Svůj sen o bydlení zrealizovali díky architektce. Teď mají byt na míru

  1:00aktualizováno  1:00
Návrh bytu vznikl už ve fázi projektu, aby se zbytečně nestavělo a následně nebouralo. I díky tomu lze o mezonetu pro mladý pár hovořit jako o bydlení na míru.

Téměř celé nástupní podlaží zabírá obytný prostor s kuchyní, do kterého je "vykousnutá" lodžie orientovaná na západní stranu. | foto: Jaroslav Hejzlar

Mladí manželé téměř rok hledali vhodný byt poblíž místa, kde doposud bydleli v garsonce. Developerské projekty v pražské lokalitě byly buď příliš drahé, nebo neměly vhodně vyřešeny dispozice bytů. Navštívili proto i několik starých bytů, které by bylo možné zrekonstruovat.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Pro každý byt si nechali zpracovat koncepční skici přestavby, aby mohli posoudit, zda vložená investice splní jejich požadavky. Teprve projekt střešní nástavby na dvou bytových domech jim vyhovoval ve všech směrech.

Dvoupodlažní nástavbou na dva sousední domy vzniklo 12 nových mezonetových bytů. Klienti dostali možnost jejich podobu ovlivnit už v projektu.

Miroslava Fišková, autorka celého projektu, byla vstřícná dispozičním úpravám, majitelé si mohli zvolit i materiály a standard vybavení: podlahy, schodiště, zábradlí, sanitu, kotel, radiátory nebo třeba i způsob zastínění oken.

Spokojenost mladých rodin s bydlením dokládá i skutečnost, že zde vznikla přátelská sousedská komunita: obyvatelé nových bytů si společně zakoupili třeba zahradní vybavení pro grilování za teplých letních večerů, dvorek se připravuje také pro pobyt a hry malých dětí.

Odstranění příčky mezi pokojem a předsíní rozšířilo  prostor pro kuchyni,

Odstranění příčky mezi pokojem a předsíní rozšířilo prostor pro kuchyni, nábytková sestava s knihovnou a posuvnou skleněnou stěnou "začistila" prostor rovnou linií.

Co nabízela dispozice

Byt 3 + kk má v nástupním podlaží obytný prostor s kuchyní a toaletu přístupnou z předsíně, horní podlaží je věnováno dvěma ložnicím a koupelně s WC. Velkou výhodu bytu představuje prosvětlení a provětrání ze dvou stran, okno do velkého světlíku má také předsíň, v patře zase galerie i koupelna.

Z obývacího pokoje se vychází na lodžii, která nejenom rozšiřuje byt o malý venkovní prostor, ale navíc částečně stíní místnost před západním sluncem, v horkém létě velmi nepříjemným.

Protože plocha bytu 85 m2 není příliš velká a byla plně využita pro obytné místnosti, chyběly ve spodním podlaží úložné prostory na odložení kabátů a obuvi. Zmenšování předsíně by nebylo vhodné, zvláště když se předpokládá rozšíření rodiny a bude potřeba někam postavit kočárek.

Určitou výhradu měli manželé také ke kuchyni ve tvaru L. Byla zastrčená v tmavém koutě daleko od okna, právě kvůli ní chtěli dát původně přednost jinému z dvanácti bytů, i když byl znatelně menší.

Změny k dobrému

Návrh úprav a vybavení celého interiéru zpracovala architektka Věra Konečná. Nepatrná změna dispozice a posunutí příčky naprosto změnily podobu kuchyně. Více se otevřela nejenom vůči obývacímu pokoji, ale také směrem do předsíně, odkud do ní přichází dostatek denního světla. Namísto původních plných dveří je tu skleněná posuvná stěna.

Sestava z vysoké stěny a ostrůvku je o dva metry delší než původní návrh,

Sestava z vysoké stěny a ostrůvku je o dva metry delší než původní návrh, vejdou se do ní všechny spotřebiče a má i dostatek úložného prostoru.

Touto změnou se kuchyňská sestava navíc prodloužila o dva metry, což umožnilo začlenit všechny potřebné spotřebiče i spížní skříň. Možností přičlenit jídelní stůl přímo k ostrůvku se zvětšil také prostor pro sezení v obývacím pokoji.

