Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Manželé si mohou gratulovat. Mají byt, ve kterém je radost bydlet

  1:00aktualizováno  1:00
Důkladná rekonstrukce stařičkého činžovního bytu má pro majitele cenu zlata. Díky ní se byt celý prozářil. Temné kouty zmizely, do bytu se dostalo světlo, místnosti se otevřely a vzájemně propojily. Byt sice nevypadá jako z katalogu, ale zato se v něm dá krásně bydlet.

Ze zdi, která před rekonstrukcí oddělovala kuchyň od obytné místnosti, zůstal dnes pouze sloup | foto: Robert Žákovič

Do bytu situovaného ve druhém patře domu postaveného na rozhraní pražských Vinohrad a Vršovic se vstupuje ze společné chodby s okny, která ji dostatečně zásobí denním světlem a za hezkého počasí tím, že jsou orientována na západ, i slunečními paprsky.

Ty však v samotném bytě, kde je většina obytných prostor orientována na severovýchod, měly cenu zlata. Slunce do nich nahlíželo pouze po ránu.

Jak to všechno začalo

Když si Vladimír a jeho přítelkyně byt koupili, věděli, že ho musí podrobit důkladné rekonstrukci. "Byt byl velmi tmavý. Přesto jsem původně chtěl vybourat pouze jednu stěnu, ale architekt Jan Klempíř nás přesvědčil, aby úpravy byly razantnější," vzpomíná s úsměvem majitel.

Pracovna představuje jedinou místnost, kde se nehýbalo zdmi. V případě potřeby pracovna slouží jako hostinský pokoj

Pracovna představuje jedinou místnost, kde se nehýbalo zdmi. V případě potřeby pracovna slouží jako hostinský pokoj

Autor projektu na to reaguje slovy: "Řada lidí se dnes obrací s návrhem nábytku na architekta, přestože ve skutečnosti mají problém s dispozičním řešením. Já sám mám největší radost, když lidem díky využití velkých tmavých chodeb přidám obytnou místnost. Často, protože rozpočet na rekonstrukci je velmi nízký, sice většinou nejde o designové byty, které vypadají jako z katalogu, ale jsou příjemné."

Jak se bouraly stěny

V zájmu funkčnější dispozice padlo po důkladném prověření statiky stařičkého objektu podstatně více zdí, než majitelé předpokládali. Zcela zmizela původní koupelna, která zároveň představovala neproniknutelnou bariéru dennímu světlu přicházejícímu ze společné chodby.

Tento krok měl velmi pozitivní dopad na osvětlení a vůbec atmosféru nejen vstupních prostor, ale i kuchyně a obývacího pokoje s jídelnou. Dále byly odstraněny dvě stěny oddělující kuchyň od jídelny a pokoje. Zůstal z nich pouze sloup, který kuchyň opticky odděluje, ale neizoluje.

V obytném prostoru bílou barvu doplňuje černá. Podlahou krytinu zde netvoří dubová prkna, jak je tomu ve většině interiéru, ale parkety z téhož dřeva

V obytném prostoru bílou barvu doplňuje černá. Podlahou krytinu zde netvoří dubová prkna, jak je tomu ve většině interiéru, ale parkety z téhož dřeva

Zmenšením ložnice, na malý byt neúměrně velké, vznikl prostor, do kterého byly po stranách úzké chodby vestavěny samostatná toaleta a na protější straně koupelna se sprchovým koutem.

V bytě přibyla i sestava skříní, která oddělila vstupní prostory od kuchyňky. Jedinou místností, jejíž stěny zůstaly na původním místě, je pracovna, sloužící v případě potřeby jako pokoj pro hosty.

Stavební úpravy se pochopitelně nezúžily pouze na odstraňování zdí a stavbu nových příček. Zároveň se prováděla instalace veškerých rozvodů a odpadů, výměna elektrického topení za plynové, částečně i výměna podlah.

