Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Místo altánu postavili na malém pozemku průhledný dům s dřevěnou fasádou

  1:00aktualizováno  1:00
Červený domek v Rudné u Prahy stojí na velmi malém pozemku. Dokonce bylo nutné žádat o výjimku při získávání stavebního povolení. Přesto nabízí dostatek prostoru. Díky velkým proskleným plochám je navíc téměř průhledný "skrz naskrz".

Proti přehřívání chrání dům předsazený dřevěný rošt | foto: Jaroslav Hejzlar, Tomáš Rasl

Aby nebylo nutné žádat o výjimku k povolení stavby, musel by mít pozemek 600 m2. Chybělo 40 m2. Majitelé dokonce chvíli přemýšleli, že by od sousedů potřebnou plochu pro dosažení předepsané hranice dokoupili.

"Nakonec jsme stavbu zrealizovali i bez tohoto kousku země," vzpomíná s úsměvem architekt Ondřej Hofmeister, který na projektu spolupracoval s kolegy architekty Jitkou Hofmeisterovou a Davidem Marešem.

Dům díky červené dřevěné fasádě a také díky zastiňovacím prvkům působí lehce a vzdušně

Dům díky červené dřevěné fasádě a také díky zastiňovacím prvkům působí lehce a vzdušně

Na pozemku stála původně chatka, jednopodlažní domek, který majitelé zdědili. Od začátku chtěli na pozemku stavět, proto oslovili již jmenované odborníky. Zadání bylo vlastně jednoduché - postavit standardní rodinný dům pro čtyřčlennou rodinu, který by těsně navazoval na zahradu a kde by byl obývák, kuchyně a dva pokoje.

"Kromě toho jsme už nebyli vázáni ničím, ani materiálově, ani vzhledem, investoři nechali vše otevřené. Což jsou pro práci architekta podmínky velmi příjemné," podotýká jeden z autorů domku.

Dřevěná garáž hned za plotem působí lehce

Dřevěná garáž hned za plotem působí lehce

Tři varianty

Na základě zadání vznikly tři varianty, jak by mohla stavba vypadat, respektive jaké by mohlo být její umístění na pozemku, což se při jeho výjimečné "velikosti" jevilo jako velmi zásadní moment projektu.

"První varianta spočívala v usazení domku těsně u silnice, což odpovídá jakémusi vesnickému stylu, kdy je stavba ´nalepená´ u chodníku. Druhá verze počítala se zastavěnou plochou v rohu zahrady a třetí - vítězná - představovala jen zvětšený původní objekt uprostřed pozemku," vypočítává Ondřej Hofmeister.

Podle něho musel už tvůrce původního domku, který byl celý stržen, zvažovat "kam s ním". Rovněž vybral řešení, které se i dnes jeví jako nejlepší. "Navíc měla tato varianta i další výhody. Stavbě muselo ustoupit minimum zeleně, kácení postihlo snad jen jediný ovocný strom," vzpomíná architekt.

Dům díky červené dřevěné fasádě a také díky zastiňovacím prvkům působí lehce a vzdušně

Dům působí lehce a vzdušně

Rošt chránící před sluncem

Rošt chránící před sluncem

A do třetice - ještě jeden požadavek toto řešení splňovalo, a to rozdělení zahrady na dvě části - na první, v níž by pes majitelů domu mohl beztrestně pobíhat, a druhou, kam domácí hlídač nebude mít přístup.

Stavbou se tak zahrada rozdělila na intimní zadní část pozemku, kam příjemně dopadají paprsky zapadajícího slunce, a poloveřejnou část při silnici.

Část zahrady za domem má intimní charakter, je skrytá před zraky ulice

Část zahrady za domem má intimní charakter, je skrytá před zraky ulice

"Pracovali jsme od začátku s vědomím, že pro rodinný dům je zahrada důležitá, že by s ní měl komunikovat v nejvyšší možné míře a být jí otevřený, v tomto případě směrem dopředu i dozadu," vysvětluje architekt.

Tento poslední požadavek naplnily právě velké prosklené plochy, díky nimž je vidět "skrz" dům, a to na několik místech. Autoři navrhli stavbu, která je do zahrady otevřená nejvyšší možnou měrou.

Vedle požadavků investorů zakomponovali autoři do návrhu i další vize. "Snažili jsme se, aby v domě bylo minimum chodeb, což je takový ´nijaký´ prostor, který vlastně zabírá místo a přitom slouží jen k přecházení. Takže jsme v domě navrhli pouze zádveří. Komunikační prostor v patře, který je vlastně chodbou, má spíš podobu haly, ale plní funkci herny, už teď je tu klavír, může tu být autodráha. Prostor může sloužit jako třetí dětský pokoj," upozorňuje Ondřej Hofmeister.

Hala nad schodištěm není jen klasickým komunikačním prostorem, může kdykoli sloužit jako třetí dětský pokoj – herna

Hala nad schodištěm slouží i jako herna

Schodiště materiálově ladí s podlahou

Schodiště materiálově ladí s podlahou

Zachování lehkosti

Dům působí lehce a vzdušně, což byl další ze záměrů projektu - zachovat lehkost někdejší stavby. "Nejdříve jsme zvažovali, zda navrhnout těžký kamenný dům typický pro vesnici, ale nakonec jsme tento nápad zavrhli. Na druhou stranu jsme nechtěli, aby původní altán nahradilo něco, co bude stále jako chata působit, měla to být spíše lehká altánová stavba. Proto jsme na fasádu zvolili dřevěný obklad z masivních smrkových desek. Ten jsme opatřili lazurou v barvě cihlové červeně," vysvětluje architekt.

