designéři pořadu Jak se staví sen Kamila Douděrová a Ladislav Rendl (Prima 29. března v 21:20).

Kuchyně před proměnou

Kuchyně před proměnou

Kopeček místo podlahy

Do domu v Úvalech se musejí vejít tři generace. Mladí manželé mají pro sebe horní patro, které si postupně předělávají. Pracují na něm rok a zatím to moc poznat není. Hotová je jen koupelna.

Starý dům má kvůli nepromyšleným stavebním změnám horší dispozice než mnohé byty. Mladý pár si sice vytvořil samostatný vchod do horního patra, ale podcenil prostor na zádveří, kde není místo pro botník ani na pověšení kabátů. Boty se odkládají téměř vedle hrnců.

Polystyrenové stropní desky se už "loupaly"

Polystyrenové stropní desky se už "loupaly"

Vstupními dveřmi se chodilo přímo do kuchyně

Vstupními dveřmi se vešlo rovnou do kuchyně

Musely pryč i polystyrenové čtverce ze stropu. "Je vidět, že se po pár letech odchlipují, což nevypadá právě nejlépe. Stejně křivý strop nesrovnaly a rozhodně neizolují teplo, jak si mnozí myslí, když si je pořizují," popisuje Kamila Douděrová další chybu, kterou lze najít v mnoha domácnostech, hlavně v panelácích.

Na změnu čeká i zastaralá kuchyňská linka, malý jídelní stůl a podlaha položená "do kopečka", aby se vyrovnal výškový rozdíl mezi kuchyní a obývákem.

Jídelní stůl mohli využít čtyři stolující

Jídelní stůl mohli využít čtyři stolující

Přáli si světlé barvy, mají černou

"Od odborníků čekám, že nám na začátek poradí, jak předělat kuchyňskou linku a zádveří," říká majitelka. A zároveň vyjmenovává, co od proměny očekává: "Raději bychom světlejší barvy, přírodní materiály a určitě nechceme prosklené horní skříňky."

Majitelé by také byli rádi, kdyby jim designéři vybavili kuchyň vestavnými spotřebiči a zásuvkami s plnovýsuvy. Chtěli určitě zachovat samostatný jídelní stůl a volný prostor kolem okna, aby nepřišli o krásný výhled, který odtud mají do okolní krajiny.

Kuchyně po proměně

Kuchyně po proměně

Designéři sladili celý interiér do odstínů černé, bílé a šedé. Aby ale nevypadal nudně, vybrali jako doplňkovou barvu žlutou mozaiku za pracovní desku. A hned na celou jednu stěnu. Majitelé ji uvedli mezi svými oblíbenými barvami. Prostor v neutrálních odstínech ozvláštňuje.

Původní uspořádání linky ve tvaru písmene L nahradili ostrůvkovým. Do něj umístili varnou desku a nad ni zavěsili recirkulační digestoř. Kolem vznikla poměrně velká pracovní deska.

Kontrast k černobílé barevné kombinaci tvoří žlutá mozaika

Kontrast k černobílé tvoří žlutá mozaika

Do ostrůvku designéři umístili varnou desku

Do ostrůvku dali designéři varnou desku

Ostrůvek tentokrát neslouží ke stolování, autoři proměny vyslyšeli přání manželů a zachovali samostatný jídelní stůl. "Ten původní byl malý, náš má velikost 180 x 75 centimetrů. Tím, že jsme ho přisunuli delší stranou ke zdi, se vešel i do tohoto nevelkého prostoru," popisuje Ladislav Rendl.

Horní skříňky jsou zavěšené v jedné řadě. To vyhovuje zvlášť majitelce, která je malá a u původní linky do horních polic vůbec nedosáhla.

Nad stolem se pak objevuje originální malba na zdi. Lístky barevně ladí s interiérem a opakují se ještě na zdi v chodbě.

Digestoř zároveň osvětluje pracovní plochu ostrůvku

Digestoř zároveň osvětluje pracovní plochu ostrůvku

Stavělo se nejen podle plánu

Od samotného začátku designéři věděli, že budou muset v místnosti srovnat podlahu. Původní dlažba byla položená mírně do kopce, aby se vyrovnaly výškové rozdíly v různých částech místnosti.

