Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Malý byt příčky ještě zmenšují

aktualizováno 
Klasické malé byty v činžovních domech sice mívají vysoké stropy, které dodávají pocit neomezeného prostoru, ale uvnitř je mohou příčky dělit tak, že se místa spíše nedostává. Architektka a designérka Barbora Škorpilová malý byt rozčlenila zajímavými interiérovými prvky.
Malý byt příčky ještě zmenšují

Malý byt příčky ještě zmenšují - Architektka Barbora Škorpilová proměnila malý byt se dvěma místnostmi v činžovním domě tím, že celý prostor otevřela. Nový interiér nepůsobí tak stísněně. | foto: RAIFFEISEN STYL

Byt, v němž bude po rekonstrukci bydlet mladá žena, se nachází v činžovním domě z 50. let v Hradci Králové. Má vyšší stropy, klasické profilované lakované dveře, veliká dvojitá okna.

Zároveň příliš malou koupelnu se známkami pozdější nízkorozpočtové vestavby. Ze vstupní předsíně, z níž je přístup i do koupelny, se vchází do kuchyně a přes ni do obývacího pokoje.

Ten se v současnosti využívá jako pracovna, ložnice i obývací místnost zároveň. Byt má sice dispozice jako 2+kk se šatnou a koupelnou, jednotlivé funkční zóny však na sebe nenavazují tak, jak by měly - zóna pro spaní, koupelna, šatna a příčky vzbuzují pocit stísněnosti. Jeho proměna se udála v rámci projektu Raiffeisen Styl.

Pevné příčky jen na toaletě a v komoře
"Naším cílem při přestavbě bytu bylo vytvořit sjednocený velkorysý obytný prostor, jehož jednotlivé části budou opticky rozděleny pouze interiérovými prvky," říká architektka Barbora Škorpilová.

"Toto řešení umožňuje vytvořit intimitu jednotlivých částí bytu určených k různému užívání - společenská část se sofa a konferenčním stolkem, kuchyňský kout s jídelním stolem, ložnice. Zároveň dovoluje obyvatelům vychutnat si velký prostor starého činžovního bytu. Pro zvýraznění řešení jsem se rozhodla pevnými příčkami oddělit pouze toaletu a komoru, zbylé místnosti -vstupní předsíň a koupelna - jsou odděleny skleněnými příčkami. Prostorová koncepce vyžadovala při návrhu vstupu a koupelny takové řešení, které vytvoří i z vedlejších místností pohledově hodnotné součásti bytu," popisuje architektka svůj návrh.

Kombinace starého a nového
Při výběru jednotlivých prvků interiéru se Barbora Škorpilová nechala vést faktem, že vytváří byt pro mladou ženu: "Celý prostor jsem navrhla tak, aby působil jemně a elegantně. Mou snahou bylo respektovat a využít atmosféru starého činžovního domu a dokomponovat ji současným designem."

Koupelna, oddělená skleněnými příčkami od obytné místnosti, ohraničuje zčásti kuchyňský kout, jehož pracovní plocha se plynule mění v jídelní stůl se zvýšenou deskou.

Ložnice je od průchozí zóny bytu oddělena vysokým čelem postele se zrcadlem, které tuto část bytu opticky zvětšuje. Z ložnice je také vstup do šatny umístěné ve stávající komoře.

Mezi jídelnou a ložnicí je umístěno jádro bytu - sofa s konferenčním stolkem. Od jídelny je možné sezení se sofa oddělit pohyblivým látkovým panelem, optickou bariéru mezi sezením a ložnicí tvoří závěsné police knihovny.

Atmosféra jednotlivých částí bytu je dotvořena osvětlením. Velká stojací lampa v centru bytu společně se závěsnými lampami v obývací části a ložnici jsou hlavními světelnými zdroji. Jednotlivé části obytného prostoru jsou lokálně dosvětleny menšími svítidly, které jim dávají větší intimitu a odlišný ráz.

Očima architekta
Barbora Škorpilová, Studio Mimolimit

Barbora Škorpilová, architektka a designérka, založila v roce 2001 Studio Mimolimit, které se věnuje především navrhování veřejných a soukromých interiérů, ale i staveb. Mezi uskutečněné projekty patří například Zahrada v opeře, Hotel Holiday Inn, Hergetova cihelna a síť Emporio kaváren. Významným úspěchem Barbory Škorpilové je v poslední době účast na projektu CROSSROADS FOR
IDEAS, který pořádá Britská ambasáda v Praze, a na projektu EXPO 2005 Aichi Czech Republic.

Autoři:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...



Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Dům v bývalé chatové kolonii je promyšlený do posledního detailu

Přízemí ve skle, patro ve dřevě – to je základní výtvarný koncept fasád. Šikmo...

Návrhy Jiřího Zábrana se vyznačují jednoduchostí a svěžím myšlením na pomezí architektury a moderního sochařství. Ale...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Další z rubriky

Šest nových roubenek, kterými si majitelé splnili sen o životě v horách

V Orlických horách, na Šumavě, v Českém ráji i v Beskydech stojí nové roubené...

V Orlických horách, na Šumavě i v Beskydech stojí nové roubené chalupy. Jejich majitelé milují přírodu, rádi sportují a...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Dali výpověď a odešli na samotu. Bydlí ve 12 metrů vysoké strážní věži

Věž z roku 2010 obklopuje pozemek s lesem a loukami o rozloze 65 hektarů....

Dabney Tompkins a Alan Colley si splnili sen. V americkém Oregonu si postavili dům v podobě strážní požární věže. Ze...



Najdete na iDNES.cz