Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Mezonetový byt v pavlačovém paneláku se zahradou šokuje návštěvy

  1:00aktualizováno  1:00
Na nové majitele pavlačového bytu v paneláku čekaly tmavé pokoje, korek na podlaze a zastaralá linka. Po pětiměsíční rekonstrukci je mezonet v pražském Podolí stále dlouhý a úzký, ale není v něm tma. Pomohly světlé podlahy, zrcadla a volný prostor místo příček a dveří.

Vstup do bytu je vzadu zleva, naproti zrcadlu. Vázu navrhl designér Philippe Starck | foto: Jaroslav Hejzlar

Když přijdete na návštěvu ke Karolině Šormové a Jaroslavu Hájkovi, dostanete zelené pantofle. Mužský člen rodiny je totiž velkým fanouškem fotbalového klubu Bohemians 1905, který má ve znaku zelenou barvu.

Kromě obrázku klokana od dcery Laury na nástěnce za vchodovými dveřmi se však tato záliba v bytě neprojevuje. Hlavní barvou je tu bílá, nejen na stěnách, ale i na podlahách, nábytku a schodišti.

"Byt je úzký a dlouhý, takže původně vypadal tmavý. Bílá je praktická, hodí se k ní cokoliv. Jen na schodiště bychom ji příště nepoužili, nátěr se špiní," říká majitelka. Bílou kontrastně doplňují tmavší kousky nábytku, tapeta v obývacím pokoji, barevné obrazy a několik dekorací.

Mezonetový byt v pavlačovém paneláku

Dcera Laura jako pracovní stůl používá dlouhou desku podepřenou kozami

Mezonetový byt v pavlačovém paneláku

Součástí panelového mezonetového bytu je i terasa

Byt je mezonetový, zabírá dvě patra. Dole je kuchyně, dětský pokoj s malou koupelnou a vstupem na terasu, nahoře ložnice, velká koupelna s vanou a obývací pokoj s pracovním koutem. Ložnice a dětský pokoj mají okna do zahrady, obývací pokoj a kuchyně do ulice.

V bytě najdete jen minimum dveří. "Co nejvíc jsme je vynechali, abychom zvětšili prostor. Jinak chodíte ze dveří do dveří a spousta z nich je zbytečná," vysvětluje bratr majitelky Filip Šorm, který navrhl rekonstrukci.

Kromě vchodových a balkonových tak zůstaly jen ty do malé koupelny, do dětského pokoje, na toaletu v horním patře a skleněné dveře velké koupelny. Všudypřítomným prvkem jsou zrcadla, která též opticky zvětšují.

Mezonetový byt v pavlačovém paneláku

Pavlačový panelový dům prošel kompletní rekonstrukcí

Mezonetový byt v pavlačovém paneláku

Za domem je zahrada se vzrostlými kaštany a dětským hřištěm

Napodobit časopisy, ale nezruinovat se

Karolina Šormová s přítelem a dcerou dříve bydlela v padesátimetrovém bytě v Nuslích. "Zrekonstruovali jsme ho, ale půl roku nato jsem se jednoho rána probudila a řekla si, že musíme najít větší. Aspoň se pak lépe prodal," vypráví Šormová.

V Nuslích se jim líbilo, ale v realitní nabídce tam nenašli nic, co by je zaujalo. "Když jsem pak přišla do tohoto bytu a viděla i rekonstruovaný vzorový byt, okamžitě jsem věděla: tohle musím mít!" říká majitelka.

Byt však potřeboval modernizaci. Byl tmavý, na podlaze korek, zastaralá linka. Část obývacího pokoje zbytečně zabírala zimní zahrada. Proto se majitelka obrátila na bratra, který se v Pražské správě nemovitostí zabývá návrhy interiérů. "Jeho práce se mi líbila. A je to bratr, takže mi všechno změřil, nakreslil a objížděl se mnou sklady nábytku," vysvětluje Šormová.

Mezonetový byt v pavlačovém paneláku

Na podlahu majitelé použili dlaždice imitující carrarský mramor

Nápady čerpali v časopisech. "Nejtěžší pak bylo převést představy do reality, ale nezruinovat se," říká návrhář. Aby ušetřili, nakupovali přes internet. Nikdy však naslepo, vždy zajeli do skladu a pracovníky obchodu přemluvili, aby si zboží mohli prohlédnout.

Většinu prací dělali sami, s pomocí přátel. Při rekonstrukci uvažovali i o variantě s obývacím pokojem v přízemí a dětským pokojem nahoře. "To by ale horní patro bylo přes den prázdné, chodilo by se tam jen spát," vysvětluje Filip Šorm, proč zvolili variantu s obývákem nahoře.

