Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Místo návrhu nové kuchyně dostali jako dárek od naší redakce celý byt

  1:40aktualizováno  1:40
Ten byt má vady na kráse i jako garsoniéra. Jenže je to horší: jde o 2+kk. Nelogická dispozice, odbyté stavební provedení. Aby se v něm čtyřčlenná rodina cítila dobře, bylo vyřešení jedné místnosti málo. Proto jsme navrhli radikální změnu.

Vizualizace - pohled na novou dispozici | foto: Petr Shromáždil

Pravidelný čtenář našeho webu se na nás obrátil s prosbou o vyřešení miniaturní kuchyně v půdní vestavbě. Její plánek nás v redakci dost šokoval: šířka 1,8 m, plocha kolem 7 m², zkosený strop a střešní okno - co s tím může architekt udělat?!

Miniaturní kuchyně, kde se vaří pro čtyřčlennou rodinu

Miniaturní kuchyně, kde se vaří pro čtyřčlennou rodinu

A tak jsme si od manželů z malého městečka ve středních Čechách vyžádali plánek celého bytu. Po jeho obdržení bylo jasné, že se byt musí změnit celý. Od základu. O spolupráci jsme požádali návrháře Petra Shromáždila.

Předem upozorňujeme, že nová podoba bytu je vizualizace, která nedovoluje zobrazit zkosené stropy, atypická okna a podobně. Řešení již počítá se změnami, jež rodina v nejbližší době očekává. 

4+1 v 2+kk.

Titulek není rébus, ale pouhý součet. V bytě s plochou 62 m² bydlí čtyřčlenná rodina – a pes. Metry čtvereční sice nezní až tak děsivě, ale jen proto, že se v nich neodráží typický problém půdních bytů a vestaveb – tzv. světlá neboli podchodná výška místnosti totiž nedovoluje plně využívat poměrně značnou část místností.

Pokoj chlapců prostorem opravdu nehýří

Pokoj chlapců prostorem opravdu nehýří

Takže si z obytné plochy klidně odečtěte kolem osmi metrů čtverečních. Pro rodinu - rodiče ve věku 41 a 39 let, dva synové 19 a 16 let – to tak není v tomto bytě vůbec jednoduché.

Architekt, který vestavbu projektoval, třeba vůbec nepřemýšlel nad tím, kam přijdou úložné prostory. Do předsíně? Je úzká, takže hned po vstupu by byt působil stísněným dojmem. Tak to také dopadlo (stačí se jen podívat na fotografie), když se šatní skříně s hloubkou 60 cm v předsíni ocitly.

Úzká chodba dovolila pouze skříně s posuvnými dveřmi

Úzká chodba dovolila pouze skříně s posuvnými dveřmi

Jenže - kde měly skončit? Podél stěny ve větším pokoji, který  architekt  asi mínil jako obývací ložnici? Pak by se majitelé protahovali mezi skříněmi a dvoulůžkem jako cestující v přeplněném metru.

Do malého pokoje? Zkosený strop to prakticky vylučuje. Tak zůstaly v předsíni a jedna dvoudílná skříň za dveřmi v dětském pokoji. Ten navazuje - velmi netradičně - na kuchyňský kout.

"Víme, že je to špatné řešení, ale kluci chtěli vlastní pokoj, my zase místnost, kde se všichni posadíme k jednomu stolu a budeme spolu. Proto na ně ´zbyl´ pokoj navazující na kuchyni. Má sice sotva 13 metrů čtverečních, ale umístit tam ložnici, obývák a jídelnu kvůli nedostatku místa prostě nešlo," vysvětluje Vláďa.

Pohovku musí rodiče každý večer rozkládat

Pohovku musí rodiče každý večer rozkládat

Z architektonického hlediska zcela nevhodné řešení tak funguje už devět let. Musí. Velký pokoj stejně není žádné terno – orientace na západní stranu a nic moc tepelná izolace střechy vytvářejí v létě z této místnosti pěkně horkou půdu. A nejen obrazně.

Proto zde také najdete lustr s otočným větrákem. "Už jsme přemýšleli i o klimatizaci, ale zatím nás odradila cena," prozrazuje Vláďa.

Lustr s větrákem je nezbytný - okna jsou na západní stranum tepelná izolace střechy nic moc

Lustr s větrákem je nezbytný - okna jsou na západní stranu tepelná izolace střechy nic moc

Rezignace s očekáváním

Protože do bytu přišli z podnájmu s dvěma malými dětmi, připadalo jim zpočátku všechno skvělé. Nadšení však rychle vyprchalo.

"Dnes už nám nevyhovuje nic, je to jen stálý boj o centimetry, snaha o jakékoli vylepšení nám přišla jako zbytečná investice. Začali jsme proto raději šetřit na malý domek," popisuje Vláďa určitou rodinnou rezignaci a následné plány.

V bytě se tak rodina snaží již řadu let trávit jen minimum času, raději všichni vyrážejí za sportem. Společné posezení u stolu a dobrého jídla si užívají hlavně o víkendech.

