Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Malý půdní byt, kde schody nahradily skříně. Chytré nápady za málo peněz

  1:00aktualizováno  1:00
Malý, ale zároveň variabilní byt 2+kk je promyšlený do každého detailu i centimetru. Architekt jej dokonce už stavebně připravil na přestavbu na 3+kk, až se rodina rozroste.

Byt 2+kk je stavebně připraven na úpravu na 3+kk, až to rodina bude potřebovat | foto: Richard Dvořák

Atypické schody do patra s ložnicí zaujmou v půdním bytě na pražském Žižkově každého už na první pohled. Obsahují totiž zajímavě řešené úložné prostory. A tak je to tu se vším.

Příběh malebného půdního bytu se začal odvíjet docela prostě. Skupina mladých lidí, která řešila neutěšenou bytovou situaci, se dostala k půdním prostorám na Žižkově, kde díky jejich iniciativě vzniklo postupně pět bytů.

Protože Daniel Lavička je projektant a Andrej Páleš architekt, vzali celý projekt od samotné přípravy (studie) až po zdárnou realizaci do svých rukou. Investoři je pověřili i zabezpečením samotné stavby a ve třech bytech řešili i interiéry.

K odpočinku v obývacím pokoji slouží pohovka Klippan a barevné odkladní stolky(vše IKEA)

K odpočinku v obývacím pokoji slouží pohovka Klippan a barevné odkladní stolky(vše IKEA)

"Všem jsme se pečlivě věnovali. Vždy jsme vycházeli z konkrétních potřeb majitelů. Budoucí vlastníky jsme znali, a tak nebyl problém navrhnout prostorové uspořádání, které vyhovuje jejich potřebám," popisuje průběh Daniel Lavička.

Původně to měl být loft

Byt je v domě, který byl postavený ve 20. letech minulého století jako čtyřpatrový. O pár let později byl ještě původním stavitelem zvýšen o jedno patro a půdu, do níž se vešly dva malé ateliéry.

Protože půda u ateliéru měla dostatečnou výšku pro vestavbu dvou pater, byl byt navržený jako otevřený loft. Toto řešení ale klient přehodnotil. Přál si vyřešit horní úroveň bytu tak, aby vznikla oddělená ložnice.

V ložnici použil architekt místo skříní police zabudované v nikách

V ložnici použil architekt místo skříní police zabudované v nikách

Spodní podlaží bytu tvoří dvě místnosti – koupelna a dále jeden otevřený prostor s obytnou částí, kuchyňský i jídelní kout a vstup do bytu. Do ložnice se dostanete po schodech, které tvoří i zajímavě řešené úložné prostory.

Minimalistický styl

Klient nebyl zastáncem nábytkových skříní, ani nechtěl mít byt přeplněný nábytkem. "Pravda je, že skloubit dostatečné množství úložných prostor bez nábytku byl docela oříšek. V horním patře jsme toho docílili vybudováním nik, do nichž jsme umístili police na oblečení. V přízemí bytu jsme zase sloučili funkci schodiště a šatny," vysvětluje Daniel Lavička.

Vše navrhl a vyrobil architekt stavby Andrej Páleš, který také vyrábí a navrhuje atypický nábytek. V koupelně kladl důraz na kvalitní osvětlení. Proto do ní vedou dva světlovody o mnohem větším výkonu, než bývá běžné, a vytvářejí tak zajímavou atmosféru.

Kuchyně se musela spokojit pouze s policemi

Kuchyně se musela spokojit pouze s policemi

Kuchyně, která má zabudované spotřebiče včetně pračky, má zajímavý obklad za kuchyňskou linkou. Je sestavený z laminované dřevotřísky, převážně ze zbytků při výrobě nábytku.

Důmyslná elektroinstalace

Celá elektroinstalace se podřídila požadavku klienta, který v bytě nechtěl zbytečné kabely, rozdvojky nebo prodlužovací šňůry. Vlastně byly vytvořené veškeré možné varianty zařízení prostoru nábytkem a k nim se pak následně navrhla elektroinstalace.

"Například tam, kde je možné umístit počítač, jsme dali PC zásuvku nebo do míst, kde by mohla být televize, přišla TV zásuvka," vysvětluje Daniel Lavička. Klient si také přál, aby byl byt přizpůsobený i pro další technologie, které vyžadují připojení k internetu. Proto je v celém bytě zabudována PC síť.

Atypické schodiště obsahuje zabudované, výškově odstupňované skříně s klasickými dvířky

Atypické schodiště se skříněmi

Centrální rozvodna kabelů

Centrální rozvodna kabelů

"Původně jsme uvažovali o bezdrátovém vedení všech rozvodů, jenže v okolí domu jsou vysílače přenosových soustav, prostor nad činžovním domem tak byl totálně zahlcen. Konzultovali jsme problém s odborníkem na PC technologie a nakonec vedli kabelové rozvody ve zdech," vysvětluje Daniel Lavička.

V celém bytě jsou zároveň zvukové rozvody vedené rovněž ve zdech. Po osazení centrální zvukové jednotky je tedy možné mít po celém bytě reproduktory, aniž by byly někde vidět nehezké kabely. Byt je také vybaven alarmem a video vrátným.

