Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Luxusní vila respektuje okolní přírodu a doslova hýčká své majitele

  1:00aktualizováno  1:00
Na pozemku na okraji severoitalského města Sondrio, pod svahy vinařského regionu Valtellina a kousek od švýcarských hranic, spolu dokonale souzní příroda, architektura i umění.

Při večerním osvětlení je nejlépe patrné maximální otevření společenské části domu do zahrady. Umožňují to skleněné tabule o šířce více než čtyři metry. | foto: Andrea Martiradonna

Parcela o rozloze přes čtyři tisíce metrů čtverečných leží v areálu továrny na výrobu elektrických zařízení a byla součástí většího pozemku, který slouží jako prostor pro relaxaci zaměstnanců po práci.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Nový majitel se rozhodl využít její hlavní potenciál, nádherný výhled na hory, ke komfortnímu rodinnému bydlení. Ve prospěch tohoto záměru hovořila i jižní orientace a klidné místo v zóně nenarušené veřejnou dopravou.

Celý projekt domu je postaven na vazbě domu k místu a jeho okolí. Architekt Duilio Damilano majitele přesvědčil, aby upustili od původního plánu postavit zde vícepodlažní vilu.

Navrhl koncept rozlehlé přízemní budovy, kde všechny obytné místnosti (a dokonce i některé koupelny) mají přímý výstup na zahradu a výhled prosklenými stěnami na nádherná horská panoramata obklopující město.

Otevřený dům

Odborníci praví, že architektura má mnoho společných principů s hudbou, rytmus, gradaci, harmonii… Již první pohled na dům zvenčí naznačuje, že vodní plocha, kameny, zeleň a architektura zde tvoří partituru společného koncertu, v němž zaznívá šumění lesů, vody i čerstvého horského vánku.

Fotogalerie

Dům je umístěn v severní části pozemku, v blízkosti vstupu a vjezdu z ulice. Tvoří jej dvě části, které navzájem odděluje i propojuje velké kryté patio, průchozí do zadní, soukromé části zahrady.

V návaznosti na vstup na parcelu stojí velká garáž pro čtyři automobily a apartmán pro hosty se samostatným vchodem.

Vlastní obytný dům je uspořádán na půdorysu nepravidelného písmene L a rovněž rozdělen na dvě části: společenskou (v obvyklém složení vstupní hala, kuchyň, jídelna a sezení) a privátní s knihovnou, třemi ložnicemi, několika koupelnami, šatnami a dalším bohatým zázemím.

Zatímco společná obývací část je akcentována na krytou jižní terasu a vodní plochu před domem, ložnice mají okna orientovaná jiným směrem, aby bylo zachováno maximální soukromí.

Kde méně znamená více

Společný obytný prostor je orientován na terasu s mělkým bazénkem vysypaným...

Společný obytný prostor je orientován na terasu s mělkým bazénkem vysypaným oblázky. Neslouží ke koupání, ale za teplého počasí osvěžuje klima.

Architekt Duilio Damilano, pocházející z rodiny architektů a sochařů, se zabývá vztahem mezi architekturou a výtvarným uměním, vazbou mezi tvary a materiály stavebních prvků a předmětů. Mistrovsky využívá schopnost materiálů propouštět a odrážet světlo.

Estetika domu vychází ze spojení strohé pravoúhlé železobetonové konstrukce s přirozenými strukturami přírodních materiálů, především kamene a dřeva.

Do všech stran otevřený, transparentní interiér je vybaven jednoduše a minimalisticky, aby vynikla okolní krajina a několik zajímavých solitérů, jako je například kamenný jídelní stůl, zajímavá svítidla nebo drátěné křeslo na terase, vesměs díla renomovaných designérů.

Obývací pokoj i jídelna jsou příčně transparentní, prosklené plochy se...

Kuchyň je vybavena kompaktní linkou s hladkými bílými povrchy, která krásně kontrastuje s masivním dřevěným stolem..

