Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Mají z mezonetu výhled na celou Prahu a tři koupelny, jednu pro psa

  1:00aktualizováno  1:00
Mezonetový byt, luxusní svou polohou i velkorysostí prostoru, působí příjemně neokázale. Jedinečnou součást tvoří vestavěná půda se dvěma terasami a prosklenými plochami.

Italskou pohovku od Cassiny doplňuje bílý nábytek francouzské značky Ligne Roset. | foto: Jaroslav Hejzlar

Byt, jehož horní patro tvoří vestavěná půda, je součástí třípatrové řadové zástavby, která vznikla kolem roku 1930. Tím, že leží ve dvou nejvyšších podlažích vily, která vytváří rohovou sekci řady na kopci nad městem, otevírají se z něj výhledy do všech stran.

Vidíte odtud jak na Prahu, kterou odsud máte při pohledu z východní terasy jako na dlani, tak do přírody z malé jižní terasy.

Pohled z velké východní terasy, která se dá celá otevřít, a propojit tak s...

Pohled z velké východní terasy, která se dá celá otevřít, a propojit tak s bytem.

Koupě i s projektem

Manželé si v roce 2004 pořídili rovnou celý rohový dům s dvěma dalšími spodními byty. Nechali jej celý naráz zrekonstruovat. "Vybrali jsme si architekta Kříže, protože se nám jeho věci líbily, znali jsme ho i osobně, takže jsme mu důvěřovali. To pro nás bylo důležité," líčí majitelka.

Dům koupili společně s nevyhovujícím projektem na rekonstrukci bez řešení interiéru, ale společně se stavebním povolením. Vladimír Kříž udělal v projektu řadu změn, z nichž největší bylo otevření střechy do prosklených ploch a dále propojení garáží v úrovni ulice s domem. Z nich vede výtah do přízemí, druhým výtahem, položeným v zadním traktu objektu, se pak obyvatelé dostávají do prvního a druhého patra.

Hlavně s pokorou

Majitel si přál, aby dům ležící ve svahu nepůsobil zvenku nápadně, byl spíš umírněný a ladil svým vzhledem s okolními stavbami. Tomu architekt podřídil výběr materiálů, a to i v oblasti zahrady.

Fotogalerie

"Zvolil jsem plot z betonových tvárnic a klasické dřevěné plotové výplně, které odpovídají svým vzhledem místu." Venku kolem zádveří a okolo zahradního altánku použil smrkové pochozí rošty. "V samotném domě pak zbyly před rekonstrukcí jen obvodové a nosné stěny, vlastně se celý zevnitř vyboural," vzpomíná architekt.

Typické žulové schodiště, které probíhá celým domem, zůstalo původní, stačilo jej chemicky vyčistit a napustit impregnací. Elegantní řešení, poukazující na původní prvek domu, představuje využití schodišťové cihlové stěny, která je přiznaná na dvou stěnách přímo v bytě (v obývacím pokoji a u schodiště do podkroví).
"Cihly bylo nutné očistit a povrchově ošetřit," vysvětluje Vladimír Kříž.

Kuchyni Schüller dělí od jídelního stolu barový pult z vybouraných cihel....

Kuchyni Schüller dělí od jídelního stolu barový pult z vybouraných cihel. Majitelka tu má i porcelán po tetě z Vídně.

Materiálový soulad

Jednotný základ interiéru tvoří materiálová souhra, kterou architekt vytvořil kombinací dubových podlah, tmavě šedých betonových dlaždic, posuvných dveří z masivního javoru a cihlových stěn. Nedílnou součástí bytu jsou i skleněné prvky: luxferová stěna v podkroví oddělující koupelnu, dále pak dvě posuvné stěny z pískovaného skla, které elegantně zpřístupňují a otevírají do prostoru koupelnu a také ložnici v půdní části bytu.

Může se hodit

Hledáte luxusní bydlení v Praze? Na Reality.iDNES.cz si z široké nabídky bytů určitě vyberete.

Tento luxusní, a přitom střízlivý základ je vhodný pro nábytek zhotovený na míru, který byl umístěn v půdních prostorech (především rozsáhlá knihovna a šatní vestavěné skříně), ale i pro zařízení z předchozího satelitního domku, kterého se majitelka nechtěla za žádnou cenu zbavit.

Kuchyně a koupelny

Zcela nově se zařizovaly koupelny a samozřejmě kuchyně. V té vznikl barový pult z původních vybouraných cihel, který se hodí k technickému vzhledu kuchyňské sestavy. Odděluje kuchyňskou část od jídelní v přízemí bytu a z okna lze od něj při vaření přehlédnout celou Prahu.

