Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak bydlí designérka, co plní sny televizním divákům: miluje bílou

  1:00aktualizováno  1:00
Rozpadem vztahu s přítelem ztratila Martina nejen práci, ale i bydlení. Nastoupila cestu hledání sebe sama a bydlela v pronájmech. Doslova osudovým se pro ni stal byt na Vinohradech, který patřil designérce. Byl tak jiný a zajímavý, že se zcela přirozeně začala o design zajímat.

Obývací pokoj zdobí romanticky vyhlížející zrcadlo (Snel Furniture) a dekorativní předměty přivezené z Thajska a Afriky. Pohodlnou sedací soupravu doplňují stolky Aram (Gan) z bíle lakovaných železných drátů. | foto: Jiří Ernest

Dočasně se vrátila k práci v reklamní agentuře a po víkendech se věnovala studiu v designové škole. S pomocí rodiny a hypotéky si pořídila dvoupokojový byt s plochou 60 m2 na břehu Vltavy v pražských Holešovicích.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

S vidinou interiéru upraveného přesně na míru vlastním potřebám se vrhla do práce. Nejprve se obrátila na designérku, u níž bydlela, ale ta jí s finanční částkou šesti set tisíc korun vyčleněnou na úpravy a zařízení bytu nebyla schopna pomoci.

„Nelíbilo se mi dispoziční uspořádání bytu a očekávala jsem kompletní smysluplnou proměnu interiéru. Úplně náhodou jsem tehdy potkala sousedku, architektku Pavlínu Mertovou, která mi do týdne předložila skvělý dispoziční návrh,“ vysvětluje Martina Pištěláková.

„K bytu přiléhá lodžie, která však plně překrývala menší místnost a jen částečně tu větší. Ta měla sloužit jako obývací pokoj. Zcela nesmyslně by člověk přímo po vstupu do bytu mířil chodbou do ložnice a u ní měl lodžii přes celou jednou stěnu. V koupelně jsem také nepovažovala za nutné mít vanu i sprchový kout. Její prostor jsem využila lépe.“

Jednoduše obráceně

Kuchyň (IKEA) je sestavena z nábytkových modulů z bílé lesklé fólie v kombinaci...

Kuchyň (IKEA) je sestavena z nábytkových modulů z bílé lesklé fólie v kombinaci s dubovým masivem, který tvoří pracovní desku a zdobí i část stěny sestavy. Všechny vestavné spotřebiče včetně varné desky jsou v bílé barvě. Bílý je i granitový dřez.

Architektka dispozici otočila. Prostor víc otevřela a z většího, původně obývacího pokoje vytvořila ložnici, k níž nyní přiléhá menší část lodžie. Také z její části ukrojila prostor pro kuchyň, kterou volně propojila s menším pokojem.

Vznikl tak obývací pokoj řešený do tvaru písmene L, na který po celé délce prosklené stěny navazuje prostorná lodžie. V teplých dnech obytnou část interiéru příjemně zvětšuje.

Chystáte rekonstrukci?

Ušetřit až 30 % nákladů na rekonstrukci můžete jednoduše zadáním poptávky na AAApoptávka.cz.

„Architektka mi také poradila využít k obložení stěn koupelny bílý lacobel. Se zbytkem vybavování interiéru jsem se pak už další dva roky potýkala sama,“ vzpomíná Martina. Majitelka investovala finanční prostředky rozumně, nejprve především do změny dispozičního uspořádání bytu a kvalitního základu, tedy dveří, podlahy a podobně, a teprve následně, když něco ušetřila, zařizovala dál.

Fotogalerie

„Tvořila jsem interiér jen pro sebe, podle svých představ. Miluji bílou barvu, proto převládá a je kombinovaná s dřevem. Podlaha celého bytu je bezbariérová, sjednocená a zhotovená z masivní teakové mozaiky. Knihovnu jsem navrhla po celé délce stěny s posuvnými čely, která ji částečně kryjí. Zpočátku jsem totiž doma pracovala. Jakmile jsem ale práci ukončila, všechny šanony a vzorníky za nimi zmizely,“ dodává.

Dnes už má Martina Pištěláková kancelář mimo domov a svým zdařilým interiérem jednoznačně vyvrací rčení o kovářově kobyle. Patří do skupiny designérů, kteří připravovali poslední sérii pořadu Jak se staví sen.

Kuchyň (IKEA) je sestavena z nábytkových modulů z bílé lesklé fólie v kombinaci...

Kuchyň (IKEA) je sestavena z nábytkových modulů z bílé lesklé fólie v kombinaci s dubovým masivem, který tvoří pracovní desku a zdobí i část stěny sestavy.

Stěny koupelny jsou obloženy bílým lacobelem. Nad akrylátovou vanou je...

Stěny koupelny jsou obloženy bílým lacobelem. Nad akrylátovou vanou je vytvořena osvětlená nika dekorovaná zasklenou samolepkou s palmovým listem.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Autor:



Nejčtenější

Neuvěřitelně zfušovaná rekonstrukce. Firma v domě řádila hlava nehlava

Momentka z práce na krovech. Špatně provedené kotvení hrozí rizikem zhroucení.

Majitelé starého domku v Pardubicích se rozhodli pro rekonstrukci. Oslovená firma se však ujala oprav velmi svérázně....

Odešli ze světa financí a rok mýtili les. Srub mají dokonale promyšlený

Srub zaujme svou konstrukcí již zvenku.

Srub zasazený na pozemku v blízkosti lesa je obklopený volným nezastavěným prostorem a pastvinami s koňmi. Koncept...



Na dům neměli. Koupili starou garáž a chytře ji předělali na bydlení

Interiéry Sormann a Foong vyladili společně s kreativními designérkami Esther...

Koupit si domek v oblíbené, ale předražené melbournské čtvrti Carlton North je téměř nereálné. Mladí architekti Jamie...

Největší tajemství rohového domu uvidíte jen z vrtulníku. Je jeho pýchou

Rohový dům v sobě spojuje byznys a rodinné zázemí.

Do práce seběhne pár schodů, zacvičí si mezi psaním e-mailů a důležitou schůzkou a dceru nechá plavat v bazénu na...

Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Další z rubriky

Autobus, můj domov. Všechno, co potřebuje, vložil do mobilního bydlení

Bloger Michael Fuehrer z New Jersey vytvořil ze starého školního autobusu...

Bloger Michael Fuehrer z New Jersey vytvořil ze starého školního autobusu zajímavé bydlení. Přestavba trvala devět...

Jazzman Rudy Linka jezdí z New Yorku na část roku na chalupu na Šumavě

Realizaci kuchyně svěřili Linkovi Jiřímu Lukáškovi ze společnosti Sedlák...

Jeho velká cesta začala v roce 1980, kdy jako devatenáctiletý opustil Československo, aby mohl naživo poslouchat...

Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Najdete na iDNES.cz