Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pořídili si mezonet pro návštěvy Prahy. Místo koleje ho využívá i syn

  1:00aktualizováno  1:00
V Praze nedaleko Vyšehradu, v proluce mezi starými činžáky, vyrostl před několika lety nový dům s mezonetovými byty. Jeden si nyní pořídila pětičlenná rodina z Moravy. Kompletní rekonstrukce se ujal architekt Martin Frank ze studia Deconcept. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Vzdušnost interiéru vtiskuje skandinávská barevnost a odlehčený nábytek. Ležérní a hřejivý vzhled mu propůjčují lněné textilie, hovězí kožešiny, květináče z palmových kmenů a další dekorace zemitých struktur. | foto: Lukáš Hausenblas

Rodina žije trvale na Moravě, ale často cestuje nejen do Prahy, ale i dál do zahraničí. Také nejstarší syn studuje v Praze. A kdo ví, časem ho sem na studia mohou následovat i jeho mladší sourozenci.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Nemalá investice se tak rodině vyplatila. Dopřávají si komfort dvoupodlažního, zhruba 100 m2 velkého, bytu se dvěma lodžiemi v moderním pavlačovém domě s pěkným výhledem na hradby Vyšehradu.

Život na pavlači

Byt nebyl starý, vzhledem k optimálnímu využití jej však bylo třeba zcela předělat. Architekt Martin Frank měl volné ruce. Jeho precizní práci promyšlenou do posledních detailů už manželé znali z mnoha realizací, které pro ně navrhl a vytvořil v předchozích letech.

Po jeho zásahu zde zůstaly jen obvodové nosné zdi. Architekt provedl kompletní rekonstrukci, úprav se dočkalo i schodiště. S životem ve starých pavlačových domech je tu stejné snad jen to, že do bytu vstoupíte přímo z pavlače, a to rovnou do „víru“ rodinného dění, tedy do kuchyně a jídelny.

Zádveří je vskutku minimální, ale zbylo místo na dostačující vestavný a uzavřený botník. Po vstupu se před vámi otevře celé první podlaží s průhledem až na druhou stranu bytu. Podlouhlý půdorys pomáhá opticky rozšířit velká zrcadlová stěna po levé straně.

Fotogalerie

Odrazem prostor získal další dimenzi. Jemný náznak oddělení kuchyně s jídelnou od obývacího prostoru představuje částečné zúžení půdorysu, které vzniklo umístěním šatních skříní na jedné straně a vytvořením koupelny s klozetem na straně druhé.

Kuchyň ve tvaru L je navržena tak, aby nijak nerušila a stylově i materiálově dobře splynula s celkem. Pro podporu vzdušnosti použil Martin Frank bílým voskem upravenou dubovou podlahu, subtilní nábytek s tenkými kovovými konstrukcemi včetně podnoží stolků a drátěné židle.

Černobílá kombinace vnáší dynamiku a rytmus, který lehce zvolňují béžové tóny, mosazné akcenty a přírodní vzhled starého dřeva. Ležérní a hřejivý podobu interiéru propůjčují lněné textilie, hovězí kožešiny, květináče z palmových kmenů a další dekorace zemitých struktur.

Nechybí zde ani zelené rostliny. Volba však padla na kaktusy, které jsou velmi dekorativní a zároveň odolné. Nejsou žíznivé jako většina rostlin, zůstanou fit i delší dobu bez vody. To je pro byt určený k přechodnému pobytu členů rodiny a toulavého studenta přesně to pravé.

Optickému rozšíření prostoru napomáhá velkoplošné zrcadlo.

Optickému rozšíření prostoru napomáhá velkoplošné zrcadlo.

Obytná ložnice

Interiér není nijak velký, ale poskytuje maximum pohodlí až šesti lidem, kteří tu mohou také kvalitně nocovat. V přízemí se vyspí dva a v prostorách patra čtyři. Pod uzavřením je jen ložnice manželů, kde je jedna stěna vybavena nábytkem s velkým množstvím úložných možností.

K výrazu obytné ložnice přispívá atraktivní řešení skříní, které jsou čtyřicet centimetrů nad zemí přerušeny nikou, kam je možné vystavit fotografie či místo využít pro další dekorativní předměty.

V ložnici našlo místo manželské čalouněné lůžko (Pianca). Klasické noční stolky...

V ložnici našlo místo manželské čalouněné lůžko (Pianca). Klasické oční stolky nahradily kruhové odkládací stolky (Deconcept).

V těsném sousedství ložnice je i šatna, klozet a koupelna s vanou. Ve zbývající části horního podlaží je pracovna s rozkládací pohovkou. Protože jde o byt především k přechodnému užívání, majitelé nevyžadovali tolik úložných míst. Naopak, toužili po maximu životního prostoru.

Velký stůl byl naopak nezbytností, protože se tu setkávají i s přáteli. Kruhové půdorysy vybavení v malém prostoru se lépe obcházejí, prostorem jakoby volně plují a vytváří příjemné ostrůvky.

Zároveň tvoří adekvátní protiváhu hranatě modelovaném celku, který je místy i osvětlený speciálními štěrbinami. Majitelé jsou s bytem spokojeni, nic tu nechybí. V teplých dnech využívají i lodžie a s parkováním si také starosti nedělají. Na to se pamatovalo už při stavbě domu.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...



Najdete na iDNES.cz