"Zvlášť jednu dlaždici tu mám oblíbenou, hřeje pod ní nejvíc podlahové vytápění, proto na ní ráda stojím a těším se pohledem na město," popisuje příjemné chvilky majitelka.

Fitness místnost sousedící s východní terasou lze propojit s koupelnou a...

Fitness místnost sousedící s východní terasou lze propojit s koupelnou a knihovnou. Stačí pohnout posuvnými stěnami.

Koupelny, kterých je v bytě hned několik, jsou každá obložená jinou mozaikou a každá také disponuje odlišným dispozičním řešením. První je veliká, s vanou i se sprchovým koutem, ze kterého je výhled ven, druhá maličká, jejiž sprchový kout odděluje od venkovního prostředí pískované sklo, takže je tu neopakovatelná světelná atmosféra. Další je určená pro psa.

Z přízemí do patra

V přízemí bytu je společenská část, v patře odpočinková. Spojuje je schodiště vedoucí ze vstupní haly, které má dřevěné schodnice a zábradlí z čirého skla, aby se zachoval dojem z prostoru.

Názor autora

Ing. arch. Vladimír Kříž:
"Základní barevné řešení interiéru, především podlah, stěn a dveří, je umírněné, aby byl prostor schopný pojmout nábytek z předchozího domu. Rád navrhuji byt jako polotovar, lidé si jej pak sami zabydlí. Když vymyslíte vše do posledního detailu, stejně si investor předělá prostor podle svého."


Také nahoře si architekt pohrál s průhledy, jednak již zmiňovanými posuvnými stěnami z pískovaného skla, které propojí polovinu půdního prostoru v jeden celek, když se otevřou, a dále dřevěnými francouzskými okny, jež vedou na obě terasy. Dají se jednoduše doširoka otevřít, takže jste v létě neustále venku.

"Nemám panickou hrůzu z hmyzu, užívám si to tady při sklence vína a manžel na terasách s oblibou kouří i v zimě," popisuje majitelka. Zajímavé prosklení obsahují i dva střešní vikýře obrácené na sever do ulice: sklo mají totiž i po stranách, takže z nich vidíte do tří stran. Jeden je v ložnici, druhý v šatně.

Smrková terasa na zahradě. V pozadí prosklené zádveří, kam ústí výtah z garáží.

Smrková terasa na zahradě. V pozadí prosklené zádveří, kam ústí výtah z garáží.

Průmyslová svítidla

Skutečnost, že manželé ani architekt neholdují okázalosti, dokládá i volba osvětlení. "Je průmyslového charakteru, aby vytvářelo vhodný prostor pro nábytek. Vybral jsem také zapuštěná světla," vysvětluje architekt. Použil i doplňkové osvětlení, které dává vyniknout uměleckým dílům na stěnách.

Ač je byt skutečně obrovský (spodní část má plochu 145 m2, horní 120 m2), každá místnost se denně využívá. Nejvíce však prostor kolem krbových kamen v obývacím pokoji. I ten si manželé zařídili s citem a s použitím prvků z minulého domu tak, aby se jim tu, obklopeným známými věcmi z předchozího domu, příjemně žilo.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov č. 4/2012.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Dům v bývalé chatové kolonii je promyšlený do posledního detailu

Přízemí ve skle, patro ve dřevě – to je základní výtvarný koncept fasád. Šikmo...

Návrhy Jiřího Zábrana se vyznačují jednoduchostí a svěžím myšlením na pomezí architektury a moderního sochařství. Ale...



Český architekt zvládl na výbornou rekonstrukci domu na Sardinii

Pro úpravy v exteriéru i interiéru použil Martin Frank šedý kámen, typický pro...

Stavba na skalnatém útesu nad mořem na Sardinii byla postavená už na přelomu padesátých a šedesátých let jako dvojdům....

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Další z rubriky

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Žili skromně, spořili a přemýšleli. Nyní mají za Prahou senzační dům

Na útulnou krytou terasu zasvítí letní slunce až po třetí hodině. Do té doby je...

Nejdřív koupili parcelu, pak si na ní postavili zahradní domek velký 32 metrů čtverečních, dva roky v něm žili, spořili...

V hlubokých lesích se skrývá krásný dům. Slibuje úžasné ticho a klid

Stromový dům stojí v anglickém Devonu. Black Wolf Treehouse je elegantním...

Stromový dům stojí v anglickém Devonu. Black Wolf Treehouse je elegantním místem pro ty, kteří touží po klidu na...



Najdete na iDNES.cz