Volnější propojení předsíně s obytným prostorem vyřešilo i úložné prostory: pod schodiště se v nejvyšší části umístila šatní skříň otvíravá směrem do předsíně, nižší část pod schody slouží jako komora. Vstup do komory se zakomponoval do nábytkové sestavy mezi bok šatní skříně a navazující knihovnu.

Dvířka s dotykovým otevíráním nejsou téměř vidět a celá sestava společně se skleněnými dveřmi "začistila" hlavní část obytného prostoru do obdélníkového tvaru bez původních vykousnutých rohů.

Horní podlaží se dispozičně téměř nezměnilo, pouze se nově vyřešilo zařízení koupelny a otočilo se otevírání dveří u koupelny a dětského pokoje. Pro galerii se zvolilo skleněné zábradlí, které prostor ponechává více otevřený a prosvětlený.

Světlá kuchyň s výhledem

 Prostor pro kuchyň tvoří zadní část obývacího pokoje, při čelní stěně je navržena sestava vysokých skříní s výklenkem pro dřez, proti ní stojí "ostrůvek", nízká sestava s varnou deskou. Při přípravě jídla se tedy člověk nedívá do stěny, ale do obývacího pokoje s výhledem do klidného dvora.

Vysoká sestava začíná z pravé strany spížní skříní a chladničkou. Opačná orientace zprava doleva je zvolena vzhledem k návaznosti na předsíň (přinášení nákupů) a obývací pokoj. Zcela vlevo je pak sestava zakončena vysokou skříní se zabudovanou horkovzdušnou a parní troubou, umístění nejdále od pokoje je bezpečnější vůči malým dětem.

Jak chladnička, tak i trouby mají vedle sebe pracovní plochu pro odkládání potravin z chladničky nebo horkých nádob z trouby. Pod pracovní plochou s dřezem je umístěna myčka a skříňka se čtyřmi výsuvnými koši na tříděný odpad.

Knihovna nahradila zábradlí schodiště, svou hloubkou ubírá z obytného prostoru

Knihovna nahradila zábradlí schodiště, svou hloubkou ubírá z obytného prostoru jen o 19 cm více než původně navržené zábradlí.

Ostrůvkové řešení

Nízké skříňky ostrůvku mají v nejvyšší poloze zásuvky na příbory, nože, vařečky a další potřeby, vše je ukryto před mastnotou při vaření. Přímo pod varnou deskou se do velkých zásuvek ukládají hrnce.

Nepravidelnost půdorysu v rohu vyrovnává vysoká skříňka s hliníkovou roletou nad pracovní plochou, spodní skříňky pod ní doplnila úzká skříňka s výsuvem otevíratelným směrem k jídelnímu stolu (využije se na drobné potřeby ke stolování, ubrousky a podobně). Za roletkou se ukrývá mikrovlnná trouba, po ruce tu jsou při vaření také malé kuchyňské spotřebiče.

Fotogalerie

Poloha varné desky na ostrůvku si vyžádala snížený podhled, aby bylo možné instalovat odtah digestoře. Digestoř s filtrem by sice pomohla s nežádoucími pachy, ale neřešila by skutečné větrání a odstranění páry, která bývá příčinou plísní.

Osvětlení, bílá i šedá

Podhled v kuchyni se zároveň využil také pro zabudování bodových svítidel s úspornými LED žárovkami. Osvětlení kuchyně doplňuje lampička nad dřezem a svítidlo digestoře, výrazná závěsná lampa je pouze nad jídelním stolem.

Pro lepší prosvětlení kuchyně se zvolila bílá barva sestavy, ta neubírá světlo. Pracovní deska je tmavě šedá, s ní barevně splývá černá varná deska i černý granitový dřez. Ze stejného materiálu jako pracovní deska je vyroben také obklad za dřezem.

Nižší řada nástěnných skříněk hloubky 30 cm respektuje tmavší výklenek, jejich výklopná dvířka jsou také šedivá. Naopak horní řada nástěnných skříněk s hloubkou 60 cm kompozičně i barevně navazuje na vysoké skříně. Dvířka skříněk v obou řadách jsou o centimetr přetažena pod dno skříněk, aby se dala snadno otevřít, nahrazují tak úchytky.

Knihovna jako dělicí prvek

Jedním ze zásadních požadavků obou partnerů na obývací pokoj byla velká knihovna, aby si konečně mohli od rodičů přistěhovat spoustu knih, pro které v garsonce neměli místo. Návrh knihovny vycházel z řešení šatní skříně a komory vytvořené pod schody, v obývacím pokoji splnil ještě další funkci, nahradil zábradlí u schodiště.

