Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dvoupodlažní mezonet si navrhla sama majitelka. Nebála se černé

  1:00aktualizováno  1:00
Možná díky netradiční partnerské spolupráci vzniklo nové originální bydlení Markéty a Larse. Ona k věci přistupovala s profesionalitou bytové architektky a interiérové designérky, on působil v roli jejího náročného klienta a investora. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

V podkrovní části bytu má své místo pohodlná sedací souprava španělské značky Sancal. | foto: Lukáš Hausenblas

Mezonetový půdní byt na pražské Letné koupila dvojice od developera, který stavěl půdní nástavby. Klientům však ponechal možnost realizovat prostory podle vlastních představ. S jeho architektem majitelé řešili dispoziční členění bytu, který pak převzali s hotovými vnitřními příčkami, zbytek si dodělávali sami na základě návrhů designérky.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Propojením dvou pater vznikl velmi vzdušný a opravdu velkoryse pojatý dvoupodlažní byt. Ve spodním patře je u vstupu chodba s vestavěnými skříněmi, ložnice s šatnou a přilehlou koupelnou, pánská pracovna, která slouží také jako pokoj pro hosty, a dětský pokoj s dívčí koupelnou.

Pod střechou je velký otevřený prostor s posezením, kuchyní, jídelnou a toaletou. V létě se společenský prostor zvětší o velkou terasu, kam lze vstoupit dveřmi v prosklené čelní stěně.

V zásadě panovala shoda

Kdo někdy v páru zařizoval společné bydlení, jistě ví, že je to leckdy cesta trnitá. Mimo jiné je důležité, aby oba partneři naplnili své představy, nebo dospěli k přijatelnému kompromisu. To se u majitelů naštěstí povedlo, shodli se. Lars má coby kreativní ředitel komunikační agentury vysoké estetické cítění a pro Markétu představuje navrhování interiérů a design denní chléb.

Fotogalerie

Rozsáhlou rekonstrukci svého nového vysněného bytu pojali jako společné dílo, kde byl Lars investorem a Markéta profesionálem, který se postaral o úpravy dispozičního uspořádání a následně i vybavení bytu.

„Celé dílo se rodilo asi rok a půl. Byl to jeden z mých největších projektů i proto, že se celý byt stavěl, neřešili jsme jen zařízení interiéru. Na rámcovém pojetí jsme se s partnerem shodli a pak už jsem k němu přistupovala jako ke každému jinému klientovi,“ popisuje Markéta.

Partnerovi postupně prezentovala dispoziční řešení místností, dalším krokem bylo barevně materiálové schéma, kde na reálných vzorcích viděl barvy, materiály a textury pro každou místnost.

Používala vzorkovnice a stylové koláže, s nimiž běžně pracuje. Nákupu zařizovacích předmětů předcházely katalogové listy s přehlednou tabulkou s vytipovaným nábytkem, osvětlením i doplňky, a to včetně cen. Nebyla to lehká práce, Lars do toho hodně zasahoval, ale naštěstí měla jeho plnou důvěru.

Pracovna je stylově i barevně navržena v čistě pánském duchu. Objevují se tu...

Pracovna je stylově i barevně navržena v čistě pánském duchu. Objevují se tu motivy psů, jelenů, prasat i originály starých map. Křeslo je replikou křesla Brno Miese van der Rohe a jeho kovové podnoží inspirovalo i podobu stolu, jehož výrobu zajistil truhlář.

„Klaplo to i díky tomu, že jsme si hned na začátku ujasnili základní vizi. Chtěli jsme byt moderní, ale zároveň i nadčasový, bez módních výstřelků, v čistých jednoduchých liniích a s minimem dekorací. Co se týká materiálů, uspokojili jsme naši touhu po původních originálních materiálech, jako je třeba dřevo a sklo,“ říká Markéta.

Detail dělá interiér

Majitelka si také dala záležet na barevném konceptu interiéru. Díky tomu, že je velmi světlý, unesl převažující odstíny šedé, antracitové a černé barvy, doplněné o dekory dřeva.

V tomto pokoji si designérka vyhrála s kombinací barev i s detaily, jako jsou...

V tomto pokoji si designérka vyhrála s kombinací barev i s detaily, jako jsou černé textilní kabely na lampy, ornamenty použité na posteli ad.

