Mezonet pro mladý pár proměnili k nepoznání. Vsadili na černobílou

  1:00aktualizováno  1:00
Mezonet nemusí všem splnit představy o bydlení. Jenže tento mezonet byl na dobré lokalitě, a ta mladé dvojici vyhovovala: pražské Dejvice jsou prostě „dobrá adresa“.

Dvoupodlažní mezonet v Dejvicích dostal s novými majiteli zcela novou podobu, měnila se dispozice a přidávaly úložné prostory | foto: Ondřej Rytíř

„Byt v osm let starém developerském projektu potřebám původního majitele vyhovoval, ale stávající majitelé, mladý pár, si přál řadu změn, zejména vyřešit úložné prostory, které i přes velikost bytu byly zcela nedostatečné. Proto se obrátili na naše studio,“ říká architektka Klára Valová z pražského ateliéru SMLXL.

V interiéru se musely vyřešit i další problémy. Koupelny byly sice na první pohled luxusní, ale opět zde nebyl ani minimální úložný prostor.

V tmavém boxu hned u vstupu najdete skříně a botníky s vnitřním osvětlením.

V tmavém boxu hned u vstupu najdete skříně a botníky s vnitřním osvětlením.

„Začali jsme tedy od začátku, a celý byt nejprve v rámci dispozic funkčně dořešili. Rozdělili jsme jej na dvě zóny, jednu společenskou v přízemí a druhou soukromou v prvním patře,“ vysvětluje architektka Valová.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Ukládání hned u vstupu

Problém s úložným prostorem začali architekti řešit hned u vstupu. Drobnými posuny příček vznikl mimo jiné nejen dostatečný prostor na uložení oděvů a bot hned u vstupu, ale také další dvě velké šatny.

Po vstupu do bytu se tak ocitnete v tmavém boxu ze dřeva mořeného na černo. Jeho součástí je zmiňovaná šatna, technická místnost, úložný prostor, toaleta a vysoké skříně ukrývající kuchyňské spotřebiče.

Díky tomu máte v okamžiku, kdy vstoupíte do hlavní obytné místnosti, pocit velkého a prosvětleného prostoru, a to mnohem více, než ve skutečnosti opravdu je.

Fotogalerie

Další problém, který se musel v tomto interiéru vyřešit, byl strop. Původní majitel zde nechal udělat rozvody vzduchotechniky, kvůli nimž byl strop hodně snížený, navíc plný revizních a větracích mřížek.

„Protože se snížením stropu se nedalo nic dělat, rozhodli jsme se tento handicap ještě více přiznat. Strop jsme tak nechali obložit dřevem, do kterého se veškeré potřebné mřížky vyfrézovaly, aby nebyly již tolik patrné. Aby však dřeva nebylo moc, dřevěná podlaha se s dřevěným stropem potkává pouze v centrální části,“ popisuje architektka Klára Valová.

V prostoru kuchyně a vstupní haly použili autoři projektu na podlahu betonovou stěrku. V obývacím pokoji je již strop „klasický“, z bílého štuku.

Šachty a sloupy, které prostor protínaly, pak nechali architekti obložit dřevem mořeným na bílo. V jednom případě skrývají krb a pracovní kout, ve druhém televizi a k ní vše potřebné.

Druhé patro v černobílém

Schodiště vedoucí do horního patra nechali architekti osadit ocelovým zábradlím...

Schodiště vedoucí do horního patra nechali architekti osadit ocelovým zábradlím lakovaným na bílo.

Schodiště vedoucí do horního patra nechali architekti osadit ocelovým zábradlím lakovaným na bílo.

„Ocel jsme zvolili proto, aby působila subtilně. Stupnice jsou pak již dřevěné, takže podlaha plynule přechází ze spodního patra do horního,“ upozorňuje Klára Valová.

Ocel použila ještě na prutech u knihovny, dostávají do ni tak i trochu dynamiky. Tento prvek se pak opakuje také u atypického světla nad kuchyňským ostrůvkem.

Ložnice v horním patře navazuje na černobílý koncept použitý již ve spodním podlaží a doplněný o dřevěné prvky. Šatna, která je její součástí, se tímto způsobem rozdělila na dámskou a pánskou část, inverzní jsou pak k barvě dveří barvy kožených úchytek.

Může se hodit

Viladům Mramorka

Mramorka - jedinečné bydlení ve viladomech na Praze 5.