V nejvyšší části je pod schody umístěna šatní skříň,  pod zbytkem schodiště se

V nejvyšší části je pod schody umístěna šatní skříň, pod zbytkem schodiště se zřídila komora přístupná dvířky mezi bokem skříně a navazující knihovnou .

Ušetřené peníze se využily na dražší skleněné zábradlí galerie, které prostor ponechává více otevřený a prosvětlený. Podél schodiště je oporou pro chůzi nerezové madlo.

Knihovna je až ke stropu a tvarově vychází z "ikeácké" knihovny Expedit, která se osvědčila v garsonce, jen tady vznikla mnohem větší. Styl IKEA se ostatně předpokládal také u dalšího zařízení, které nebylo zapotřebí vyrábět na míru prostoru.

Obytný prostor zúžila knihovna jen nepatrně, namísto původního 10 cm zábradlí zabírá hloubku 29 cm. Oddělila nejen schodiště a komoru, ale pohledově vyčlenila z pokoje také "kout" vedle lodžie, který se využil pro pracovní stůl s počítačem.

Materiály a barvy

Základem materiálového a barevného řešení se stalo dubové dřevo v kombinaci s bílou barvou. Jednotná podlaha z olejované dubové mozaiky prochází celým bytem (kromě koupelny a WC), také schodiště spojující podlahy obou podlaží je dubové, povrchově ošetřené olejem.

Z dubové spárovky byl vyroben jídelní stůl a v ložnici manželská postel, tedy nábytek, na který má být zaměřena větší pozornost a kterého se člověk přímo dotýká při běžném provozu: dřevo je na dotek velmi příjemné.

Proti nástupu na schodiště je v zapuštěném koutě vedle lodžie umístěno

Proti nástupu na schodiště je v zapuštěném koutě vedle lodžie umístěno pracovní místo s počítačem.

Bílá barva se naopak volila především na nábytek s velkými svislými plochami, aby splýval se stěnami a prostor opticky nezmenšoval. Zatímco úložný nábytek obývacího pokoje je v bílém matu (levnější lamino), bílá kuchyňská sestava a šatní skříň dostaly dvířka v lesku.

Lépe tak odráží denní světlo a navíc si vzhledem k náročnějšímu provozu vyžádaly i kvalitnější materiál. Celek zůstává barevně neutrální, aby ponechal svobodnou volbu pro kontrastní barevné doplňky. V kuchyni je tvoří svítidlo Fly z průhledného modrého plastu (Kartell, design Ferrucio Laviani), jedna červená ze čtyř plastových židlí Gliss (Pedrali, design Claudio Dondoli, Marco Pocci) nebo plakát s červeným pozadím. Dalším barevným akcentem je zelená mísa na ovoce a určitou pestrost vnášejí do interiéru také samotné knihy v otevřené knihovně.

Ložnice v patře

Místnost určená jako ložnice má podlouhlý tvar, sama si tak řekla o rozdělení na dvě funkční části. Pro úsporu místa se zvolila poloha lůžka v rohu u okna (důležitý je čerstvý vzduch), aby zůstal pohodlný průchod do druhé části se šatními skříněmi a dalším počítačovým pracovištěm. Je určen pro chvíle, kdy jeden z partnerů potřebuje na svou práci klid. Lůžko však představuje hlavní prvek místnosti, proto je zdůrazňuje dřevěný materiál. Skříně a stůl v bílé barvě se zakoupily v IKEA.

Dětský pokoj zůstává prozatím v ná¬vrzích postupného zařizování od mi-min¬ka přes "hernu" až po školáky. Zakoupil se jen úložný nábytek, který bude sloužit pro všechny fáze růstu dětí, volná plocha se nyní využívá pro žehlení.

V malé koupelně bylo důležité rozmístění zařízení,  u obkladů a dlažby hraje

V malé koupelně bylo důležité rozmístění zařízení, u obkladů a dlažby hraje velkou roli pečlivě provedený spárořez .

Boj o místo v koupelně

Pečlivé řešení si v patře vyžádala koupelna, kam se na malou plochu musela vejít kromě vany, umyvadla a WC také pračka s kotlem. Bojovalo se doslova o každý centimetr, dokonce se při stavbě měnila 15 cm příčka za 10 cm (reálná délka byla o pár centimetrů menší než v projektu), aby se vešla už zakoupená vana a pračka do jedné řady.