Rekonstrukce trvala pět měsíců. Vzali to "z gruntu", z původního vybavení zůstaly jen vestavěné skříně v přízemí a schodiště, obojí nově natřené na bílo. "Vyšlo to, že jsme původní byt prodali a do měsíce se stěhovali. Bylo to před Vánocemi, takže jsme si dali pěkný dárek," vzpomíná Karolina Šormová.

Mezonetový byt v pavlačovém paneláku

Nábytek v obývacím pokoji je z původního bytu v Nuslích

Mezonetový byt v pavlačovém paneláku

Výrazným prvkem obýváku je výškově nastavitelný stolek E 1027

Zrcadlo za linkou se nejlépe čistí

Majitelé bytu jako by chtěli návštěvy hned zpočátku co nejvíc šokovat. Jen co se vytočíte v zádveří, ocitnete se v kuchyni. Skoro jako by linka stála v předsíni. Původně předsíň od kuchyně oddělovaly dveře, při rekonstrukci však přišly pryč. Vstup do bytu přes kuchyň obyvatelům nijak nevadí.

A než se vzpamatujete, přijde druhé překvapení. Celá stěna za kuchyňskou linkou je obložená zrcadly. Další trik, jak si poradit s úzkou dispozicí. "Spoustu lidí zrcadlo v kuchyni překvapí. Ale je to materiál, který se nejlépe čistí," říká Filip Šorm. A jeho sestra si ho pochvaluje: "Moc nevaříme a máme pánev na smažení bez tuku, takže s údržbou moc práce není."

Jen s lepením zrcadel byl problém, muselo se předělávat. "Je těžké najít dobrého zrcadláře. Člověk si musí uvědomit, že se lepí něco rovného na něco křivého. Když řemeslník nevyrovná zeď podložkami, je pak křivá zeď i zrcadlo," popisuje návrhář Šorm.

Mezonetový byt v pavlačovém paneláku

Stěna za kuchyňskou linkou je obložená zrcadly

Mezonetový byt v pavlačovém paneláku

Celému přízemí dominuje obří designová váza z plastu

Pozornost vzbudí i netradiční svítidlo nad kuchyňskou linkou. Pod stropem visí větev, na kterou majitelé zavěsili žárovky a skleněné baňky. Čím žárovky nahradí, až se přestanou prodávat, s tím si hlavu nelámou. "Máme zásobu," usmívá se Karolina Šormová.

Jídelnímu koutu i celému přízemí dominuje obří designová váza. Je z plastu, takže na svou velikost je poměrně lehká, váží 13 kilogramů. Vnitřní prostor tvoří jen kapsa v horní části, takže rostliny nepropadnou nijak hluboko.

Vana mezi obývákem a ložnicí

Horní patro je též propojené do jednoho prostoru. Koupelnu od obývacího pokoje odděluje skleněná stěna se závěsem, od ložnice jen závěs. Proto vana vypadá jako uprostřed obývacího pokoje. Anebo jako v ložnici, podle toho, odkud se díváte.

Mezonetový byt v pavlačovém paneláku

Horní patro je celé propojené. Koupelnu od obývacího pokoje odděluje skleněná stěna

"Když jsme chtěli vanu určitého tvaru doprostřed místnosti, byl problém, aby nestála 200 tisíc. Nakonec jsme ji koupili za 20 tisíc - přes internet a navíc z výstavy," pochvaluje si Filip Šorm.

Jaroslav Hájek chtěl původně sprchový kout. Ale nakonec si vanu zamiloval. "Pořád kupuje nějaké pěny a přísady do koupele," říká Karolina Šormová. Celý půlrok po nastěhování tu nebyly závěsy. "Když jsme se koupali, bylo sem ze tří stran vidět. Ale zvykli jsme si, záclony nejsou tak nutné," říká Karolina Šormová. Vlhkost z koupelny ložnici neovlivňuje, v prostoru se rozptýlí.

Se skleněným umyvadlem si instalatéři ze začátku nevěděli rady a trvalo dlouho, než se jim ho povedlo sestavit. Takové atypické věci navíc Filip Šorm doporučuje vyzkoušet na místě už při hrubé stavbě.

"Když jsme to udělali s umyvadlem, zjistili jsme, že se kolem něj nedá projít na toaletu. Proto jsme pak museli směrem k ložnici o kousek prodloužit zeď," říká návrhář.

Mezonetový byt v pavlačovém paneláku

Noblesní vana je akrylový výrobek čínské značky Richford

Mezonetový byt v pavlačovém paneláku

Skleněné umyvadlo má nevýhodu, když do něj něco spadne, už to nevyndáte

Nábytek v obývacím pokoji si majitelé přinesli z původního bytu. Pracovní kout od zbytku obývacího pokoje odděluje bílá knihovna. Ložnici dříve neměli, takže ji museli nově zařídit.