"Zatímco barevnost v interiéru je dílem investorů, do červené fasády jsme je museli trochu nutit," přiznává vzápětí a dodává s úsměvem: "Paní byla spíš pro, u žen bývá červená oblíbená, manžela jsme trochu přemlouvali." Nátěr fasády je prý potřeba obnovovat přibližně každých pět let.

Terasa, ač je velmi příjemná, slouží spíše k sušení prádla než k pobytu obyvatel domu

Terasa, ač je velmi příjemná, slouží spíše k sušení prádla než k pobytu obyvatel domu

Pokud jde o použité materiály, dům se může s hrdostí řadit mezi "poctivé" stavby. Je postavený z klasických cihel, fasáda, jak již bylo řečeno, je dřevěná. Střechu pokrývá materiál cembrit, který představuje ekologicky nezávadnou variantu v minulosti velmi oblíbeného eternitu. V interiéru pak najdete dřevěné plovoucí podlahy, i veškerá okna jsou dřevěná, a to jak klasická dvoukřídlá v horní části domu, tak dole čtyři velká a dvě posuvná.

Místní regulace se podepsala na vzhledu střechy - nakazovala alespoň mírné sešikmení. "Dům neměl být reprezentantem supermoderní architektury s plochou střechou, takže toto nařízení ani nevadilo," říká k tomu architekt.

Vytápění domu má na starosti tepelné čerpadlo, systém země-voda, k tomu byly potřeba dva vrty dlouhé přibližně 150 metrů. Tepelnou pohodu v celém domě pak zajišťuje podlahové vytápění, krb slouží pouze k vytvoření atmosféry, případně lehkému přitápění mimo zimní sezónu.

Vybavení a dispozici koupelny navrhovali architekti

Koupelny navrhovali architekti

Interiréry mají příjemnou barevnost

Průchod ke koupelně se saunou

Schovávaná za skříní

Architekti se podíleli také na návrhu některých části interiérů, které pak realizovaly kuchyňské studio, truhlář a další. "Udělali jsme základní návrh kuchyně, několik věcí do obývacího pokoje, vestavný nábytek a třeba také knihovnu jako součást zábradlí," říká architekt Hofmeister. Trojice architektů vymýšlela i podobu koupelny.

V patře najdete ložnici, dva dětské pokoje a koupelnu, v přízemí velký obytný prostor s kuchyní a jídelnou, který rozděluje schodiště (spolu s krbem) na kuchyňskou a jídelní část a na obývací pokoj. Zajímavostí je "schovávačka" mezi vestavěnými skříněmi v přízemí – za nimi se ukrývá koupelna se saunou.

Krb (a za ním schodiště) rozděluje přízemní velký prostor na dvě části – kuchyni s jídelnou a obývací část

Krb (a za ním schodiště) rozděluje přízemní velký prostor na dvě části – kuchyni s jídelnou a obývací část

Vnější podobu domu značně ovlivnil "falešný" balkón, který plní funkci stínění. "Tato část domu je jižní a tento prvek v létě zajistí skvěle ochlazení interiéru. To by mohlo zvládnout i tepelné čerpadlo, ale to se pro tento účel vůbec nezapíná," říká Ondřej Hofmeister.

Klasický balkón by v tomto případě asi nebyl ani příliš využívaný, protože by směřoval do ulice. Směrem na sousední pozemek vede terasa. Majitelům slouží hlavně k sušení prádla, i když sama o sobě je velmi příjemná.

Na těsné propojení se zahradou se nezapomnělo ani v kuchyni, zde je nabízí rozměrné okno

Na těsné propojení se zahradou se nezapomnělo ani v kuchyni, zde je nabízí rozměrné okno

Technické informace

Autoři projektu:

Ing. Ondřej Hofmeister, Ing. arch. Jitka Hofmeisterová, Ing. arch. David Mareš

zastavěná plocha: 143 m2
obytná plocha: 142 m2
užitná plocha: 198 m2
parkování: 35 m2
dokončení stavby: 2004

Barevnost interiéru je dílem majitelů domu, kuchyni navrhli architekti, včetně detailů ji zrealizovalo kuchyňské studio

Barevnost interiéru je dílem majitelů domu, kuchyni navrhli architekti, včetně detailů ji zrealizovalo kuchyňské studio

Více se dočtete v časopise Domov č. 3/2010.

Autor:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Hvězda filmu Kristián Oldřich Nový vlastnil víc než čtvrt století chalupu na...
Chalupáři stříbrného plátna. Podívejte se, kde to opravdu milovali

Byly jejich útočištěm, kam si odjížděli odpočinout od hektičnosti hereckého světa. Místo, které opravdu milovali, byť...

Další z rubriky

Nejvýraznějším prvkem pokoje je omyvatelná velkoplošná tapeta s mapou světa a...
Útulné doupě za 60 tisíc korun ovládla zvířata a tapeta s mapou světa

Manželé chtějí pro svého syna dětský pokoj inspirovaný safari. Útulné doupě musí mít ale praktický základ, s kterým...

V georgiánském kostele z roku 1818 jsou čtyři ložnice, obývací pokoj v místě...
Zavětřili šanci a koupili kostel, kde se brali. Teď je z něj zlatý důl

Anne a Bill Monroeovi si zamilovali historický kostel sv. Lukáše v lesoparku Kielder na severu Anglie, ve kterém byli v...

Dům stojí na pozemku o výměře sto padesát metrů čtverečních.
Vybojovali pozemek velký 150 metrů čtverečních. Bydlí se jim skvěle

Mladá indonéská rodina si na Jávě postavila dům, který je kompletně navržený v oblíbeném skandinávském stylu. Jeho...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.