Do celého prostoru jednotně vybrali, po vystěrkování a srovnání podkladu, plovoucí laminátovou podlahu. Zvolili typ odolnější vůči vodě, aby vydržel i náročný provoz v kuchyni.

Na stropě původně plánovali sádrokartonové podhledy a do nich umístit bodová svítidla. Ovšem po odstranění starého stropu zjistili, že jsou hned na prkenných překladech. Pokud by sem chtěli instalovat bodová svítidla, která musí mít snížený podhled zhruba o deset centimetrů, bylo by třeba zmenšit světlou výšku místnosti víc než je vhodné. A to nechtěli.

Do chodby a kuchyně nechali designéři položit plovoucí laminátovou podlahu

Do chodby a kuchyně nechali designéři položit plovoucí laminátovou podlahu

Od podhledu proto ustoupili a použili klasické talířové stropnice. Stěrkování, pokládka podlahy a další stavební práce pak zvýšily vlhkost vzduchu v prostoru tak, že bylo nutné použít vysoušeče, aby se termín odevzdání proměny stihl.

Jak vznikla předsíň

V chodbě navrhli Kamila Douděrová a Ladislav Rendl posuvné dveře, které oddělují vstup od ostatního interiéru. Vzniklo tak zádveří, které se liší i použitou podlahovou krytinou. Zatímco do interiéru zvolili laminát, sem přišla keramická mozaika.

Sami majitelé si chválili, že i v mrazech se jim jen díky této stěně zvedla teplota vzduchu uvnitř zhruba o dva stupně. Posuvné dveře pak přímo navazují na dveře vestavných skříní. Ty jsou volným pokračováním zádveří a nabízejí dostatek úložného prostoru, který mladý pár bude potřebovat. V rohu zbylo místo na malou šatní skříň.

Strohý styl "rozbíjí" malba na zdi nad jídelním stolem

Strohý styl "rozbíjí" malba na zdi nad stolem

Barevné listy na stěně se opakují i v chodbě

Barevné listy na stěně se opakují i v chodbě

Jak v chodbě, tak i v kuchyni dominují lesklé povrchy. Odráží se v nich okolí a fungují částečně i jako zrcadla, která malý prostor opticky rozšiřují.

Jak ukázala pozdější návštěva v bytě, na dispoziční řešení si majitelé nestěžovali. Jen měli trochu problém s černou barvou skříněk a uvažují o tom, že by horní řadu ozdobili podobným motivem, jaký je nad jídelním stolem. Přece jen té černé je v malé kuchyni trochu moc. Možná by bylo nejsnadnější ponechat korpusy a dvířka prostě vyměnit za bílá. Zatím manželé hrdinně tvrdí, že si zvykají.

Vstupní dveře jsou oddělené posuvnými dveřmi

Vstupní dveře jsou oddělené posuvnými dveřmi

Náklady


Kuchyně 51 150 Kč
Spotřebiče 75 761 Kč
Šatní systém 35 219 Kč
Nábytek a osvětlení 23 898 Kč
Stavební práce 62 368 Kč
Podlaha 799 Kč/m²
Mozaika/dlaždice 125 Kč/ks


Autoři:



Nejčtenější

Horská chata v Orlických horách láká na všechny možné požitky

Těleso krbu nechala autorka interiéru vestavět do dřevěné stěny s úložným...

Postavit v horách chatu, která souzní s okolní přírodou i stavbami, není jednoduché. Zejména pokud má sloužit jak...

Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...



Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

V panelákovém bytě se stal z betonu hlavní prvek rekonstrukce

Sto let starému sofa dělá společnost pevný stolek, který jako jediný kus...

Jakub na sídlišti v Krči vyrůstal. S výjimkou krátké doby, kdy bydlel v centru Prahy, tu strávil celý život. Nejdřív o...

Další z rubriky

Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...

Bydlení s rodiči se proměnilo v peklo. Všechno začalo svatbou dcery

1

Rodiče mi před lety darovali půlku rodinného domu. Já měla byt v horním patře, oni v přízemí. Vdala jsem se, rozvedla a...

Rodinný dům skrývá překvapení. Je chytře schované pod skalkou

Luxusní dům v anglické obci Benson v Jižním Oxfordshiru je na prodej za milion...

Luxusní dům v anglické obci Benson v Jižním Oxfordshiru je na prodej za milion liber, v přepočtu 28,7 milionu korun....



Najdete na iDNES.cz