Pračka s kotlem jsou umístěny ve výklenku a kotel se zakryl žaluzií, aby v koupelně "nestrašil". Klozetová mísa je schovaná za dveřmi, při vstupu tak pohledově vynikla dvě umyvadla a před nimi zůstalo dostatek místa.

 Úložné skříňky na toaletní potřeby se musely umístit přímo nad umyvadly, zvolily se tedy s velkými zrcadlovými dvířky. Mezi umyvadly a vanou je skleněná zástěna umožňující sprchování, vana je ale pro rodinu plánující malé děti téměř nezbytná.

Také koupelna má neutrální barevné řešení, světle šedivé velkoformátové obklady doplňuje dlažba stejných rozměrů v tmavší šedivé. Důraz se kladl na spárořez, aby linky procházely na podlaze přesně jako na stěnách. S keramikou koresponduje stříbřitá pračka i žaluzie nebo nerezové baterie. Pestřejší barevnost se ponechává opět na doplňcích, v tomto případě především ručnících a osuškách.

Ložnice je funkčně rozdělena na dvě části, u okna stojí lůžko, které je barevně

Ložnice je funkčně rozdělena na dvě části, u okna stojí lůžko, které je barevně zvýrazněno dubovým dřevem a textilem.

Část zařízení byla koupena v IKEA, například šatní skříň, pracovní stoly a židle. Nábytek na zakázku (kuchyň, botník u vstupu, sestavu šatní skříně a knihovny do obývacího pokoje, jídelní stůl nebo postel vyrobilo Truhláství Goschler).

"Spolupráce s klienty byla v tomto případě velmi snadná, protože jsme se naprosto shodli nejen v zásadních věcech, ale také v pohledu na styl a barevnost bytu. Výběr kupovaného zařízení, například sezení v obývacím pokoji, dokonce i návrhy některých kousků nábytku už klienti zvládli úplně sami," říká architektka Věra Konečná, autorka interiéru.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Autor:

Nejčtenější

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Neměl peníze a chtěl bydlet ve svém. Postavil si dokonalý malý domek

Stavba věrně kopíruje minimalistické potřeby a nároky majitele, kromě stálého...

Finský architekt Olli Enne ještě během studií navrhl skromný domek, který lze postavit i na velmi nešikovných parcelách...

Typový dům byl dobrou volbou. Stékající vodě z polí se šikovně vyhnul

Žádné herbicidy, žádné fólie schované pod zeminou, voda v biotopu je upravená...

Děti vylétly z hnízda, založily svoje rodiny a do života Hanky a Karla vstoupila nová etapa. A tak vznikl dům v Brdech....

Rodina v řadovce 4+kk. Vysněný domov zařídili architekti na jedničku

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem...

Rodina s dvěma dětmi si koupila nový řadový dům v Praze. Dvoupodlažní nemovitost s dispozicí 4+kk o obytné ploše 122...

Malý byt po rekonstrukci: vtipné detaily a světlá podlaha ho zvětšily

Moderní polyuretanová stěrka prostor skvěle prosvětlila.

Byty, do nichž předchozí majitelé takřka nic neinvestovali, působí depresivně. Nicnedělání má i své výhody,...

Další z rubriky

Mezonet je po rekonstrukci s designérkou plný vzpomínek na Asii

Obývací pokoj s linkou a jídelním koutem osvětlují vikýřová okna. Místnosti...

Podkrovní byt v samém centru Prahy má jistě nepopiratelné kouzlo. Zařídit jej účelně však někdy představuje opravdový...

Jak se bydlí potápěči na půdě: obklopil se starým Karlínem na tapetách

Police a závěsné skříňky byly vyrobené na míru, dřevěný stůl je z Kare stejně...

Půdní byty představují při budování velkou výzvu. Pro majitele i pro architekta. Pokud však přijde po letech nový...

Ve vile z 20. let vznikl podkrovní byt. Boj s trámy nebyl jednoduchý

Osvětlení jídelního stolu zajišťuje ikonická lampa Tolomeo (Artemide),...

Do Řevnic se Barbora vracela, dříve tu bydlela. S manželem Janem teď měli štěstí, koupili zde dvoupodlažní podkrovní...

Najdete na iDNES.cz