Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Chtěl chlapský byt, má kuchyň s barovým nádechem a postel za panelem

  1:00aktualizováno  1:00
Viděli se jen krátce a na poslední chvíli. Přesto i toto krátké setkání stačilo, aby si architekti a mladý muž „padli do oka“. Dostali navíc jasné zadání: chlapský byt bez zbytečných kudrlinek, přírodní materiály, neutrální barevnost s důrazem na šedou.

Kuchyňský ostrůvek nabízí dostatečný prostor pro vaření, navíc je prodloužený, a vytváří tak jídelní část ve stejné úrovni.Sezení vyřešily barové židličky. | foto: Tomáš Dittrich

„Klient nás kontaktoval doslova za pět minut dvanáct. Vzpomínám si na telefonát, ve kterém sdělil, že ještě ráno o nás nevěděl, nyní se dívá na naše webové stránky a rád by se s námi potkal, ale v noci odjíždí na několik týdnů pracovně do zahraničí. Takže schůzka byla velmi narychlo,“ popisuje architektka Jana Pavelcová ze studia Boq architekti začátek spolupráce s mladým investorem.

Úvodní a na dlouhou dobu jediné setkání se prostě povedlo. V bytě s plochou pouhých 36 m2 bylo potřeba oddělit obývací část od spaní, vytvořit pracovní kout a vyřešit kuchyň s jídelní částí tak, aby fungovala. A ještě jeden „detail“: někde bylo nutné zaparkovat kolo.

Materiálový základ tvoří kombinace bílého thermopalu, přírodního dubu s...

Materiálový základ tvoří kombinace bílého thermopalu, přírodního dubu s olejovaným povrchem a šedých kompaktních desek fundermax s hliníkovou vložkou.

„Klient měl základní představu, kde by se která zóna měla nacházet, ale té jsme se nakonec příliš nedrželi,“ říká Jana Pavelcová.

Upozornění: fotografie vznikly před nastěhováním majitele.

Plány přes skype

Představení návrhu probíhalo i přes oceán snadno, skype byl ideálním řešením. „Klientovu představu o dispozici jsme převrátili naruby, on byl přes počáteční překvapení z našeho řešení velmi nadšený. Vše odsouhlasil,“ popisuje architektka Pavelcová.

Následovaly další debaty přes skype kvůli vnitřnímu rozložení skříní a specifikaci materiálů, opět ve vzácné shodě. „K dořešení stačilo pár e-mailů a ve chvíli, kdy se klient ze zahraničí vrátil, jsme pro něho měli připravený projekt ve složkách,“ říká architekt Miroslav Stach, také ze studia Boq architekti.

Tím to ovšem neskončilo. Klient si své budoucí bydlení oblíbil natolik, že se rozhodl investovat i do doplňků, které mu autoři projektu doporučili. Následovalo tedy několik společných obchůzek po showroomech, aby viděl „vše na živo“. Přímo v bytě pak během realizace vybrali společně ze vzorníku látku na římské rolety, aby viděli, jak budou v interiéru působit. A bylo hotovo.

Co s malým prostorem

Fotogalerie

Byt byl původně rozdělený na dvě průchozí místnosti. Vzhledem k tomu, že ho do této podoby čerstvě zrekonstruoval developer, majitel i architekti se společně rozhodli, že nemá smysl pouštět se do nějakých zásadnějších dispozičních změn spočívajících ve zbourání dělicí stěny.

„Pracovali jsme tedy na podkladu stávajícího dispozičního řešení,“ říká Jana Pavelcová.

Ve vstupní části navrhli architekti jednoduchý botník, nad kterým je držák na kolo, ještě zde přibudou háčky pro pověšení svršků. Pak se vstupuje do kuchyně s jídelnou, kde si autoři projektu, i přes poměrně malé rozměry, dovolili navrhnout ostrůvek. Funguje jako takový „středobod“ celé místnosti.

Může se hodit

Britská čtvrť: Projekt Britská čtvrť v pražských Stodůlkách je jedním z...

Moderní bydlení v rezidenci Britská Čtvrť Vám nebude nic chybět.

Další nabídka bytů na Reality.iDNES.cz

Nabízí dostatečný prostor pro vaření, navíc je prodloužený, a vytváří tak jídelní část ve stejné úrovni. Sezení vyřešily barové židličky. Při vaření je pan domácí otočený směrem do místnosti, má výhled z okna ven a nemusí se k hostům otáčet zády.

