Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Miluje porsche a červenou barvu ferrari, proto je má ve svém bytě

  1:00aktualizováno  1:00
Velkými přednostmi tohoto bytu byla lokalita a výhled. Majitel potřeboval zařídit a technicky doladit prázdný prostor s minimem úložných míst. Atraktivní proměnu, jíž dominují nápaditá řešení, světlo i barva, svěřil raději šikovným odborníkům.

Klidový odstín výmalby doplnila na čelní stěně imitace z travertinu. | foto: Tomáš Dittrich

Jiří má rád rychlá auta, červenou barvu a také svou práci. Svět showbyznysu vyžaduje hodně energie a časté cesty do zahraničí. Majitel bytu chtěl proto být blíž "dění" a ušetřit si únavné dojíždění alespoň v rámci České republiky. Rozhodl se tedy vyměnit Plzeň za hlavní město.

Najít dobrou adresu blízko centra navíc s výhledem do zeleně byl takřka zázrak. Jiří oslovil realitní kancelář, ale nabídka bytů nebyla většinou příliš lákavá, včetně jednoho z nich ležícího ve starší části Prahy 4. Byt se Jiřímu sice nelíbil, ale při jeho prohlídce mu došlo, že konečně objevil výbornou lokalitu, v níž by chtěl bydlet.
"Po čase se poblíž náhodou uvolnil byt v pátém patře nově postaveného bytového komplexu. Kromě úžasného výhledu do parku i na jedno z pražských panoramat bylo po ruce místní fitness a restaurace. Ani na chvíli jsem nezaváhal a byt jsem koupil včetně garáže," vzpomíná Jiří.

Barový pult ze skla satinato je podsvícený.

Barový pult ze skla satinato je podsvícený.

Funkce i atraktivní vzhled

Dvoupokojový byt patří především díky netradičně řešenému prosklenému rohu s malou zimní zahradou v obývacím pokoji do kategorie lepšího standardu.
Na druhou stranu se projektanti moc netrápili s praktickým ukládáním věcí. Jiří žije v bytě sám, přesto věděl, že malá komora v předsíni mu stačit nebude. Vzhledem k časově náročnému povolání se nemohl úpravám bytu příliš věnovat.

Svěřil tudíž vyřešení úložných míst a interiéru včetně výběru materiálů, návrhu nábytku a osvětlení designérovi Václavu Svejkovskému. Ten dokonale využil prostor bytu a přidal do něj řadu originálních řešení. Bez většího stavebního zásahu vznikla pouze pomocí dýhovaných desek v ložnici prostorná šatna, jejíž podlahu vytvořil stupínek s kolečkovými kontejnery, do kterého se vejde sezonní oblečení.

Sádrokartonové desky v některých místech snížily strop. Stejně dobře posloužily pro vytvoření různých nik v obývacím pokoji a Jiří si sem může uložit kupříkladu i náhradní matraci.

Z původního stavu zůstala v bytě plovoucí podlaha a dveře, do koupelny k původním obkladům přibylo nové zařízení – bidet, nové umyvadlo, designová sprcha a topný žebřík.

Uvnitř šatny je úložný systém Element Plus.

Uvnitř šatny je úložný systém Element Plus.

Šatna v ložnici je z dýhovaných desek, na obklad byl použit ohebný portugalský pískovec.

Šatna v ložnici, vytvořená z dýhovaných desek.

Interiér na plný plyn

Jiří sbírá modely závodních aut a v bytě je v policích "zaparkováno" několik vozů Porsche. Jeho nejoblíbenější barvou je ovšem Ferrari Red. Tento až ďábelsky výrazný odstín červené si majitel vybral pro nábytek kuchyňské linky, kterou vyrobili v plzeňské firmě Kinkor stejně jako většinu nábytku v bytě podle návrhu architekta Svejkovského.

V kuchyni je pracovní deska z odolného kompozitního materiálu Corian, podlaha neklouže díky vinylové krytině Altro s protiskluznou úpravou. Dalšími materiály, které Jiří požadoval, byly nerez a sklo. Příjemně opticky ochlazují žhavou červeň, v žádném případě však nestudí.

Konstrukčně nejnáročnějším a nepřehlédnutelným solitérem je v lištách pojízdná policová skříň za jídelním koutem. Zadní stěna s matným sklem pouští přes balkonové dveře do interiéru příjemně lomené světlo. Kromě něj vytváří atmosféru bytu z velké části i kvalitní a promyšleně rozmístěné umělé osvětlení s možností nastavení intenzity.

Pánský styl nestudí

K pánskému stylu se většinou nehodí přílišná zdobnost a romantika, přesto nemusí působit stroze a příliš technicky. Velkou zásluhu na "změkčení" vzhledu interiéru má Ivana Slavíková, majitelka plzeňského studia Linie design studio, s níž Václav Svejkovský spolupracoval na mnoha realizacích.

