Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Manželé se vrhli na rekonstrukci. Chtějí lépe vařit, jíst i odpočívat

  1:00aktualizováno  1:00
Manželé si neví rady s rekonstrukcí obývací kuchyně o velikosti 37 metrů čtverečních ve svém rodinném domku. Potřebují především dostatek místa pro své tři dcery a jejich početné rodiny. V novém interiéru je nutné počítat se starožitným příborníkem.

Starší obývací kuchyně se dočká kompletní rekonstrukce | foto: archiv čtenářů

Pro čtenáře jsem připravila dvě varianty řešení. V první verzi jsem v obývací kuchyni navrhla jednoduchá bílá okna a prosklené dvoukřídlé dveře. Stěny jsou krémové a příjemně doplňují bílou kuchyni.

Linka je prostorná, má vestavěné spotřebiče včetně kombinované chladničky s mrazákem. V rohu místnosti je skříňka s roletkou, která zakrývá trubky topení. Varné centrum jsem záměrně umístila na vnější pult kuchyňské linky. Odsavač par díky tomu neubírá prostor pro horní skříňky u stěny.

Dvě varianty obývací kuchyně v rodinném domě
Dvě varianty obývací kuchyně v rodinném domě
Dvě varianty obývací kuchyně v rodinném domě

Současný vzhled obývací kuchyně. Klavír majitelé přesunou do jiné místnosti.

Na kuchyňský kout navazuje rozkládací jídelní stůl. Stará prosklená skříň je umístěná hned vedle komína.

V obývací části nechybí prostorná rohová pohovka, kterou jsem doplnila lehátkem. Součástí je TV komoda s knihovnou. Vybavení jsem volila v přírodních materiálech a hnědých odstínech.

Dvě varianty obývací kuchyně

Dvě varianty obývací kuchyně v rodinném domě
Dvě varianty obývací kuchyně v rodinném domě
Dvě varianty obývací kuchyně v rodinném domě
Dvě varianty obývací kuchyně v rodinném domě

Prohlédněte si fotogalerii.

Druhá varianta vychází z výrazného cihlového obkladu, který záměrně kontrastuje s kuchyňskou linkou a odděluje jednotlivé zóny. Stejně tak i prosklená skříň vymezuje varnou, jídelní a relaxační část pokoje a je současně výraznou dominantou celého prostoru.

Kuchyňskou linku jsem se snažila navrhnout co nejmenší, díky tomu zbylo na jídelní část víc prostoru, který si čtenářka přála. Za dveřmi je proto vestavná chladnička a vedle ní varná deska. Je zde i myčka nádobí a dostatečně velký dřez. Vpravo od okna je vysoká potravinová skříň.

Nábytek v obývací části je oproti první variantě umístěný na opačných stranách. Ve výklenku mezi komínem a oknem je umístěna komoda s knihovnou. Vedle komínu je krb na biolíh, lze jej ale nahradit i klasickým krbem.

PROMĚNA BYTU

Na bydleni@idnes.cz pošlete:

  • plánek bytu nebo pokoje
  • foto původního stavu 
  • požadavky na změnu
  • oblíbené barvy a styly
  • finanční možnosti

V celém prostoru jsem se snažila použít opět přírodní nadčasové barevné odstíny a materiály, které nepůsobí studeně a neosobně.

Za týden, 8. dubna, vám představíme úpravu dalšího bytu, který si k proměně vybrala bytová návrhářka Kateřina Mlejnková.

Autoři:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Dali výpověď a odešli na samotu. Bydlí ve 12 metrů vysoké strážní věži

Věž z roku 2010 obklopuje pozemek s lesem a loukami o rozloze 65 hektarů....

Dabney Tompkins a Alan Colley si splnili sen. V americkém Oregonu si postavili dům v podobě strážní požární věže. Ze...

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...



Najdete na iDNES.cz