Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

I loft může být útulný. V bývalém pivovaru bývá s vinotékou příjemně

  1:00aktualizováno  1:00
Ve spilce Holešovického pivovaru, kde se celých sto let kvasilo pivo, vznikla řada atraktivních loftů. Tento typ bydlení vyhledávají zejména mladí lidé bez dětí.

Dominantou interiéru je původní nosná konstrukce - impozantní litinový sloup. | foto: Jakub Pelnář

Loftové byty, které v Holešovicích vznikly, zaujaly nejdříve cizince. Viděli v nich možnost vhodné investice. A protože měli z domova s tímto typem bydlení řadu zkušeností, nerozpakovali se zasáhnout do podoby loftů ještě během výstavby v rámci takzvaných klientských změn.

Architekt Vít Janečka právě pro jednoho z těchto majitelů výrazně proměnil konečnou podobu loftového bytu. Především z původně navržených dvou obytných místností vytvořil jeden prostor. Patro nad vstupní chodbou a příslušenství přístupné ze spodní úrovně pak spojil novým schodištěm.

Vznikla tak otevřená galerie, jejíž propojení s hlavním obytným prostorem podpořil architekt Janečka protažením jedné strany stropní desky nad prostor vymezený ve spodní úrovni kuchyňskému koutu.

Na jedné straně byla protažena stropní deska nad prostor vymezený ve spodní

Na jedné straně byla protažena stropní deska nad prostor vymezený ve spodní části kuchyňskému koutu.

Litinové sloupy jako industriální základ

Vložení železobetonové stropní desky sice znamenalo zásah do statického řešení objektu a neobešlo se bez jednání s památkáři, ale nakonec vše dopadlo dobře. Výsledkem je spojený obytný prostor, tedy obývací pokoj s kuchyňským koutem ve spodní části a ložnice na otevřené galerii. V patře najdete také malou koupelnu a šatnu, v protažené části galerie je pracovní kout.

Autor interiéru

Ing. arch. Vít Janečka
*1969
Autorizovaný architekt, absolvent Fakulty architektury ČVUT v Praze. Věnuje se návrhům komerčních i bytových interiérů a rekonstrukcí. Řadu let působil ve společnosti Arwen, nyní má vlastní ateliér.

Ve spodní úrovni zůstalo původní řešení s koupelnou, klozetem a šatnou (komorou) přístupné ze vstupní chodby. "Toto řešení sice nemůže vyhovovat všem, ale to platí i pro samotný koncept loftového bydlení," říká architekt Janečka.

Interiéru dominují zachovalé původní nosné konstrukce, tedy litinové sloupy s masivním ocelovým průvlakem. Právě tomuto výraznému industriálnímu prvku přizpůsobil architekt výběr dalších materiálů a jejich úpravy.

Například vložená železobetonová stropní deska je ponechána na spodní straně bez omítky, vidíte tu ještě stopy po bednění.

Dubová kantovka na podlaze k industriálnímu charakteru interiéru ladí.

Dubová kantovka na podlaze k industriálnímu charakteru interiéru ladí.

Některé stěny jsou z režného zdiva, a to dokonce ze starých cihel získaných při bourání v areálu. Ty se velmi dobře doplňují s dubovou kantovkou na podlahách i schodištěm.

To, že snaha o vytvoření zajímavých a originálních interiérů v prostorách bývalé spilky byla úspěšná, dokazuje i názor jednoho zájemce o bydlení v nich, který pochází z New Yorku: "Bydlení, které by mi více připomínalo domov, už asi v Praze nenajdu."

Ložnice na galerii

Ložnice na galerii

Holešovický pivovar

Ocenění v soutěži Best of Realty v roce 2009 získal v kategorii developerské projekty. Porota udělila cenu za citlivě prováděnou rekonstrukci industriální stavby v souladu s vytvořením nové, moderní dominanty města a za výrazný přínos k přeměně pražských Holešovic.
Při rekonstrukci objektu využili architekti původní pivovarskou spilku (kvasírnu piva), která sloužila původnímu účelu od roku 1897 do roku 1997.

Developer: ING Real Estate Development

Architekt stavby: CMC architects
Návrh interiéru loftu a klientských změn: Ing.arch.Vít Janečka

Autor:






Nejčtenější

Autorem neobvyklého domu s dynamickým interiérem je architekt Kazuyasu Kochi.
Dům šejdrem rodině nevadí. Na barvy a lichoběžníky si postupně zvyká

Někdo by v interiéru s hysterií barev a nepravých úhlů zešílel, jiný si v něm libuje a s láskou bydlí. V japonském domě, kde i dveře jsou lichoběžník, bydlí...  celý článek

Současné finské tvůrce zastupuje na výstavě Ville Harab a Anu Puustinen.
Nejlepší kousky z finského designu a architektury vystavuje Mánes

Finský design a architektura jsou hlavním tématem výstavy v pražském Mánesu, která je součástí oslav stého výročí založení Finska. Seznámit se můžete jak s...  celý článek

Tady žil na sklonku života Ota Pavel u převozníka Jaroslava Zýky. Dnes je...
Chalupy slavných. Otu Pavla těšila rybárna, Šebánka zase Žrapidla

V malebné roubence z filmu Smrt krásných srnců byla chalupou, ve které spisovatel Ota Pavel skutečně žil. „Přestože jsem projel skoro celý svět, nikde mi...  celý článek

Přestavba na moderní bydlení pro rodinu s dítětem získala řadu ocenění za to,...
Domek v dělnické kolonii se po přestavbě proměnil na moderní bydlení

Dům je součástí historického souboru dělnické kolonie, která vznikla v průmyslové části jižního Londýna na přelomu 18. a 19. století. Po rekonstrukci slouží...  celý článek

Novinka Minimal black matt 20 year light - klika má na své čelní straně...
Černé matné kliky jsou módní, umějí už dokonce v noci i svítit

Je jako podaná ruka: hned víte, zda je vám příjemná. Kliky u dveří se dotýkáme mnohokrát za den, přitom si jen málokdy uvědomíme, jak se v průběhu let dveřní...  celý článek

Další z rubriky

Velkoryse pojatý prostor má celkovou rozlohu dvě stě čtyřicet metrů čtverečních.
V továrně našli manželé nový domov. Bydlí mezi rajčaty a obrazy

V australském Richmondu přestavěli starou továrnu z šedesátých let na nízkoenergetický rodinný dům. V neotřelé stavbě žije bývalý právník a nynější galerista...  celý článek

Miniaturní byt vyřešila architektka šikovně, je světlý, vzdušný a nabízí...
V malém bytě 2+kk využili každý centimetr, přesto působí vzdušně

Katka s Martinem si svůj první společný byt vlastně nadělili ke svatbě. Termín nastěhování a datum obřadu se téměř shodovaly. Ale než k tomu došlo, byt se na...  celý článek

Opravený panský dvůr prodávají majitelé za 38 milionů korun.
Zachráněný panský dvůr v Neprobylicích opravovali pět let. Podívejte se

Statek ve středočeských Neprobylicích nedaleko Panenského Týnce roky chátral, než si jej vyhlédli majitelé, kteří hlavní budovy během pěti let kompletně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.