Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Luxusní byt v novostavbě na Vinohradech má bazén i vířivku na terase

  1:00aktualizováno  1:00
Královské Vinohrady jsou rezidenční čtvrtí se širokými ulicemi plnými elegantních činžovních domů, půvabných kaváren, dobrých restaurací i zeleně. Noblesu této čtvrti si užívají i majitelé nadstandardního bytu v novostavbě. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Většina nábytku včetně obkladů stěn byla vyrobena truhlářem na míru podle návrhu architektky Lenky Langerové a designérky Kamily Hornychové. Centrální osvětlení v hlavním obytném prostoru zajišťují svítidla Ameba od výrobce Vibia. | foto: Jaroslav Kvíz

Proč jste si vybrali byt v novostavbě?
Hledali jsme „bezstarostný“ byt, kde většinu péče o nemovitost obstará správce. Podmínkou byl dostatek parkovacích míst a výtah v domě, což v podstatě diskvalifikovalo starší zástavbu. Nemluvě o problematické akustice ve starých domech, problémech s houpáním podlahy, vysoké energetické náročnosti a podobně. Podmínkou byly také velké terasy, což stará zástavba není schopná nabídnout.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Celý interiér pro vás navrhla architektka Lenka Langerová se svou kolegyní Kamilou Polákovou ze studia Artiga. Proč jste oslovili právě je? Doporučili byste spolupráci s odborníkem každému?
Spolupráci s architektem bychom doporučili každému, pokud navrhuje byt od počátku, jde totiž o velmi komplexní technický proces. Druhá rovina je samotný design interiéru: designéři mají podstatně lepší představu o škále možných materiálů a na základě přání klienta jsou schopni interiér vhodně sladit. S architektkou Lenkou Langerovou jsme spolupracovali už na našem horském apartmánu, tehdy na bázi osobního doporučení jiného klienta, a vzhledem k tomu, že vše dobře fungovalo, byla pro nás jasná volba i při rekonstrukci našeho nového bytu na Vinohradech.

Jaké byly vaše praktické a estetické požadavky?
Přáli jsme si velkorysý společensko-obytný prostor s odpovídajícím zázemím pro čtyřčlennou rodinu pojatý jako moderní, ale nikoliv chladný interiér. Prioritou bylo docílit propojení bytu s terasami a realizovat inteligentní ovládání domácnosti. A samozřejmě bylo třeba uhlídat kvalitu provedení...

Fotogalerie

Nechali jste vše na odbornících, nebo jste sami zasahovali do konečné podoby interiéru?
Veškeré návrhy včetně technických výkresů a vzorků materiálů jsme schvalovali, nicméně návrh vždy vzešel od architektů. Na začátku jsme si stanovili, co od designu očekáváme, a ukázali některé prvky interiéru, které bychom do návrhu rádi začlenili, například koberce nebo obrazy.

Myslím, že právě naše sbírka převážně českých autorů zahrnující díla Karla Malicha, Karla Vysušila, Václava Špály nebo Otto Gutfreunda architektce pomohla orientovat se v našem vkusu. Také kombinace černé, bílé a ořechového dřeva byla nápadem architektky stejně jako jednotlivé kusy nábytku, stěny, podlaha, osvětlení, koberce, textilie, umění atd. To, zda vše dohromady ladí, jsme pak společně ověřovali pomocí vizualizací.

Objevily se při realizaci nějaké komplikace, kvůli kterým jste se museli původních nápadů vzdát, nebo naopak přistoupit na nové?
Snad jen v úvodní fázi projektu, když jsme přišli na stavbu v okamžiku, kdy bylo poprvé možné vystoupat do výšky našeho podlaží, a zjistili, že výhledy, které jsme si plánovali, ve skutečnosti stíní okolní budovy. Tehdy jsme dispozice doslova přes noc od základu změnili.

Na kuchyňské lince i na obložení krbové stěny byla použita žula. V interiéru...

Na kuchyňské lince i na obložení krbové stěny byla použita žula. V interiéru pak převládají dřevěné povrchy doplněné kůží, například na čalounění jídelních a barových židlích Norma od Arperu.

Jak byste interiér charakterizovali? Chystáte tu nějaké změny nebo je něco, co byste si dnes přáli mít jinak?
Mám za to, že jde o moderní vzdušný interiér, který především plní svůj účel. Změny nechystáme, většina úprav po nastěhování se odehrála v rovině stínění a zabydlení teras. Snad jediná výtka je k podlaze, kdy se nám ořechové dřevo ukazuje jako příliš choulostivé do domácnosti se psem.

Slovo architektek

Ing. arch. Lenka Langerová a MgA. Kamila Hornychová, autorky realizace:

Byt je v posledním patře novostavby, proto bylo možné v rámci stavby provést kompletně nové dispoziční řešení a několik dalších úprav. Pro interiér je důležitým prvkem umístění světlovodů do stropu chodby a hlavní toalety. Tím jsme dostali denní světlo do tmavších prostor bytu. Také přímý vstup z hlavní koupelny na střešní terasu k bazénu od USSPA je jedna ze stavebních úprav, která byla velmi přínosná pro funkci celého bytu.

Součástí je také bazén a vířivka.

Součástí je také bazén a vířivka.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:






Nejčtenější

Nejvýraznějším prvkem pokoje je omyvatelná velkoplošná tapeta s mapou světa a...
Útulné doupě za 60 tisíc korun ovládla zvířata a tapeta s mapou světa

Manželé chtějí pro svého syna dětský pokoj inspirovaný safari. Útulné doupě musí mít ale praktický základ, s kterým bude chlapec dále růst. Rodiče si na...  celý článek

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší parcele vyrostl velký dům, který zastínil...  celý článek

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě dispoziční řešení zaměřené víc na počet...  celý článek

Obývací pokoj zůstal na stejném místě, pouze k němu přibyl kuchyňský kout.
Rekonstrukce panelákového bytu za 800 tisíc. Z původního nezůstalo nic

Hana si koupila v Novém Jičíně panelákový byt 2+1 velký 52 metrů čtverečních. Značně omšelý a s umakartovým jádrem mlel z posledního. Proměny se ujaly...  celý článek

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však protáhla, a přestože ještě není stoprocentně...  celý článek

Další z rubriky

Dům prezentuje dokonalou jednotu stylu, použitých materiálů i barev, a to jak v...
Oslík, lamy, ovce a koně. Srub na jižní Moravě má zoo a skvělý výhled

Srub na jižní Moravě má malou zoologickou zahradu s lamami, oslíkem, ovcemi a koňmi. Dům hlídají dva psi a zdobí tři kočky. Majitelé je mají pro radost a k...  celý článek

Dům stojí na pozemku o výměře sto padesát metrů čtverečních.
Vybojovali pozemek velký 150 metrů čtverečních. Bydlí se jim skvěle

Mladá indonéská rodina si na Jávě postavila dům, který je kompletně navržený v oblíbeném skandinávském stylu. Jeho dřevěná konstrukce a vtipně vtělená zahrádka...  celý článek

V georgiánském kostele z roku 1818 jsou čtyři ložnice, obývací pokoj v místě...
Zavětřili šanci a koupili kostel, kde se brali. Teď je z něj zlatý důl

Anne a Bill Monroeovi si zamilovali historický kostel sv. Lukáše v lesoparku Kielder na severu Anglie, ve kterém byli v roce 1987 oddáni a nechali pokřtít...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.