Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

I malý byt lze zařídit nápaditě a levně. Architektka splnila zadání

  1:00aktualizováno  1:00
Pořídit si byt jako výhodnou investici na pronájem není nic výjimečného. Najít však někoho, kdo dokáže takový byt zařídit podle investorových představ, není až tak jednoduché. Iva Hájková tento úkol splnila.

Majitel si přál maximálně vzdušný obývací pokoj s minimem nábytku. | foto: František Géla a Fabián Fronček v-r-u.cz

Zadání pro Ivu Hájkovou, absolventku ČVUT, bylo jasné: byt 1+kk s plochou 44 m2 chtěl majitel pronajímat, proto jasně stanovil přiměřený rozpočet, přál si však zároveň osvědčené materiály s vysokou odolností proti opotřebení.

Dalším požadavkem byla maximální vzdušnost interiéru a minimum nábytku (což trochu souvisí i s prvním přáním). Třetí požadavek se týkal dispozice. Byt sice developer nabízel jako 1+kk, ale investor si přál oddělit obývací pokoj s kuchyňským koutem od prostoru „ložnice“.

Kuchyň je nenápadná, ale protože skříňky jsou až do stropu, poskytuje dostatek...

Kuchyň je nenápadná, ale protože skříňky jsou až do stropu, poskytuje dostatek úložných prostor.

Výsledná realizace dopadla velmi dobře, autorka jej proto přihlásila do soutěže Interiér roku, který organizuje Institut bytového designu pro české a slovenské architekty a bytové designéry (o výsledcích soutěže více zde).

V kategorii Novostavba zařadila odborná porota byt od Ivy Hájkové mezi tři nejlepší realizace.

Interiér v lehce industriálním duchu

„Na kompletní realizaci interiéru jsem se s klientem dohodla ještě ve fázi hrubé stavby, což byla výhoda při zadávání klientských změn oproti projektu,“ vysvětluje Iva Hájková.

A pokračuje: „Koncept celého bytu je postavený tak, aby obyvatel vnímal jednotlivé místnosti jako jeden celek. Proto jsou dveře prosklené a v celé světlé výšce předsíně. S trochou nadsázky působí dojmem, že tam žádné dveře nejsou.“

Fotogalerie

S ohledem na původně průmyslový charakter čtvrti využila autorka betonový strop, který ponechala přiznaný. Vtipně vyřešila vedení elektrických kabelů ke svítidlům, fungují jako „industriální“ dekorace. Toto řešení bylo navíc finančně nenáročné.

Pro oddělení spací zóny od obytné nechtěla Iva Hájková použít klasickou příčku, ta by prostor zbytečně zmenšila a ztratila by se i jeho vzdušnost. Přednost dostaly posuvné dveře až do výšky stropu, které lze podle potřeby zavírat a otevírat.

Střední část tvoří vestavba nábytkového modulu s vtipným detailem, a to otočným karuselem umožňujícím sledování televize z obývací části, nebo přímo z postele v ložnici. Vestavba nabízí dostatek úložného prostoru. Navíc je v předsíni připravena i nika pro velkou vestavnou skříň v zádveří.

Kuchyňský kout se skříňkami ve světle šedé barvě splývá s podlahou a stropem, protože však horní skříňky sahají až ke stropu, nebude mít uživatel problém s ukládáním. Místa bude mít k dispozici dost.

Majitel si přál maximum vzdušnosti a zároveň oddělení spací zóny od obytné....

Majitel si přál maximum vzdušnosti a zároveň oddělení spací zóny od obytné. To se podařilo dosáhnout díky posuvným dveřím a vestavbě nábytkové sestavy.

„Barevnou kombinací bílé a šedé barvy v mnoha odstínech otepluje přírodní překližka použitá na jídelní a pracovní stůl, police a malou nábytkovou sestavu v obývacím pokoji. Ponechání surových betonových stropů dodává bytu lehce industriální nádech, který koresponduje s domem a lokalitou umístění,“ dodává Iva Hájková.

Celý prostor působí dostatečně vzdušně, vtipné detaily je možné použít i v interiéru určeném pro standardní bydlení, nikoli jen pro pronájem. Prostě vznikl velký malý byt.

Autorka

Ing. Iva Hájková absolvovala Stavební fakultu ČVUT a dvouletou školu návrhu interiéru. Věnuje se návrhům a realizaci interiéru rezidenčních projektů. Zaměřuje se na propojení celého prostoru jak esteticky, tak funkčně, od návrhu přes realizaci až po finální úklid. Vše, co navrhne, pečlivě hlídá až do nejmenších detailů při realizaci.

Autor:



Nejčtenější

Rodina umělců zachránila starý mlýn. Dnes v něm bydlí tři generace

Starý mlýn... Neomezený prostor pro život... A prostředí, které mu přísluší. To...

Nebýt umělecké představivosti, mlýn stojící na kraji stupavských přírodních krás by si lidé připomínali už jen ve...

Zrekonstruovali si starou chalupu, teď sní o stolování na terase

Interiéry už má rodina hotové, teď je čeká exteriér včetně terasy.

Rčení „postav dům, zasaď strom a zploď syna“ se dnes často mění na „oprav dům, zasaď strom a postav terasu“. Ta se...



Bývalou hospodu proměnili na útulné bydlení. Z lokálu je obývák

Snad jen rozlehlý prostor místnosti s kuchyní, jídelnou a obývací částí by mohl...

Stálo hodně úsilí, než se Monice a Honzovi podařilo přebudovat bývalou hospodu v pěkné a voňavé bydlení, ve kterém to...

Do domu, pod kterým může téct voda i bahno, vejdete po padací lávce

Pozemek o ploše téměř dva tisíce metrů není oplocený, takže se kolem domu volně...

Jeden z nejlepších světových architektů Robert Konieczny si postavil dům na svazích Beskyd. Pojmenoval jej Archa....

Jiří dozoroval stavbu řadovky sám. Bylo to jeho nejlepší rozhodnutí

Charakter místa je utvářen původní zástavbou a klidnými zahrádkami.

V úzké uličce na okraji moravského velkoměsta stojí řadovka-dřevostavba. Na její realizaci dohlížel sám majitel domu....

Další z rubriky

Dům U Černé Matky Boží je klenotem Prahy a magnetem na turisty

Grand Café Orient. Josef Gočár navrhl pro kavárnu osvětlení i podobu baru....

Pouhé tři roky tvořili členové Skupiny výtvarných umělců v duchu kubismu, než vypukla první světová válka. V...

Školní knihovna má v patře skleněnou podlahu i čítárnu na schodech

Schody se stávají neformální čítárnou...

Knihy a jejich čtenáři si určitě zaslouží dostatečný a příjemný společný prostor. I proto se třeboňské gymnázium...

Robot singapurských vědců dokázal složit židli od IKEA za 20 minut

Po několika neúspěšných pokusech a úpravách systému se to přístroji nakonec...

Týmu vědců z Technologické univerzity Nanyang v Singapuru se podařilo vyvinout robota, který samostatně vymyslel a...

Najdete na iDNES.cz