Na stěnu umístili architekti podsvícený policový systém, který umocňuje „barový“ dojem celé kuchyně. Počítá se zde s vystavením sklenic a dalšího nádobí.

„V rohu této místnosti je malý kout s kulatým oknem, který jsme využili jako komoru pro umístění zavazadel a větších předmětů. Tento koutek odděluje od zbytku místnosti posuvný panel,“ popisuje Miroslav Stach.

Ložnicovou část lze otevřít podle potřeby, nebo zcela uzavřít.

Ložnicovou část lze otevřít podle potřeby, nebo zcela uzavřít.

Druhá místnost funguje jako obývací pokoj s ložnicí. „Protože klient má velmi nepravidelný pracovní režim, který se příliš neohlíží na denní či noční dobu, rozhodli jsme se tuto místnost předělit posuvnými panely, a místo na spaní tak v případě potřeby úplně oddělit od obývací části,“ popisuje Jana Pavelcová.

Podařilo se tak zajistit klid na odpočinek i během dne, aniž by to mělo zásadní vliv na režim jeho partnerky. Tato dělicí stěna je v jedné části prosklená, aby se, pokud si to bude majitel přát, dostalo do ložnice i ranní slunce. V opačném případě jsou okna vybavena zatemňovacími roletami v tmavé barvě. V ložnici je i šatní skříň, za postelí pak další úložný prostor pro umístění peřin.

Pro pracovní kout se našel prostor u okna, jde o jednoduchou sestavu stolu s nízkou zásuvkou „položenou“ na skříňce s výklopem. V obývacím pokoji si majitel přál minimum nábytku, je zde proto jen jednoduchá pohovka v šedé barvě a konferenční stolek.

Ostrůvek funguje jako „středobod“ celé místnosti.

Ostrůvek funguje jako „středobod“ celé místnosti.

V úrovni dělicí příčky se uvažuje o instalaci projekčního plátna se zpětnou projekcí, která zajistí možnost sledování filmů jak z obývacího pokoje, tak z ložnice.

Materiálový základ tvoří kombinace bílého thermopalu, dřevěných prvků z přírodního dubu s olejovaným povrchem a šedých kompaktních desek fundermax s hliníkovou vložkou, která v hraně vytváří zajímavý efekt. Obvodové stěny jsou obloženy bílým lícovým zdivem.

Také doplňky odpovídají barevnosti interiéru, použity byly zejména výrobky ve skandinávském designu, převažuje tak dřevo a šedá barva.

Autoři návrhu

Boq architekti: Ing. arch. Jana Pavelcová, Ing. arch. Miroslav Stach
Jsme mladí architekti, tvůrčí duo. Jsme blázni do architektury, specializujeme se na malé prostory, které si žádají odlišný přístup. Malé byty mají svá specifika, vyžadují komplexní přístup a inovativní myšlení. Je třeba orientovat se na detail, nebát se nápaditých a často neobvyklých řešení. Jedině tak lze docílit toho, že malý byt nabídne plnohodnotné bydlení a nebude jen místem na spaní.

Máme svůj styl, za kterým si stojíme, ale rádi se učíme novým věcem a nebojíme se rozšiřovat naše obzory. Nemáme žádné motto, našim cílem je kvalitní architektura, design a spokojený klient, který nás doporučí.

Autoři:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Další z rubriky

Představy mladých o bydlení: záclony nemusí, zato obchod v domě ano

Takto si představují mladí ideální bydlení: záclony nejsou potřeba, kolo jako...

Za našich mladých let tohle nebývalo! Tak tuto větu lze slyšet často. Je pravdivá, zejména generace takzvaných...

Bytový dům nemá SVJ, proplacení výměny oken si část majitelů vydupala

1

Bydlím v domě se čtyřmi byty. Na opravy si šetříme na účtu vedeném pod mým jménem, SVJ nemáme. Tři byty vyměnily stará...

V hlubokých lesích se skrývá krásný dům. Slibuje úžasné ticho a klid

Stromový dům stojí v anglickém Devonu. Black Wolf Treehouse je elegantním...

Stromový dům stojí v anglickém Devonu. Black Wolf Treehouse je elegantním místem pro ty, kteří touží po klidu na...



Najdete na iDNES.cz