Budova se svítící skleněnou fasádou se stala nejlepší stavbou Evropy

  1:00aktualizováno  1:00
Vítězem architektonické Ceny Miese van der Roheho, kterou každé dva roky uděluje Evropská unie, se stala budova filharmonie v polském Štětíně. O ocenění se ucházela pětice finalistů, kteří vzešli z celkem 420 nominovaných staveb.

Autorem projektu štětínské koncertní budovy je španělský ateliér Barozzi Veiga. Porotce zaujal ideou velmi strohé stavby, která díky bílé barvě a prosvětlené skleněné fasádě nepůsobí ani přes značný objem hmotně, a svým členěním podobným řadě sedlových střech zapadá do charakteru města.

„Je to historický okamžik a velká pocta pro Štětín a Polsko,“ komentoval ocenění stavby starosta přístavního města Piotr Krzystek. Budova filharmonie je první stavbou z nových členských zemí Evropské unie, která se probojovala do finále a která cenu získala.

Fotogalerie

Do finále se kromě polského zástupce dostalo ještě Muzeum umění v Řezně, dánské námořní muzeum v Helsingöru, italské vinné sklepy Antinori u Florencie a studentské centrum Saw Swee Hock v Londýně.

Koncertním budovám se v soutěži daří I předloni získala Cenu Miese van der Roheho, která se uděluje jednou za dva roky, koncertní síň Harpa v Reykjavíku od dánské architektonické kanceláře Henning Larsen spolu s islandským ateliérem Batteríiö a umělcem Olafurem Elíassonem (více zde).

V roce 2009 cenu získal norský ateliér Snohetta za novou operní budovu v Oslu. Oceněná stavba má podobu bílé kry, která se potápí do fjordu (více zde).

Cena Miese van der Roheho, kterou vyhlašuje Evropská kulturní komise, je dotovaná částkou 60 tisíc eur (asi 1,5 milionu korun). Pro evropské architekty představuje jedno z nejvyšších ocenění. Letos byla udělena již po čtrnácté.

Žádná z deseti nominovaných realizací z Česka (o nich více zde) se do užšího výběru neprobojovala.

Budoucí chlouba Štětína

Moderní koncertní budova od architektonického dua Fabrizio Barozzi (*1976, Itálie) a Alberto Veiga (*1973, Španělsko) stojí v blízkosti historického centra Štětína na místě původní koncertní síně, která byla zničena během druhé světové války.

Koncertní sál pojme až 1 000 diváků.

Koncertní sál pojme až 1 000 diváků.

Projekt studia Barozzi/Veiga byl vybrán za základě mezinárodní architektonické soutěže, což bývá u podobných zakázek osvědčený a kvalitní způsob výběru projektanta.

Koncertní sál pojme až 1 000 diváků, menší sál pro komorní hudbu má kapacitu 200 diváků. Štětínská filharmonie dále nabízí multifunkční prostor pro výstavy a konference. Stavba přitom působí odlehčeně až subtilně, a to především díky skleněné fasádě, kterou lze různě osvětlit, což zajišťuje její variabilní a nevšední vzhled.

Cenu pro začínající architekty získalo za rodinný dům Luz House katalánské...

Cenu pro začínající architekty získalo za rodinný dům Luz House katalánské studio ARQUITECTURA-G.

Reprezentativně vzhlížející stavba přitom v souladu s moderními technologiemi nabízí úsporná řešení a efektivní provoz.

Přejímá pasivní systémy energetické kontroly a další atributy udržitelnosti, jako jsou například zdvojená fasáda, přirozené větrání, osvětlení pomocí LED systému s minimální spotřebou energie, mnohovrstevný střešní plášť optimalizující nejen akustiku, ale i tepelnou izolaci apod.

Kromě hlavní ceny byla udělena Cena pro začínající architekty, kterou za rodinný dům Luz House získalo katalánské studio ARQUITECTURA-G. Porota ocenila konstrukční i ekonomické řešení projektu, který se vyznačuje jednoduchou a srozumitelnou architekturou navazující na venkovskou tradici.

Do finále ocenění stavby roku se dostalo i studentské centrum v Londýně:

Autoři: ,



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...



Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Vyrábějí nábytek z vraků lodí, které vykupují od rybářů na Jávě

Komoda Nordic kombinuje populární skandinávský styl s industriální vizuální...

Na přehlídce Prague Design Week zaujal návštěvníky netradiční, nově představený nábytek z vraků. Blíže jej pro čtenáře...

Ze starých krámků vzniklo bistro, mračna na stěnách vymalovali košťaty

Při navrhování interiéru bistra se jeho autoři inspirovali secesí, art decem,...

Pokud je v Praze lokalita, která ožívá i s ohledem na svou historii a tradici, jsou to Vinohrady. Není tak určitě...

Domek velký 40 metrů čtverečních nepotřebuje žádné sítě. Stojí v Kysucích

Vnitřní obklady a vybavení je z běleného smrkového a dubového dřeva.

Slovenské studio ARK-shelter navrhlo minimalistický modulární domek, ideální pro občasný, ale klidně i trvalý únik z...



Najdete na iDNES.cz