Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak se žije v miniaturním bytě o velikosti vagonového kupé

  1:00aktualizováno  1:00
Zařídit byt s plochou 16 metrů čtverečních pro dvě dospělé osoby byl doslova nadlidský úkol. Architekti se však tohoto úkolu zhostili se ctí.

Hned za vstupem je po pravé straně kuchyňská linka, vlevo šatní skříň, které přechází v niku s lavicí. | foto: Marie Kukulová

V maličkém bytě v Bratislavě museli architekti bojovat o každý centimetr. Potřebovali vymyslet prostor pro plnohodnotné spaní, stolování, kuchyňský kout, dostatek úložných prostor i koupelnu s toaletou.

Překližka umožnila vytvořit variabilní policový systém, stěna u vstupu a dveře...

Překližka umožnila vytvořit variabilní policový systém, stěna u vstupu a dveře byly natřené tabulovou barvou.

Realizaci bytu přihlásily dva ateliéry, MIMOarchitekti a architektonické studio Archholiks. do soutěže Interiér roku 2016 v kategorii Novostavba, kterou organizuje Institut bytového designu pro české a slovenské architekty a interiérové designéry (o výsledcích posledního ročníku soutěže více zde). Do nového ročníku se mohou soutěžící hlásit již od října toho roku.

Každý centimetr se hodí

Původní příčky v bytě musely jít pryč. Odstranila se tak vlastně chodba, zvětšila se koupelna. Vlevo hned po vstupu navrhli architekti šatní skříň nabízející dostatek úložného prostoru na oblečení.

Navíc v sobě skrývá i chladničku a u okna vytváří niku na sezení. Proti ní je kuchyňská linka s dělící překližkovou zástěnou, kterou architekti vtipně využili pro variabilní policový systém. Zástěna zároveň odděluje spací část od obytného prostoru.

Fotogalerie

Postel zvolili autoři návrhu výklopnou a na vyvýšeném pódiu, aby získali další lehce dostupný úložný prostor. Plocha koupelny se oproti původní zvětšila, i když se majitelé musí smířit s nestandardním sprchovým koutem.

Kvůli malému prostoru bylo třeba zvolit světlé barvy, pouze s drobnými barevnými akcenty. Stěna se vstupními dveřmi je natřená tabulovou barvou, aby se mohla používat na vzkazy a psaní poznámek.

V bytě tak převládá bílá barva kombinovaná se světlou překližkou. V koupelně bylo použité sklo lacobel a zrcadlová plocha, která opticky zvětšuje malý prostor.

Postel za kuchyňskou linkou je sklopná, pod ni se vešel další úložný prostor.
Postel za kuchyňskou linkou je sklopná, pod ní se vešel další úložný prostor.

Postel za kuchyňskou linkou je sklopná, pod ní se vešel další úložný prostor.

O projektu

Plocha: 16 m2

Realizace: 12/2016

Lokalita: Bratislava

Investor: soukromná osoba

Autoři: Ing. arch. Soňa Králiková, Ing. arch. Jana Tartaľová, Ing. arch. Michal Tartaľ,

Spolupráce: Ing. arch. Monika Jendrálová

Autor:



Nejčtenější

Pětičlenná rodina si postavila za Prahou skvělý dům za 2 miliony korun

Rodině se v domě bydlí skvěle, je pro ně ideálně velký.

Manželé s třemi dětmi si koupili na východ od Prahy pozemek o rozloze 1 000 metrů čtverečních a postavili na něm...

Vesnici chytá amok. Od pohledu jiný dům postavila rodina za dva měsíce

Od prvního pohledu nezvyklá. Taková je nová vila ve švýcarské vísce Rossa, kde...

Nová vila ve švýcarské vísce Rossa, kde žije 150 starousedlíků, má výraznou pruhovanou fasádu, s kterou se vesnice jen...



Jana se zbavila staré ložnice. Nová ve stylu art deco vyšla na 80 tisíc

Majitelka dodala do proměny novou postel, kterou si již dříve pořídila.

V tomto dílu pořadu o bydlení uvidíte přeměnu ložnice ve stylu art deco a rytmu charlestonu. Návrhář Petr Šlejmar...

Byt 2+kk září i díky architektce barvami. Veselé bydlení pro mladý pár

Partneři si přáli světlý interiér. Architektka zvolila pastelovou modrou, která...

Na víkend se většinou mizí z města do přírody. Kateřina s partnerem Petrem to mají naopak. Dvakrát v měsíci vyrážejí...

Pod Tatrami vzniká ekologická vesnice, lidé budou žít i v domech z hlíny

Ukázka malé ekologické dřevěné stavby v Krásných Sadech, která ještě čeká na...

Unikátní projekt ožívá v podhůří slovenských Tater. Na zhruba stohektarovém pozemku vyroste šedesátka rodinných domů ze...



Další z rubriky

Luxus v Gruzii: Ze starých nákladních kontejnerů postavili horský hotel

V gruzínském lyžařském středisku Gudauri byl v únoru letošního roku otevřen...

V gruzínském lyžařském středisku Gudauri byl v únoru letošního roku otevřen hotel Quadrum Ski a Yoga Resort. Je...

Vysněný dům objevil na internetu. Architekt za ním přijel až z Japonska

Otevřené terasy s výhledem do okolí jsou v přízemí i v patře.

Mladý manažer z australského Brisbane snil o minimalistickém domě, který objevil na stránkách japonského studia Tato...

Na Design Weeku uvidíte nábytek z papírové lepenky i designový skleník

Pevná kartonová pohovka Carddivan je designovaná na dvě „pozadí“, ale vejdou se...

Po úspěchu pražského Designbloku (byť předčasně ukončeném kvůli ničivému větru) se na zajímavý český design mohou těšit...



Najdete na iDNES.cz