Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Měli na dům jen milion. S architekty a kamarády ho dokázali postavit

  1:00aktualizováno  1:00
Štíhlá dřevostavba s hubeným půdorysem. I tak lze označit dům, jehož náklady na stavbu včetně odměny pro architekty z libereckého studia Mjölk se měly vejít do jednoho milionu korun.

Příští rok by se měla "zazelenit" střecha. | foto: Jaroslav Kvíz

Předloni to byl ještě návrh, vloni už stála na okraji malé vesnice nedaleko Liberce nezvykle štíhlá dřevostavba pro mladou rodinu.

O štíhlosti lze v případě "domu pro baletku" (původní profese majitelky) hovořit hned ze dvou pohledů: především vnitřní rozměry jsou pouze 3,5 × 15,5 metru, s výškou podhledu v hřebeni 4,8 metru a v pozednici 2,9 metru.

K tomuto řešení přistoupili architekti ze studia Mjölk kvůli snížení nákladů. Rozpon čtyři metry na šířku je konstrukčně nejjednodušší řešení. Nemusí se používat drahé lepené profily jako u širších rozponů, a tudíž se ušetří na nákladech.

Rozpon čtyři metry na šířku je konstrukčně nejjednodušší řešení, nemusí se

Rozpon čtyři metry na šířku je konstrukčně nejjednodušší řešení, nemusí se používat drahé lepené profily jako u širších rozponů. Stavba se tak zlevní.

Velmi štíhlý byl také rozpočet na dům. Mladí manželé čekali rodinu a pro svého potomka chtěli jiné bydlení než malý panelákový byt, který vlastnili v Liberci. Ale hypotéky se báli, tak hledali někoho, kdo by za částku nepatrně převyšující milion korun (vše, co za byt utržili) pomohl splnit jejich představu o příjemném bydlení s miminkem.

"Vzali jsme to jako výzvu, zda lze vůbec za takové peníze navrhnout a realizovat kvalitní bydlení," vysvětluje Vojtěch Urban ze studia Mjölk. Projekt vyšel investory na 120 tisíc korun.

Připravili jej velmi pečlivě, protože dům se stavěl víceméně svépomocí: kamarád tesař strávil deset let v USA stavbou domů stejnou technologií, pomohli i další kamarádi. Kdyby se na fasádu nepoužilo modřínové dřevo, ale levnější, podařilo by se předpokládané náklady jednoho milionu korun dodržet.

V létě se stoluje na terase.

V létě se stoluje na terase.

"Manželé si pořídili pozemek s již vydaným stavebním povolením na úplně jiný dům, my jsme nakreslili ten dům tak, jak teď vypadá. Udělala se tedy takzvaná změna stavby před dokončením, aby se nemusela zpracovávat úplně nová dokumentace pro stavební povolení. Tím se také ušetřilo za tuto část projektu," vysvětlují architekti.

Interiér pojali autoři jako spojený prostor, kde lze zcela uzavřít jen zádveří, hygienické a technické zázemí. V případě potřeby, až třeba dcera povyroste, není problém dětskou ložnici oddělit jednoduchou dostavbou příček.

Přesto i v uzavřené koupelně máte maximální kontakt s vnějším prostředím. Od stolu v dětském pokoji prohlédnete přes jídelnu celým domem až k velkému oknu v obýváku, nad hlavou je stále nějaký ten metr navíc. Zvýšené podlaží nad částí podlahy představuje plovoucí intimní zónu na míru celé rodině.

Obytný prostor má úžasný výhled.

Obytný prostor má úžasný výhled.

Dřevěná je dokonce podlaha ve sprchovém koutu.

Dřevěná je dokonce podlaha ve sprchovém koutu.

Dům je řešený jako volný obytný prostor.

Dům je řešený jako volný obytný prostor.

