Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zachránili krásnou starou továrnu a bydlí i pracují ve skvělém loftu

  1:00aktualizováno  1:00
Architekti ze studia Zecc Architects přestavěli v nizozemském Utrechtu továrnu na obytný dům s kancelářemi. Velkorysou plochu 250 metrů čtverečních nezastavěli zdmi, místo příček vymezily prostor barevné koberce.

Lícové cihly, šedé okenní rámy, černě natřené kovové ploty na předzahrádce fabriky zůstaly zachovány v původní podobě. | foto: Zecc Architects

Při pohledu zvenčí se tovární budova příliš nezměnila. Industriální vzhled lícových cihel, šedé okenní rámy, černě natřené kovové ploty na severní a jižní předzahrádce fabriky zůstaly zachovány a věrny své původní podobě.

Dramatickou proměnou ovšem prošel interiér továrny z přelomu 19. a 20. století. Nový majitel si přál spojit práci s domovem. Přízemí se proto přestavělo na obchodní a kancelářské prostory firmy a v podkroví získala majitelova rodina nový soukromý byt.

Jedinými barevnými akcenty jsou jasně modré a červené koberce, které vymezují jednotlivé zóny prostoru.

Jedinými barevnými akcenty jsou jasně modré a červené koberce, které vymezují jednotlivé zóny prostoru.

Architekti vytěžili maximum z nejvýraznějších stávajících prvků objektu. Obnažili trámoví a dřevěné klenby, nechali odkrytý dřevěný strop. Aby prostor získal další zdroje přirozeného světla, vybourali několik střešních oken.

Zrušili všechny zbytečné příčky, které původně oddělovaly jednotlivé výrobní linky a zázemí továrny a ponechali prostoru volnost. Od vchodových dveří lze dohlédnout přímo až na jednací kout na druhém konci továrny.

Po pravé ruce při vstupu je malá společná kuchyňka, vlevo schodiště do soukromých prostor bytu investora. Za kuchyní je byt starší dcery majitele a proti němu dvě kanceláře majitelů a technická místnost.

Prostor není přetížen, je v něm jen několik málo klasických kousků sedacího nábytku v černé a bílé barvě.

Prostor není přetížen, je v něm jen několik málo klasických kousků sedacího nábytku v černé a bílé barvě.

Zbylý prostor je řešený jako otevřená jednací a kancelářská místnost. O tom, že se majitel drží zásady propojování práce, rodiny a zábavy, svědčí i umístění piana v rohu jednací haly.

Při zařizování interiéru se architekti snažili neupoutávat pozornost jednotlivými výraznými solitéry, ale naopak je upozadit, aby skutečně vynikla původní architektura továrny.

Prostor není přetížený, je v něm jen několik málo klasických kousků sedacího nábytku v černé a bílé. V kombinaci s čistě bílou výmalbou a dřevěnými prvky trámoví působí prostor střídmě, možná až asketicky.

Z materiálů hrají prim kůže, kov a sklo. Jedinými barevnými akcenty jsou jasně modré a červené koberce, které místo příček vymezují jednotlivé zóny.

Od samotných vchodových dveří lze dohlédnout přímo až na jednací kout na druhém konci továrny.

Od samotných vchodových dveří lze dohlédnout přímo až na jednací kout na druhém konci továrny.

Architekti dávají šanci všem nevyužívaným stavbám

Tým velmi mladých tvůrců  ze Zecc Architects, kde je věkový průměr 27 let, již posbíral za několik let své existence řadu mezinárodních architektonických ocenění.

Soustředí se na ekologickou stránku výstavby a zastávají názor, že "nejzelenější" stavby jsou ty už postavené. Studio vedené Marnixem van der Meerem se systematicky věnuje přestavbám nevyužívaných kostelů, vodáren, skladů, továren a školních budov na nové a moderní bydlení.

Pohled do továrny po vyklizení prostrou před samotnou přestavbou.
Pohled do továrny po vyklizení prostrou před samotnou přestavbou.
Půdorys přízemí továrny

Pohled do továrny po vyklizení prostoru před přestavbou. Půdorys přízemí továrny

Marnix, který na projektu přestavby továrny spolupracoval s architekty Rolfem Brugginkem a René de Kortem, poznamenal pro časopis Architectenweb, že nevidí důvod, proč by podobné stavby měly ustupovat moderním novostavbám.

Mají své kouzlo, historii a jsou často spojeny s osudy různých lidí. Pro investory, které nepřesvědčí snaha o zachování genia loci ani ekologické hledisko, má pádnější argument: náklady, které budou muset vynaložit na přestavbu, budou jistě menší, než na stržení a následné vybudování nové stavby.

Autoři:



Nejčtenější

Zachránili starý mlýn a kolem něj vybudovali soustavu rybníčků

Jednotlivé rybníčky jsou vzájemně propojené a protéká jimi potok. V těch...

Mlýn v údolí Zákolanského potoka nedaleko Okoře obklopuje soustava rybníčků. Málokoho by napadlo, že je postupně...

Dům předělávali 6 let. Mladá žena zvládla sama i rekonstrukci koupelny

Obývací pokoj tvoří jakési centrum celého domu, zde se rodina setkává...

V krbu hoří dřevo, třepotající se světélka a plamínky svíček vytvářejí kouzelnou atmosféru, domem vane vůně čerstvě...



Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...

V panelákovém bytě se stal z betonu hlavní prvek rekonstrukce

Sto let starému sofa dělá společnost pevný stolek, který jako jediný kus...

Jakub na sídlišti v Krči vyrůstal. S výjimkou krátké doby, kdy bydlel v centru Prahy, tu strávil celý život. Nejdřív o...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

Další z rubriky

Budova VŠCHT je funkční, krásná a má vlastní pivovar, kde se vaří Lachout

VŠCHT má vlastní pivovar, kde se studenti učí vařit pivo Lachout (Lahodná...

Chemie často patří ve škole k obávaným předmětům, její praktické využití se vytrácí v biflování vzorečků. Jaké...

V Milionové ulici stojí palácové sídlo ústeckých Rothschildů už 87 let

Franz Petschek koupil svažitý pozemek se starším domem, který nechal zbourat, a...

Vila židovského obchodníka Franze Petschka stojí v ulici, které se v Ústí říkávalo Milionová. Své vily si zde stavěli...

Školní učebny umístili i do sklepa. Děti jsou přesto nadšené

Družina vznikla v prostoru s klenutými stropy a krásnými sloupy.

Vybíráte vhodný školní ruksak nebo „zdravé“ pastelky? Škoda, že si jen někdy můžeme vybrat školu, která nejen nabízí...



Najdete na iDNES.cz