Nejen dokonalý přehled o dění u vstupních dveří, ale i cestu dennímu světlu zajišťuje část předělu mezi vstupní předsíní a kuchyní

Nejen dokonalý přehled o dění u vstupních dveří, ale i cestu dennímu světlu zajišťuje část předělu mezi vstupní předsíní a kuchyní

Repasovala se dřevěná okna a dvoje dveře. Byt se proměnil v jedno velké staveniště. V těch chvílích se jen těžko dalo věřit, že za pouhé čtyři měsíce se promění v útulný byt, který poskytne útulné a příjemné bydlení.

Jeviště každodenního života

Na tom, že byt působí čistým světlým dojmem, mají zásluhu i použité materiály, vybavení, volba barev a celková kompozice. V tomto směru připadla největší úloha firmě V-Props, která vtiskuje podobu a atmosféru různým jevištím. A interiér bytu svým způsobem rovněž představuje jeviště, ale náročnější, protože se na něm pouze nehraje, ale žije.

Převahu bílé barvy v bytě vysvětlují autoři slovy: "Bílá vnáší do bytu světlo a kromě toho při využití více barev může v malém bytě velmi snadno dojít k rozmělnění jeho výrazu."

Průhled do obývacího pokoje

Průhled do obývacího pokoje

V bytě však objevíte i další zajímavé "triky" vyzkoušené na jevišti. Nenajdete zde například centrální svítidlo. "Poutá pozornost a místnost tak opticky zmenšuje, zatímco při umístění svítidel do rohů se místnost naopak zvětšuje," vysvětluje majitel.

Kvalita za přijatelnou cenu

Byt ve starém domě pocházejícím ze samého sklonku 19. století měl štěstí. U jeho proměny stáli profesionálové, kterým nešlo pouze o efekt. "Při zařizování bytu není třeba používat nejdražší materiály a vybavení. I za standardní peníze můžete vytvořit něco, co vzhledem a kvalitou spadá do nadstandardu," vyjadřuje názor investor.

Autor projektu dodává: "Velkou zásluhu na konečném výsledku má i to, že rekonstrukci prováděli v pravém slova profesionálové. Firma Petr Michálka má za sebou řadu uměleckých realizací. Provedli například obložení hygienických místností s milimetrovou přesností, bez které by nebylo dosaženo žádoucího efektu. Spáry obkládaček na sebe přesně navazují, a tak je vidět, že menší mozaiky jsou násobkem větších. A tak to bylo ve všem."

Půdorys rodinného domu

Půdorys rodinného domu

Více se dočtete v časopise Pěkné bydlení č. 6/2010.

Autor:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Hvězda filmu Kristián Oldřich Nový vlastnil víc než čtvrt století chalupu na...
Chalupáři stříbrného plátna. Podívejte se, kde to opravdu milovali

Byly jejich útočištěm, kam si odjížděli odpočinout od hektičnosti hereckého světa. Místo, které opravdu milovali, byť...

Další z rubriky

Věci na polici není nutné dávat pryč, zůstává trvale ve vodorovné pozici.
Jak v bytě 1+1 vykouzlit kuchyň, obývák, ložnici a dětský pokoj

Byt 1+1 není pro maminku s dospívajícím synem právě ideální. Potřebovali by kuchyň, obývací a dětský pokoj, ale také...

Prostor v rodinném domě zatím majitelé používají jako sklad.
Ze skladu, jehož dispozice vypadá jako porce pizzy, vznikne garsonka

Malý, ale šikovný. Tak by si představovala své bydlení dvaadvacetiletá Katka. Chce si zrekonstruovat nebytový prostor,...

Obývací pokoj zůstal na stejném místě, pouze k němu přibyl kuchyňský kout.
Rekonstrukce panelákového bytu za 800 tisíc. Z původního nezůstalo nic

Hana si koupila v Novém Jičíně panelákový byt 2+1 velký 52 metrů čtverečních. Značně omšelý a s umakartovým jádrem mlel...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.