Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Manželé koupili 600 let starou stodolu a přestavěli ji na luxusní dům

  1:00aktualizováno  1:00
Dva roky hledali mladí britští manželé vhodné místo pro život a založení rodiny. Nakonec stačilo zavzpomínat na dětství a navštívit známá místa na ostrově Guernsey. Našli dům obklopený ovocnou zahradou a vrhli se na rekonstrukci. Stavbu řídilo britské studio Mooarch.

Dům na ostrově Guernsey je obklopený zahradou s jabloněmi a třešněmi. | foto: Mooarch

Rick a Julia Martinovi vždy věděli, že rodnou hroudu neopustí. Oba se narodili na ostrově Guernsey, druhém největším z britských Normanských ostrovů (leží v Lamanšském průlivu nedaleko francouzského pobřeží).

Traduje se, že patriotismus a láska k domovu jsou na ostrově skutečně silné. Po dvouletém hledání prvního společného rodinného bydlení, kdy navštívili bezmála každou volnou nemovitost na ostrově, náhodou narazili na polorozpadlou stodolu z 15. století.

Dům na ostrově

Stála v sousedství ptačí voliéry, kam Julia jako dítě ráda chodívala. Rick v rozhovoru pro americký list New York Times vzpomíná, že stačilo vejít dovnitř a okamžitě bylo jasné, že dům na skalnatém pobřeží se stane jejich domovem.

Okamžitě stavbu odkoupili a k přestavbě přizvali místní architektonické studio Mooarch, které vede rodinný přítel, architekt Jamie Falla. Dům dostal podle své polohy u moře jméno La Concha, tedy lastura.

Hlavní inspirací se architektonickému studiu stala mapa Říma italského architekta a kartografa Nolliho, který v roce 1748 jako první vytvořil černobílou mapu, zobrazující veřejné a soukromé prostory města způsobem, jak jej užíváme dodnes.

Srdcem domu je původní žulová budova stodoly s obytnou kuchyní a jídelnou v přízemí. V mezaninu je společný obývací pokoj, který výborně poslouží i pro formálnější návštěvy. Do přistavěného druhého traktu domu architekti umístili soukromé prostory rodiny: ložnici rodičů, dětské pokoje a pracovnu.

Samostatná přístavba, která je s domem propojená prosklenou chodbou, fyzicky i pocitově oddělila soukromé prostory od společných a zároveň dovolila, aby zůstala zachována krása a čistota původní kamenné stavby.

Dům dostal podle své polohy u moře jméno La Concha, tedy lastura.

Dům dostal podle své polohy u moře jméno La Concha, tedy lastura.

"Kamenné stěny domu jako by dýchaly a mohly vyprávět. Jakýkoliv větší zásah by krásu místa zničil," řekl nám Max Babbé z Mooarch studia, který ještě coby student, dnes již cenami ověnčený architekt, stál u zrodu koncepce přestavby. Dům o rozloze 325 metrů čtverečních získal v roce 2004 ocenění britské královské architektonické komory. Náklady přesáhly v přepočtu 27 milionů korun.

Může se hodit

Uvažujete o pořízení vlastního bydlení? Vyberte si z pestré nabídky na Reality.iDNES.cz.

Díky přístavbě vznikl i polozavřený dvorek s terasou, kde mají majitelé dokonalé soukromí. Velké prosklené plochy, které přivádí do domu dostatek světla, tak byly pro majitele stěžejní.

Dokonce se dostalo i na prosklené podlahy nebo stropy, jako například v koupelně rodičů. To vítá především Julia. Ačkoliv se totiž teploty na ostrově během roku pohybují ve velmi mírném rozmezí, mezi 9 a 20 stupni Celsia, obyvatele trápí časté mlhy a nedostatek jasných, prosluněných dní. Prosklený interiér je tak vždy velkým plus.

Střecha je zčásti prosklená i ve staré žulové budově.

Střecha je z části prosklená i ve staré žulové budově.

Majitelka personální agentury a kreativní ředitel designérské společnosti si dům vyzdobili suvenýry, které si nakoupili na dovolené v jižní Africe, a několika kousky z obchodu londýnské galerie moderního umění Tate Modern.

Nová kuchyně pochází od německé firmy Poggenpohl, jídelní stůl zachránili před vyhozením a zrestaurovali ho. Díky výrazným žulovým stěnám a prostoupení exteriéru celoprosklenými stěnami do domu nemuseli majitelé věnovat interiéru žádnou další zvláštní péči.

"Příroda se o dekorování bytu stará během roku za nás," pochvalují si a Rick dodává, jak moc je těší bydlet v přestavěné stodole. "Každá návštěva se nám vždy postará o zábavu. Všichni mají pocit, že se ke stavbě musí vyjádřit, ať už v dobrém, či špatném. Baví nás, že náš dům nenechává nikoho klidným."

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...



Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Další z rubriky

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Představy mladých o bydlení: záclony nemusí, zato obchod v domě ano

Takto si představují mladí ideální bydlení: záclony nejsou potřeba, kolo jako...

Za našich mladých let tohle nebývalo! Tak tuto větu lze slyšet často. Je pravdivá, zejména generace takzvaných...

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...



Najdete na iDNES.cz