Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Město, kde je na prvním místě v centru člověk, pak cyklista a teprve poté auto

  1:00aktualizováno  1:00
Do centra patří pěší zóna, dostatek zeleně a možnost relaxace i odpočinku. Tak by mohla vypadat i Žilina. Alespoň podle projektu ze soutěže Young Architect Award 2010, jehož autorem je Michal Marcinov.

Vizualizace - centrum Žiliny | foto: Ing. Michal Marcinov

V projektu se Michal Marcinov snažil vyřešit konkrétní prostor v centru Žiliny, aby se zde lidé mohli volně pohybovat či dokonce relaxovat. Středem území se tak v komplexním návrhu stala hlavní komunikační osa v podobě přímky, která spojuje nástupní prostor z jihu do zóny s obchodním centrem Aupark na náměstí Ľ. Štúra.

Na prvním místě počítal autor s lidmi, od toho se odvíjela i jeho představa segregace dopravy a využití ploch pro pohodlný pohyb, a to na prvním místě chodců, na druhém cyklistů a teprve na třetím automobilů.

Vizualizace - centrum Žiliny

Co s centrem

Na jihu ulice A. Bernoláka je konstrukce mostu nad obchvatem tvořícím bránu do centra města přes řešené území. Rozšířením mostní konstrukce se vytváří prostor pro náměstí určené k pobytu (v návaznosti na objekty Národní slovenské banky a občanské vybavenosti).

Prostor navazuje na zpevněnou plochu právě před bankou a budovou gymnázia. Získal by povahu dopravního náměstí, protože zde dochází ke křížení pěších tras, cyklotrasy a automobilové komunikace v podobě kruhového objezdu.

Charakter ulice směrem na sever je líniový, se segregovanou dopravou automobilové komunikace na osu ulice, která je parkovacími místy po obou stranách oddělená od cyklotrasy. Objekty a jejich čelní fasády sleduje pět metrů široká pěší trasa.

Linie ulice je umocněná využitím stromové vegetace mezi pěší trasou a cyklotrasou. Přibližně ve středu protíná ulici vedlejší osa v podobě komunikace, která zároveň ukončuje pohyb automobilem po ulici A. Bernoláka. Dál pokračuje jako pěší zóna, jejíž koncepce respektuje lineárnost a hlavní osu celé ulice.

Vizualizace - centrum Žiliny

Ve středu prostoru je vodní prvek lemovaný zpevněnou plochou pro přímý kontakt lidí s vodou. Tato plocha je napojená na komunikace určené pro pohyb a prostory před restauračními provozy.

Plocha pro rozptyl a pěší pohyb před objekty je široká sedm metrů. Její jednosměrné směřování je značením ukončené před obchodním centrem Aupark kvůli nedostatku zpevněné plochy mezi centrem a hotelem Slovakia a na druhé straně Domu Odborů.

Před obchodním centrem Aupark je prostor v podobě náměstí určeného k setkávání velkého množství lidí, protože Žilina je známá organizováním různých kulturně-zábavných akcí po celý rok. Tento prostor by byl určený právě pro podobné záležitosti. Doprava před Auparkem byla zredukovaná jen pro obsluhu MHD a zásobování.

Vizualizace - centrum Žiliny

Prostor mezi částmi Hliny I. a II. je striktně lineární. Respektuje původní myšlenku autorů Ing. arch. Čapka a Bauera i dobovou architekturu. Tuto strohost a pravidelnost přímých linek je "zdramatizovaná" umístěním objektů ve tvaru dopadající kapky vody či barvy s funkcemi posezení, fontány a osvětlení.

Voda představuje důležitý prvek pěší zóny spolu s vegetací upravující klima v daném prostoru a poskytující příjemné a do určité míry i zastíněné prostředí pro oddech. Vybavení ulice počítá s mobiliářem od tvůrců značky Mago:urba v podobě betonových pohovek a lavic formou skládačky Tetris.

Vizualizace - centrum Žiliny

autor

Ing. Michal Marcinov
FA STU, Bratislava
Ústav krajinnej architektúry a krajinného plánovania.
Název: Městský bulvár Žilina, Slovenská republika
Přihlašovatel a zároveň autor: Ing. Michal Marcinov
Kategorie: školní práce
Škola: Fakulta architektúry, STU Bratislava
Lokalizace: Žilina, Slovenská republika

Vizualizace - centrum Žiliny

O soutěži

Druhého ročníku soutěže Young Architect Award 2010 se mohou zúčastnit mladí tvůrci do 33 let.Uzávěrka letošní soutěže je 15. července do 15 hodin, vítězové budou vyhlášeni na podzim. Účastníci soutěžní přehlídky mohou přihlásit své práce do tří kategorií, a to studie, školní práce nebo realizace.

Vedle soutěžních kategorií určených vyhlašovateli bude udělena i cena iDNES.cz za nejlepší 3D model přihlášeného díla. Čtenáři iDNES.cz vyberou 10 finalistů, z nich pak redakce celkového vítěze.

Bližší informace k soutěžní přehlídce lze najít na internetových stránkách vyhlašovatele www.abf.cz a soutěže www.yaa.cz.

Autor:



Nejčtenější

Horská chata v Orlických horách láká na všechny možné požitky

Těleso krbu nechala autorka interiéru vestavět do dřevěné stěny s úložným...

Postavit v horách chatu, která souzní s okolní přírodou i stavbami, není jednoduché. Zejména pokud má sloužit jak...

Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...



Katastrofy českých domácností. Co všechno dokážou naše zlaté ručičky

Stavební inspektoři při prohlídkách nemovitostí občas vidí neuvěřitelně...

Stavební inspektoři při prohlídkách nemovitostí občas vidí neuvěřitelně zfušovanou práci, nekvalitní provedení a někdy...

Překvapení pro přítelkyni. Niky je z pokoje za 200 tisíc nadšená

Niky je z nově zařízeného pokoje nadšená. Jakuba vyšla proměna na necelých 200...

Jakub bydlí v Praze na nábřeží. Své přítelkyni a herečce Niky uvolnil v bytě pokoj se secesními kachlovými kamny a...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

Další z rubriky

Architektka Jiřičná je pro Brity hvězdou, ocenili ji za celoživotní dílo

Eva Jiřičná má rekonstrukce, kde se použijí moderní materiály, opravdu ráda

Londýnský festival designu udělil české architektce Evě Jiřičné letošní medaili za celoživotní dílo. Ocenění náleží...

Architekti postavili v muzeu „les“. Zkuste se v něm pobavit i s dětmi

Aby vznikl „les“, nepotřebují architekti reálné stromy.

Národní zemědělské muzeum slaví 100 let od svého založení, ale v jeho expozicích na Letné byste marně hledali zatuchlé...

Školní učebny umístili i do sklepa. Děti jsou přesto nadšené

Družina vznikla v prostoru s klenutými stropy a krásnými sloupy.

Vybíráte vhodný školní ruksak nebo „zdravé“ pastelky? Škoda, že si jen někdy můžeme vybrat školu, která nejen nabízí...



Najdete na iDNES.cz