Jenže při prohlížení rekonstruovaných bytů na našem webu přece jen zatoužili po změně. Alespoň v kuchyni. Naše nabídka připravit kompletní přestavbu celého bytu rodinu sice nejdříve zaskočila, ale pak začali hlavně rodiče zvažovat:

"Starší syn už jasně naznačuje, že po maturitě chce jít studovat do Prahy a nehodlá se vracet. Mladší to možná udělá za tři roky také. A co pak my s hypotékou za malý domek, kterou budeme splácet minimálně do šedesáti? Proč? Když tu zůstaneme dva, může nám zrekonstruovaný byt stačit," reaguje tak trochu i na současnou ekonomickou situaci Vláďa.

Do manželství vstupoval na dnešní dobu hodně mladý, totéž jeho paní. Ani jeden z nich nevyrůstal v rodinném domě, bydlení v bytovém domě jim proto vyhovuje. Spoustu času navíc tráví v práci, takže za symbol domova nepokládá velké pokoje, ale své nejbližší.

Změněná dispozice počítá s radikálním "stěhováním" pokojů

Změněná dispozice počítá s radikálním "stěhováním" pokojů

Škatulata, hejbejte se!

Hlavně ženskou část rodiny možnost změnit současný byt nadchla. Lehce rustikální borovicový nábytek, který si kdysi pořídili do podnájmu, už nevyhovuje.

"Manželka by chtěla něco moderního, třeba i proto, aby se zbavila všech hraček a figurek, které si chlapci ´přestěhovali´ do našeho pokoje, protože se za ně už stydí. Ale běda, kdybychom jim na ně sáhli!" přiznává se k rodičovské toleranci Vláďa.

Architekt Petr Shromáždil, kterého jsme požádali o pomoc, šel opačnou cestou. Jeho návrh myslí především na rodiče, ovšem s výhledem do budoucnosti – tedy pro období, kdy děti tzv. vyletí hnízda.

Pak se mohou rodiče přestěhovat se svou ložnicí do dětského pokoje. Ta jejich pak může posloužit jako pracovna a mipokoj pro přespání případné návštěvy.

Některé z navrhovaných změn tak sice zatím nesplňují normy, ale na druhé straně - původní dispozice i kvalita provedení zase neodpovídá něčemu možná mnohem podstatnějšímu, a to zdravému rozumu.

Půdorys - navržená změna

Půdorys - navržená změna

"Důležité bylo především prostor uvolnit a nabídnout logickou návaznost stolování na kuchyni. A to i za několik let, až se budou synové domů vracet jen na víkendy," vysvětluje Petr Shromáždil. "K rodině velký jídelní stůl patří!"

Další snahou bylo vytvořit soukromí jak pro rodiče, tak pro syny. "Velký pokoj jsem proto rozdělil na část pro studenty a prostor na spaní rodičů," vysvětluje autor.
Větrání řeší posuvné dveře, ale lze zde využít třeba i novinku, kterou vymysleli studenti na Mendelově univerzitě v Brně.

"Slouží jak pro chlazení, tak také jako něco na způsob čističky vzduchu tam, kde je jeho přístup omezený," prozrazuje Petr Shromáždil.

Ten se samozřejmě netají tím, že ložnice bez okna žádné terno není, ale vykouzlit další metry čtvereční prostě nelze. Této variantě se navíc rodiče ani nebránili – nahradit velkým dvoulůžkem pohovku, která nenabízí ani příliš pohodlné spaní a je třeba ji každý den rozkládat, jim přišlo mnohem praktičtější.

Pohled s důrazem na jídelní část

Pohled s důrazem na jídelní část

"Nepokládám tuto verzi návrhu za definitivní, je třeba o ní ještě hodně diskutovat jak s majiteli, tak také se stavebním úřadem. Ačkoli jde o pouhé rušení či posuny sádrokartonových příček, nemusí s tím majitel domu souhlasit. Možná v průběhu dalších diskusí objevíme vhodnější řešení," přiznává Petr Shromáždil, který vždy ctí na prvním místě spokojenost klientů i jejich finanční možnosti.

V každém případě však Petr Shromáždil doporučuje využít v maximální míře světlé barvy a transparentní materiály. Špatně položená původní podlahová krytina je totiž tím nejlepším důkazem, jak "kvalitní" práci zde řemeslníci při stavbě odvedli.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...



Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Další z rubriky

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Dali výpověď a odešli na samotu. Bydlí ve 12 metrů vysoké strážní věži

Věž z roku 2010 obklopuje pozemek s lesem a loukami o rozloze 65 hektarů....

Dabney Tompkins a Alan Colley si splnili sen. V americkém Oregonu si postavili dům v podobě strážní požární věže. Ze...

Skvělý dům má hvězdné sousedy. Majitelé se ho po 22 letech zbavují

Wittering House stojí v obci West Wittering v anglickém Západním Sussexu....

Wittering House stojí v obci West Wittering v anglickém Západním Sussexu. Majitelé, kteří koupili dům v roce 1996, jej...



Najdete na iDNES.cz