Více bytů k prodeji na Reality.iDNES.cz.

Ložnice má také svou „tmavou“ část. Jde o pás proti posteli, kde je vana určená pro relaxaci. Tato část byla upravená betonepoxidovou stěrkou odolnou vůči vodě v černé barvě. Vše podporuje i volba zastínění, které barevně odpovídá zvolenému konceptu.

„Koupelnu používají pouze majitelé, takže jsme si mohli dovolit ji opticky více otevřít a oddělit ji skleněnými dveřmi a příčkou. Samostatná toaleta a pisoár jsou pak již mimo tento otevřený prostor, takže nabízejí dostatek soukromí,“ říká architektka Valová.

Hlavní dominantu ložnice představuje ocelové čelo postele, které slouží jako...

Hlavní dominantu ložnice představuje ocelové čelo postele, které slouží jako noční stolek i jako nepřímé osvětlení

Hlavní dominantu ložnice představuje ocelové čelo postele, které slouží jako noční stolek i jako nepřímé osvětlení, opticky odděluje spací část od šatny.

V horním patře, kde se výrazněji prosadila černobílé kombinace, najdete shodné dřevo z podlahy i na obložení stěny u kosmetického stolku v šatně a dále pak na některých úložných prostorech v koupelně. Celým bytem se tak prolínají shodné materiály i barevná řešení.

Architektonické studio SMLXL

Architektonické studio SMLXL bylo založeno v roce 2011. Specializuje se na návrhy a rekonstrukce rezidenčních projektů.

„Interiéry navrhujeme od dispozičního uspořádání a celkového konceptu, který vám ukážeme na fotorealistické vizualizaci, přes stavební úpravy až po veškerý nábytek a doplňky. Protože úzce spolupracujeme s vyzkoušenými dodavateli, tak vše, co si vymyslíme, jsme také schopni do posledního detailu zrealizovat a tento detail si také ohlídat,“ říká Ing.arch. Klára Valová, majitelka studia.

Návrh rekonstrukce mezonetu: Ing. arch. Klára Valová a Ing. arch. Hana Štěpková

Autor:

Nejčtenější

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Postavila si starý dům. Co si myslí ostatní, není důležité

Sousední zástavba už se rozšiřovat nebude kvůli ochrannému pásmu plynového...

Za dveřmi tohoto domu za Prahou se skrývá svět, který už v současných domech najdeme málokdy. Otevřené prostory...

Chata v hlubokém lese dělá majitelce radost a ještě si na sebe vydělá

Velké prosklené plochy střídají plné panely jen tam, kde si je nezbytně...

Atraktivní moderní chata leží tři hodiny jízdy severovýchodně od Toronta. Majitelkou je spisovatelka a mediální...

Rodina v řadovce 4+kk. Vysněný domov zařídili architekti na jedničku

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem...

Rodina s dvěma dětmi si koupila nový řadový dům v Praze. Dvoupodlažní nemovitost s dispozicí 4+kk o obytné ploše 122...

Malý byt po rekonstrukci: vtipné detaily a světlá podlaha ho zvětšily

Moderní polyuretanová stěrka prostor skvěle prosvětlila.

Byty, do nichž předchozí majitelé takřka nic neinvestovali, působí depresivně. Nicnedělání má i své výhody,...

Další z rubriky

Postavila si starý dům. Co si myslí ostatní, není důležité

Sousední zástavba už se rozšiřovat nebude kvůli ochrannému pásmu plynového...

Za dveřmi tohoto domu za Prahou se skrývá svět, který už v současných domech najdeme málokdy. Otevřené prostory...

Jezdí se rekreovat do domu plného čertů i andělů. Nic nevyhazují

Vstupní halu, z níž se vchází do všech místností v přízemí, si po přestavbě...

Čtyřčlenná rodina spisovatelky a ilustrátorky Lucie Seifertové a zpěváka a nakladatele Pancha jezdí netradičně chatařit...

Specialista na malé byty vykouzlí prostor i tam, kde ho jiní nevidí

Byt v Kuřimi: na jídelní lavici, která šetří místo a skrývá v sobě úložný...

Bydlení v malém prostoru přináší mnohé peripetie a zdánlivě nepohodlný život, kdy zakopáváte o cokoli, co se vám zrovna...

Najdete na iDNES.cz