Václav Svejkovský

* 1957
- absolvent ČVUT, studium na UMPRUM
- od roku 1991 podniká v bytovém designu, navrhuje interiéry, projektuje rodinné domy, zahrady i stavby veřejné sféry

Druh stavby: úprava bytu 2 + kk v novostavbě bytového domu
Užitná plocha: 70 m2

Postarala se o moderní zastínění oken, zvolila kvalitní látky na závěsy, vybrala polštáře i některé kusy sedacího nábytku a nezbytné doplňky. Jiří si přál mít v bytě také přírodní barvy a materiály.

Kontrastem červené jsou klidná, neutrální výmalba, hřejivé tóny textilu, pravá kůže na sedacím nábytku či unikátní lepený obklad z přírodního ohýbaného pískovce v ložnici. Jiří si pochvaluje i nevšední zimní zahradu v obývacím pokoji, která díky výběru hydroponických rostlin (firma Hydroponie) nevyžaduje údržbu i po dobu několika dní.

Slovo autora

Majitel přebíral byt s částečně položenou podlahou a hrubě oštukovanými zdmi s drobnými trhlinkami. Výsledkem úprav měl být funkční prostor zařízený nábytkem a vybavením se zajímavým a zároveň nadčasovým designem.

Největším zásahem bylo vyříznutí příčky mezi chodbou a kuchyní pro umístění velké "americké" lednice a rovněž předělání elektroinstalace pro kvalitní a efektní osvětlení i ozvučení interiéru. Zdi bylo třeba vyhladit, nejpopraskanější stěnu překryl sádrokarton. Díky tomu vznikly zajímavé niky a další úložný prostor.

Z poměrně velké plochy ložnice jsem mohl ubrat část pro novou šatnu. Atypický návrh nábytku i osvětlení vyžadoval výrobní výkresy i přesnost provedení na milimetr. Realizace byla poměrně časově náročná a trvala víc než jeden rok, ale díky pravidelnému autorskému dozoru a trpělivému majiteli se podařila.

Více se dočtete v časopise Bydlení č. 4/2011.

Autor:




Nejčtenější

Obývací pokoj zůstal na stejném místě, pouze k němu přibyl kuchyňský kout.
Rekonstrukce panelákového bytu za 800 tisíc. Z původního nezůstalo nic

Hana si koupila v Novém Jičíně panelákový byt 2+1 velký 52 metrů čtverečních. Značně omšelý a s umakartovým jádrem mlel z posledního. Proměny se ujaly...  celý článek

Nejvýraznějším prvkem pokoje je omyvatelná velkoplošná tapeta s mapou světa a...
Útulné doupě za 60 tisíc korun ovládla zvířata a tapeta s mapou světa

Manželé chtějí pro svého syna dětský pokoj inspirovaný safari. Útulné doupě musí mít ale praktický základ, s kterým bude chlapec dále růst. Rodiče si na...  celý článek

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší parcele vyrostl velký dům, který zastínil...  celý článek

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však protáhla, a přestože ještě není stoprocentně...  celý článek

Dům prezentuje dokonalou jednotu stylu, použitých materiálů i barev, a to jak v...
Oslík, lamy, ovce a koně. Srub na jižní Moravě má zoo a skvělý výhled

Srub na jižní Moravě má malou zoologickou zahradu s lamami, oslíkem, ovcemi a koňmi. Dům hlídají dva psi a zdobí tři kočky. Majitelé je mají pro radost a k...  celý článek

Další z rubriky

Výhled na Bratislavský hrad využili architekti maximálně: díky kryté terase jej...
Z oken domu vidí na Bratislavský hrad. Dveře tu jsou ale neviditelné

Architekti, kteří dostali za úkol navrhnout interiér novostavby rodinného domu v Bratislavě, měli použít maximum integrovaných nábytkových modulů, aby...  celý článek

Právník Josef Winternitz nechal vilu postavit v během roku 1932 pro svou ženu...
Béžová princezna ze Smíchova. Ve Winternitzově vile můžete i přespat

Podle neotřelé barvy interiéru nazývali hosté za první republiky vilu manželů Winternitzových béžovou princeznou. Jejich vnuk ji objevil až při restituci a se...  celý článek

V georgiánském kostele z roku 1818 jsou čtyři ložnice, obývací pokoj v místě...
Zavětřili šanci a koupili kostel, kde se brali. Teď je z něj zlatý důl

Anne a Bill Monroeovi si zamilovali historický kostel sv. Lukáše v lesoparku Kielder na severu Anglie, ve kterém byli v roce 1987 oddáni a nechali pokřtít...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.