"Pří návrhu jsme dřevěný dům přizpůsobovali jeho okolí, výhledům do něj a způsobu života uživatele. Najednou i postupně tak vznikly schody nahoru s vestavěným krbem, vana v podkrovní podlaze, různě polohovaná veliká okna v pokojích, kuchyni i koupelně, kuchyně s převýšeným podhledem a galeriemi nebo terasa do divočiny. Takovým jednotlivým úlomkům a nakonec vlastně i celku jsme začali říkat totální prostor," popisují architekti svůj přístup k řešení.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 64m²
Užitná plocha: 80m²
Konstrukce: dřevostavba v americkém two by four systému založená na betonových patkách, příčky sádrokartonové na dřevěných trámcích, střešní krytina EPDM fólie s vegetačním souvrstvím
Výplně otvorů: dřevěná eurookna s izolačními dvojskly, střešní okna Velux
Vytápění: kombinace teplovodní krbové vložky s elektrickým příhřevem

Oproti původnímu záměru se majitel rozhodl nerealizovat zelenou střechu, ale použít pouze standardní krytinu. V konstrukčních detailech je ale vše připraveno na realizaci původně zamýšlené zelené střechy. Pokud to z časových důvodů (a také finančních) vyjde, měla by se dokončit příští rok. "Realizaci zelené střechy odhadujeme přibližně na 50 tisíc," říká Vojtěch Urban ze studia Mjölk.

V ložnici na galerii mají majitelé po ruce i vanu.

V ložnici na galerii mají majitelé po ruce i vanu.

"Do spontánního experimentování jsme se pustili především díky otevřenému přístupu klienta, kterému bychom tímto chtěli velmi poděkovat," tvrdí architekti. I pro ně to byla zajímavá zkušenost.




Nejčtenější

Dům ve svahu si navrhli sami. Převýšení sedm metrů rodina hravě zvládá

Srdcem domu je kuchyně jako součást hlavního obytného prostoru spolu s obývákem...

Padesát dva schodů tam a dvaapadesát zpátky. Nahoru a dolů, každý den a několikrát. To je prostá bilance pohybové...

Postavila si dřevostavbu na místě bývalé skládky. Teď tu má i zahradu

Značnou část obývacího prostoru zabírá skvělá modulární sedací souprava (Saba),...

Malebný kout moravské vesnice, žleb s překrásným výhledem na okolní krajinu, kde si vytvořila svůj domov zahradní...



I v satelitu může vzniknout zajímavý dům. Jeho tvar určil pozemek

Čtyři cihelné pilíře nesou střechu s výrazným přesahem směrem do zahrady, který...

Není jednoduché navrhnout a postavit rodinný dům, který by odpovídal poměrně přísným regulačním plánům obce a přitom by...

Magická chaloupka s doškovou střechou přitahuje hosty i ceny jako magnet

Dům stojí ve vinařské obci Dörgicse na severním břehu Balatonského jezera.

Maďarská rodina Antalových se rozhodla pronajímat v okolí Balatonu prázdninové domy. Po úspěchu s dvěma opravenými...

Moderní funkcionalistické vile dominuje schodiště, obrazy a bílá barva

Interiér dokonale vystihuje majitelku a prozrazuje její zaujetí a náklonnost k...

Pozemek na okraji chráněné krajinné oblasti se staletými stromy připravil ideální základnu ke zrodu rodinné vily ve...

Další z rubriky

Rodinný dům musel architekt přizpůsobit předpisům CHKO, úkol zvládl

Architekt použil zajímavý optický trik, díky němuž má dům z horní strany do...

Navštívili jsme osobitý rodinný dům v malebné horské krajině pod Lysou horou v chráněné krajinné oblasti, který si...

Postavili si dům v Dolním Rakousku. Mají rozumnější stavební předpisy

Jednoduchou, ale ne nezajímavou architekturu dřevostavby tvoří dvě na sebe...

Jaký dům vlastně člověk potřebuje? S dostatkem soukromí a prostoru pro rodinu, aby poskytoval pohodlí, útočiště a v...

Atrium uprostřed domu funguje jako žárovka, vnáší do něj světlo

Při pohledu z ulice jednoduchý dům o sobě téměř nic neprozrazuje. Rodina chtěla...

Do prosté černé „krabičky“ vměstnal architekt vše, co rodina s dvěma dětmi potřebovala. I přes minimální pozemek si zde...



Najdete na iDNES.cz