Šetřit na skříních se nevyplatilo

V novém bytě jsou všichni tři obyvatelé spokojení. Z klidné čtvrti to mají jen deset minut tramvají do centra. Nedaleko je přírodní park, cyklostezka, říční lázně a plavecký bazén.

"Teď v zimě jsem ocenila garáž. Když nasněží, nasedám do vyhřátého auta a nemusím čistit okna," říká Karolina Šormová. Na větší byt si rychle zvykli. Nechápou, jak se dřív do toho menšího vešli.

Mezonetový byt v pavlačovém paneláku

Plánek mezonetového bytu po rekonstrukci

Mezonetový byt v pavlačovém paneláku

Půdorys bytů před rekonstrukcí

Jen kdyby dělali rekonstrukci příště, nešetřili by na koupelnových armaturách a na skříních, do koupelen by dali podlahové vytápění. Levné armatury budou muset brzy vyměnit. A repasování skříní se moc nevyplatilo. Za nové skříně by dali 20 tisíc korun. Oprava stála 10 tisíc a byla s ní spousta práce.

I když je interiér zabydlený, hotový prý nebude nikdy. "Mám potřebu pořád něco měnit. Chtěla bych vyměnit schody, dveře od skříní, přidat víc zrcadel, do jídelního koutu koberec. A koupit vinotéku, protože mám ráda dobré víno," dodává Karolina Šormová.

PŘED REKONSTRUKCÍ

Mezonetový byt v pavlačovém paneláku

Byt potřeboval modernizaci

Mezonetový byt v pavlačovém paneláku

Původní kuchyňská linka byla tmavá

Byt v Praze-Podolí

Autor rekonstrukce: Filip Šorm, Pražská správa nemovitostí
Podlahová plocha: 103 m2, terasa 10 m2
Dispozice: 3+1, mezonet
Rozložení místností: v přízemí kuchyně, dětský pokoj, malá koupelna a terasa, v poschodí ložnice, obývací pokoj a velká koupelna Příslušenství: sklep, garážové stání, zahrada s dětským hřištěm
Počet obyvatel: 3
Rok rekonstrukce: 2008
Roční náklady na provoz: 32 000 Kč

Kolik stála rekonstrukce

Stavební materiál 50 000 Kč
Plovoucí podlahy 25 000 Kč
Dlažba a obklady 80 000 Kč
Skleněná dělicí stěna se dveřmi 70 000 Kč
Kuchyňská linka se spotřebiči 140 000 Kč
Zrcadla 15 000 Kč
Koupelna se sprchovým koutem 50 000 Kč
Koupelna s vanou 70 000 Kč
Vestavěné skříně 18 000 Kč
Skříně v ložnici 12 000 Kč
Manželská postel 20 000 Kč
Celkem 550 000 Kč
Poznámka: stavební práce svépomocí, ostatní nábytek je ze starého bytu

Mezonetový byt v pavlačovém paneláku

Panelový bytový dům byl postavený v roce 1993

Pavlačový panelák se zahradou

Panelový dům s vyzdívanými příčkami navrhl v roce 1989 architekt Lukáš Velíšek, dnes člen Architektonického ateliéru Aleš. Suterén a přízemí jsou z velké části volné, nad nimi se klene obytná část, zavěšená do dvou věží se schodišti a výtahy po stranách domu.

Suterén zabírá garáž, v přízemí byla samoobsluha potravin, dnes změněná na koupelnové studio. Byty jsou přístupné z pavlačí, střídají se menší s většími, mezonetovými. Válcové větračky velkých bytů tvoří výrazný dekorační prvek hlavního průčelí. Za domem je zahrada se vzrostlými kaštany a s dětským hřištěm.

Dům stojí od roku 1993, původně sloužil zaměstnancům České pojišťovny. Později jej rekonstruovala Pražská správa nemovitostí a byty nabídla k prodeji, několik jich je ještě k dispozici. Více najdete na www.psn.cz.

Autoři:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Hvězda filmu Kristián Oldřich Nový vlastnil víc než čtvrt století chalupu na...
Chalupáři stříbrného plátna. Podívejte se, kde to opravdu milovali

Byly jejich útočištěm, kam si odjížděli odpočinout od hektičnosti hereckého světa. Místo, které opravdu milovali, byť...

Další z rubriky

Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Nad Neapolským zálivem stojí ve svahu vila, kterou od roku 1680 vlastnily...
Vila stojí v Neapoli už 337 let. Proslavil ji Oscar Wilde

Nad Neapolským zálivem stojí ve svahu vila, kterou od roku 1680 vlastnily desítky majitelů. Nejslavnějším byl Oscar...

Pavlína Janků, Posezení. Lavoru i kanystru buď věčná chvála!
Úlovky ze smeťáku či sběrného dvora lze proměnit na designové kousky

Poničené a staré věci nemusí skončit v kamnech nebo ve sběrných dvorech. To dokazuje už pátým rokem soutěž Balakryl...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.