V bytě nenajdete klasické skříně. I proto působí prostor vzdušně a elegantně.

V bytě nenajdete klasické skříně. I proto působí prostor vzdušně a elegantně.

Problém s přehříváním

Nevýhodu půdního bytu, který je orientován směrem k jihu bez možnosti příčného větrání, kompenzovali autoři kvalitní tepelnou izolací a také klimatizací. "Ukázalo se to jako účinné řešení, v průběhu letní sezóny bylo nutné zapnout klimatizaci jen asi na dva týdny. Přitom před samotnou stavbou jsme v půdním prostoru naměřili až 55 °C," tvrdí autor projektu.

Naopak výhodou bytu je jeho variabilita a atypické, chytře řešené úložné prostory. V případě potřeby je stavebně připraven na proměnu ve 3+kk, tomu poslouží i promyšlená elektroinstalace.

Ve zbylém prostoru pod schodnicemi vznikly menší úložné prostory pro knihy či různé drobnosti

Ve zbylém prostoru pod schodnicemi vznikly menší úložné prostory pro knihy či různé drobnosti

Tmavá koupelna byla „rozsvícena“ zejména světlovody, ale také dlažbou imitující světlý přírodní kámen

Tmavá koupelna byla „rozsvícena“ zejména světlovody, ale také dlažbou imitující světlý přírodní kámen

Názor autora

Protože se specializuji především na developerskou výstavbu, velice rád se občas podílím na podrobném řešení bytového interiéru, kde se mohu na věc dívat z jiného úhlu - ohmatat textury, hledat ideální světlo nebo zkusit vyrobit některý kus nábytku.V tomto bytě jsem například použil světlovody v koupelně nebo navrhl atypické úložné prostory.

Při navrhování interiérů spolupracuji od roku 2006 s ing. Danielem Lavičkou, který realizuje vhodnou elektroinstalaci bez zbytečných kabelů a rozdvojek. Konkrétně v tomto případě najde majitel zásuvky v dostatečném množství všude tam, kde je potřebuje. A to i při změně zařízení bytu.

Ing. Andrej Páleš, autorizovaný architekt ČKA, autor návrhu


Více se dočtete v časopise Domov č. 3/2010.

Autor:






Nejčtenější

Na vylepšení kuchyně si Hanka přichystala 200 tisíc korun. Cenu nakonec musela...
Hanka touží po venkovské kuchyni. Návrhářka se kýči šikovně vyhnula

V dalším dílu televizního pořadu o bydlení se tvůrčí tým pod vedením designérky Denisy Bartošové pustí do rekonstrukce kuchyně paní Hanky, která opustila...  celý článek

Snímek zachycuje projekt Kateřiny Šedé nazvaný Furt dokola z roku 2008, kdy...
Architektkou roku je Kateřina Šedá. Nepracuje s cihlami, ale s lidmi

Není architektka, přesto se stala Architektkou roku 2017. Kateřina Šedá, držitelka Chalupeckého ceny pro mladé výtvarníky, se zabývá tím, co se označuje jako...  celý článek

Památkově chráněná třípodlažní vila stojí na reprezentativní parcele na rohu...
Hurá dovnitř. Kubistická Kovařovicova vila v Praze se otvírá veřejnosti

Bedřich Kovařovic, stavitel a inspektor stavebních podniků, si podle návrhu architekta Josefa Chochola nechal v letech 1912 a 1913 postavit kubistickou vilu....  celý článek

Pavlína Janků, Posezení. Lavoru i kanystru buď věčná chvála!
Úlovky ze smeťáku či sběrného dvora lze proměnit na designové kousky

Poničené a staré věci nemusí skončit v kamnech nebo ve sběrných dvorech. To dokazuje už pátým rokem soutěž Balakryl Recy věci, kde o vítězi rozhoduje...  celý článek

Další z rubriky

Dům prezentuje dokonalou jednotu stylu, použitých materiálů i barev, a to jak v...
Oslík, lamy, ovce a koně. Srub na jižní Moravě má zoo a skvělý výhled

Srub na jižní Moravě má malou zoologickou zahradu s lamami, oslíkem, ovcemi a koňmi. Dům hlídají dva psi a zdobí tři kočky. Majitelé je mají pro radost a k...  celý článek

Hvězda filmu Kristián Oldřich Nový vlastnil víc než čtvrt století chalupu na...
Chalupáři stříbrného plátna. Podívejte se, kde to opravdu milovali

Byly jejich útočištěm, kam si odjížděli odpočinout od hektičnosti hereckého světa. Místo, které opravdu milovali, byť nešlo o žádný přepych. Čeští umělci rádi...  celý článek

Památkově chráněná třípodlažní vila stojí na reprezentativní parcele na rohu...
Hurá dovnitř. Kubistická Kovařovicova vila v Praze se otvírá veřejnosti

Bedřich Kovařovic, stavitel a inspektor stavebních podniků, si podle návrhu architekta Josefa Chochola nechal v letech 1912 a 1913 postavit kubistickou vilu....  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.