Černou se nebála použít ani v pokoji dcery Karolíny. Chtěla tak vybočit z klišé holčičího růžového pokoje a pomocí černé dát prostoru dynamiku. Růžová, černá, bílá a dekor křivek spolu nakonec pěkně zafungovaly.

Pohrála si i se zdánlivě nedůležitými detaily. Třeba k tubusu digestoře doladila přisazená stropní svítidla, která pokračují v linii digestoře jako miniatura.

Dokonalé barevné shody dosáhla zase díky pruhované výmalbě v pokoji. Tapeta vzhledem k požadovaným a přesně definovaným odstínům RAL nepřipadala v úvahu, proto přišla na řadu barva Dulux a udivený malíř.

Podle designérčina návrhu vznikla postel s atypickým čelem vysokým 1,7 m,...

Podle designérčina návrhu vznikla postel s atypickým čelem vysokým 1,7 m, textil a doplňky nesou značku Pentik.

Markéta dbala také na stavební detaily, které se ve finále protnuly s těmi designovými. Zakládala si na precizním zpracování a pokládce lišt či výběru dveří od Sapeli a klik od M&T, do jejichž plochy bylo možné vložit barevně shodný proužek s dveřmi.

Estetické cítění majitelka uplatnila i v případě obrazu s výskajícími prasátky v jídelně, který doladila lustrem (Rendl Lighting Studio) s textilním stínidlem nad stolem. Interiér má švih, vtip a cítíte se v něm velmi příjemně.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:



Nejčtenější

Skvosty na trati. Nejkrásnější česká nádraží, na než je radost pohledět

Litoměřice. Manželé Plíhalovi koupili zchátralou industriální budovu a vrátili...

Během prázdnin se možná na některém z nich ocitnete. Když nebudete zrovna dobíhat vlak, porozhlédněte se. Nádraží mají...

Dům ve svahu si navrhli sami. Převýšení sedm metrů rodina hravě zvládá

Srdcem domu je kuchyně jako součást hlavního obytného prostoru spolu s obývákem...

Padesát dva schodů tam a dvaapadesát zpátky. Nahoru a dolů, každý den a několikrát. To je prostá bilance pohybové...



Postavila si dřevostavbu na místě bývalé skládky. Teď tu má i zahradu

Značnou část obývacího prostoru zabírá skvělá modulární sedací souprava (Saba),...

Malebný kout moravské vesnice, žleb s překrásným výhledem na okolní krajinu, kde si vytvořila svůj domov zahradní...

I v satelitu může vzniknout zajímavý dům. Jeho tvar určil pozemek

Čtyři cihelné pilíře nesou střechu s výrazným přesahem směrem do zahrady, který...

Není jednoduché navrhnout a postavit rodinný dům, který by odpovídal poměrně přísným regulačním plánům obce a přitom by...

Magická chaloupka s doškovou střechou přitahuje hosty i ceny jako magnet

Dům stojí ve vinařské obci Dörgicse na severním břehu Balatonského jezera.

Maďarská rodina Antalových se rozhodla pronajímat v okolí Balatonu prázdninové domy. Po úspěchu s dvěma opravenými...

Další z rubriky

V bytě má stylistka i salon, interiér šokuje výraznými vzory i barvami

Pokoj a zároveň srdce ateliéru má v sobě hodně ženskosti. Styl umocnily samet,...

Osobní stylistka Lenka Zelenohorská svěřila návrh svého interiéru designérce. Krásně má teď nejenom doma, ale i v...

Pořídili si dům na moravské vesnici, užívají si ve vnitřním bazénu

Velký jídelní stůl doplňují čalouněné židle (TON) s područkami, které zajišťují...

Tento moderní a maximálně komfortní dům čtyřčlenné rodiny nestaví svá pozitiva na odiv. Není nudný ani neviditelný a...

Životní tragédie. Když se bezpečné bydlení promění v domov hrůzy

Dům je vizitkou toho, kdo jsme. Jsou v něm naše vzpomínky, vše, co tvoří naši...

Zaplavená podlaha hnije, oheň olizuje zdi a štěnice řádí všude. Náš příjemný domov se okamžitě mění v nehostinné, někdy...



Najdete na iDNES.cz