Majitel si přál maximálně vzdušný obývací pokoj s minimem nábytku. | foto: František Géla a Fabián Fronček v-r-u.cz

I malý byt lze zařídit nápaditě a levně. Architektka splnila zadání

  • 35
Pořídit si byt jako výhodnou investici na pronájem není nic výjimečného. Najít však někoho, kdo dokáže takový byt zařídit podle investorových představ, není až tak jednoduché. Iva Hájková tento úkol splnila.
Reklama

Zadání pro Ivu Hájkovou, absolventku ČVUT, bylo jasné: byt 1+kk s plochou 44 m2 chtěl majitel pronajímat, proto jasně stanovil přiměřený rozpočet, přál si však zároveň osvědčené materiály s vysokou odolností proti opotřebení.

Dalším požadavkem byla maximální vzdušnost interiéru a minimum nábytku (což trochu souvisí i s prvním přáním). Třetí požadavek se týkal dispozice. Byt sice developer nabízel jako 1+kk, ale investor si přál oddělit obývací pokoj s kuchyňským koutem od prostoru „ložnice“.

Kuchyň je nenápadná, ale protože skříňky jsou až do stropu, poskytuje dostatek...

Kuchyň je nenápadná, ale protože skříňky jsou až do stropu, poskytuje dostatek úložných prostor.

Výsledná realizace dopadla velmi dobře, autorka jej proto přihlásila do soutěže Interiér roku, který organizuje Institut bytového designu pro české a slovenské architekty a bytové designéry (o výsledcích soutěže více zde).

V kategorii Novostavba zařadila odborná porota byt od Ivy Hájkové mezi tři nejlepší realizace.

Interiér v lehce industriálním duchu

„Na kompletní realizaci interiéru jsem se s klientem dohodla ještě ve fázi hrubé stavby, což byla výhoda při zadávání klientských změn oproti projektu,“ vysvětluje Iva Hájková.

Reklama

A pokračuje: „Koncept celého bytu je postavený tak, aby obyvatel vnímal jednotlivé místnosti jako jeden celek. Proto jsou dveře prosklené a v celé světlé výšce předsíně. S trochou nadsázky působí dojmem, že tam žádné dveře nejsou.“

Fotogalerie

S ohledem na původně průmyslový charakter čtvrti využila autorka betonový strop, který ponechala přiznaný. Vtipně vyřešila vedení elektrických kabelů ke svítidlům, fungují jako „industriální“ dekorace. Toto řešení bylo navíc finančně nenáročné.

Pro oddělení spací zóny od obytné nechtěla Iva Hájková použít klasickou příčku, ta by prostor zbytečně zmenšila a ztratila by se i jeho vzdušnost. Přednost dostaly posuvné dveře až do výšky stropu, které lze podle potřeby zavírat a otevírat.

Střední část tvoří vestavba nábytkového modulu s vtipným detailem, a to otočným karuselem umožňujícím sledování televize z obývací části, nebo přímo z postele v ložnici. Vestavba nabízí dostatek úložného prostoru. Navíc je v předsíni připravena i nika pro velkou vestavnou skříň v zádveří.

Kuchyňský kout se skříňkami ve světle šedé barvě splývá s podlahou a stropem, protože však horní skříňky sahají až ke stropu, nebude mít uživatel problém s ukládáním. Místa bude mít k dispozici dost.

Majitel si přál maximum vzdušnosti a zároveň oddělení spací zóny od obytné....

Majitel si přál maximum vzdušnosti a zároveň oddělení spací zóny od obytné. To se podařilo dosáhnout díky posuvným dveřím a vestavbě nábytkové sestavy.

„Barevnou kombinací bílé a šedé barvy v mnoha odstínech otepluje přírodní překližka použitá na jídelní a pracovní stůl, police a malou nábytkovou sestavu v obývacím pokoji. Ponechání surových betonových stropů dodává bytu lehce industriální nádech, který koresponduje s domem a lokalitou umístění,“ dodává Iva Hájková.

Celý prostor působí dostatečně vzdušně, vtipné detaily je možné použít i v interiéru určeném pro standardní bydlení, nikoli jen pro pronájem. Prostě vznikl velký malý byt.

Autorka

Ing. Iva Hájková absolvovala Stavební fakultu ČVUT a dvouletou školu návrhu interiéru. Věnuje se návrhům a realizaci interiéru rezidenčních projektů. Zaměřuje se na propojení celého prostoru jak esteticky, tak funkčně, od návrhu přes realizaci až po finální úklid. Vše, co navrhne, pečlivě hlídá až do nejmenších detailů při realizaci.

Reklama
Sdílet článek Facebook Twitter Google Plus
Reklama

35 příspěvků v diskusi

Reklama