Technické údaje

Zastavěná plocha: 750 m2

Plocha pozemku: 4 150 m2

Konstrukce: železobetonová základová deska tl. 30, 40 a 60 cm, železobetonové nosné sloupy a stěny, železobetonový strop, větraná střecha s izolací z polystyrenu, obvodové stěny sendvičové (keram. tvárnice 120 mm, minerální izolace Rockwool 80 mm, keram. tvárnice 200 mm), fasáda – hladké omítky, obklad přírodním kamenem, v interiéru sádrokartonové příčky a stropní podhledy s tepelnou izolací (systém Knauf)

Výplně otvorů: prosklené plochy s izol. trojskly v hliníkových rámech (systém Schüco) – pevně zasklené, otevíravé a posuvné, předokenní screenové rolety a pevné slunolamy, dveře lakované bezfalcové a skleněné posuvné

Vytápění a technologie: tepelné čerpadlo systém země/voda, podlahové vytápění a chlazení, solární panely 6 kW/h, systém inteligentního řízení domácnosti, mechanická ventilace s odvlhčením (Zehnder)

Pod svahy vinařského regionu Valtellina a kousek od švýcarských hranic navrhl...

Pod svahy vinařského regionu Valtellina a kousek od švýcarských hranic navrhl architekt Duilio Damilano přízemní luxusní vilu.

Autor

Arch. Duilio Damilano (*1961)

Vystudoval architekturu na univerzitě v Turíně, v r. 1990 si otevřel vlastní ateliér Damilano Studio Architects. Zabývá se navrhováním bytových, občanských a komerčních staveb, návrhy interiérů, experimentováním a výzkumem materiálů. V navrhování zohledňuje vztah mezi architekturou, místní kulturou, přírodou a urbanistickými aspekty. V roce 2013 byly práce studia v užším výběru na udělení prestižní mezinárodní ceny Miese van der Rohe.

Spolupráce: Arch. Enrico Massimino, arch. Emanuele Meinero

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:



Nejčtenější

Skvosty na trati. Nejkrásnější česká nádraží, na než je radost pohledět

Litoměřice. Manželé Plíhalovi koupili zchátralou industriální budovu a vrátili...

Během prázdnin se možná na některém z nich ocitnete. Když nebudete zrovna dobíhat vlak, porozhlédněte se. Nádraží mají...

Dům ve svahu si navrhli sami. Převýšení sedm metrů rodina hravě zvládá

Srdcem domu je kuchyně jako součást hlavního obytného prostoru spolu s obývákem...

Padesát dva schodů tam a dvaapadesát zpátky. Nahoru a dolů, každý den a několikrát. To je prostá bilance pohybové...



Postavila si dřevostavbu na místě bývalé skládky. Teď tu má i zahradu

Značnou část obývacího prostoru zabírá skvělá modulární sedací souprava (Saba),...

Malebný kout moravské vesnice, žleb s překrásným výhledem na okolní krajinu, kde si vytvořila svůj domov zahradní...

I v satelitu může vzniknout zajímavý dům. Jeho tvar určil pozemek

Čtyři cihelné pilíře nesou střechu s výrazným přesahem směrem do zahrady, který...

Není jednoduché navrhnout a postavit rodinný dům, který by odpovídal poměrně přísným regulačním plánům obce a přitom by...

Magická chaloupka s doškovou střechou přitahuje hosty i ceny jako magnet

Dům stojí ve vinařské obci Dörgicse na severním břehu Balatonského jezera.

Maďarská rodina Antalových se rozhodla pronajímat v okolí Balatonu prázdninové domy. Po úspěchu s dvěma opravenými...

Další z rubriky

Atrium uprostřed domu funguje jako žárovka, vnáší do něj světlo

Při pohledu z ulice jednoduchý dům o sobě téměř nic neprozrazuje. Rodina chtěla...

Do prosté černé „krabičky“ vměstnal architekt vše, co rodina s dvěma dětmi potřebovala. I přes minimální pozemek si zde...

Rodinný dům musel architekt přizpůsobit předpisům CHKO, úkol zvládl

Architekt použil zajímavý optický trik, díky němuž má dům z horní strany do...

Navštívili jsme osobitý rodinný dům v malebné horské krajině pod Lysou horou v chráněné krajinné oblasti, který si...

Ornitolog a bioložka si postavili dřevěný dům. Samozřejmě v přírodě

Dvojice Agnes a Mikael si vybrala velkoryse řešený dům s pěti ložnicemi a...

Někdy se profese majitelů odrazí výrazně i na jejich domě. To je i případ bioložky Agnes a ornitologa Mikaela. Takoví...



Najdete na iDNES.cz