Vložením obytné kostky do bytu získali dalších 16 metrů čtverečních

  1:00aktualizováno  1:00
S prostorem loftu si pohráli architekti ze Studia Craftdesign Co. s hvězdnou dovedností a úsporností. Místo pracovny plné zaprášených knih vytvořili útulný multifunkční prostor. Návštěva byla získána od autorů pro časopis Moderní byt.

Vestavbou funkčního bloku získali designéři prostor pro ložnici. Kuchyňská zóna je propojena s jídelní. Designové židle jsou opět z dílny Ray a Charlese Eamsových a Vernera Pantona a působí svou různorodostí vesele.

Jaký byl požadavek majitele na zařízení interiéru? Co od interiéru očekával?
Byt byl původně spojen se zbytkem domu a sloužil jako pracovna bývalého majitele, slavného britského herce. Ten se pak rozhodl celý prostor rozdělit na tři byty. Tento loft měl díky zajímavému řešení prostoru, tedy výšce až 4,8 metrů, pěti velkým rámovým a třem stropním oknům, velký potenciál. Protože prostor byl užívaný především jako pracovna, byl plný starých polic s velkým množstvím knih, které se staly hlavní inspirací pro náš návrh.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Původní požadavek našeho klienta, který pracuje jako kreativec, bylo vytvořit jednu ložnici a jasně definovat ostatní zóny bez toho, aby byly odděleny příčkami. Celá plocha interiéru má pouhých 40 m2, a tak návrh musel být maximálně jednoduchý a přitom efektivní.

Výsledkem bylo, že jsme se rozhodli pro čisté linie a jasné barvy a hlavně pro integraci spotřebičů a úložného prostoru diskrétně do dispozice. A právě tato jednoduchost vedla k vytvoření interiéru, který se zdá být větší a prostornější.

Co stálo za utvořením vnitřního bloku?
Protože původní půdorys byl otevřený, vložení vnitřního bloku umožnilo vytvořit čtyři odlišné zóny: kuchyň s jídelním koutem, obývací pokoj, koupelnu a mezaninovou ložnici s pracovnou, která si, přestože je v otevřeném prostoru, zachovává svou intimitu a autenticitu.

Koupelna, šatna a skladovací prostor s mrazákem jsou umístěny právě ve vestavěném bloku. Tak se dosáhlo oddělení jednotlivých zón bez použití příček.

Schody vedoucí do horní části, takzvané spací zóny, jsou využity i jako

Schody vedoucí do horní části, takzvané spací zóny, jsou využity i jako vzhledově příjemný a praktický úložný prostor. Tvoří zároveň kompaktní celek s policovým systémem a neruší klid a útulnost obývací zóny.

Museli jste řešit něco, co bylo technicky náročné?
Navrhovali jsme celý byt pomocí 3D softwarů, jako je Rhino a 3D Studio Max, které nám dokonale umožnily prozkoumat různé možnosti a porozumět prostorovosti interiéru. Stejně tak využití digitální výroby ušetřilo množství peněz za práci a času, protože všechny části byly dovezené na místo nařezané za použití CNC technologií.

Fotogalerie

Přestože byly precizně připraveny, problém nastal. Dům byl postaven v roce 1840, a bylo proto obtížné najít rovnou zeď. Když jsme začali s montáží jednotlivých dílů a chtěli jsme připevnit policové systémy ke stěnám, nic přesně nesedělo. A protože i jeden nebo dva milimetry znamenají hodně, museli jsme každý jednotlivý kus upravovat ručně.

Stalo se, že jste navrhli něco, s čím majitel nesouhlasil, a museli jste od návrhu ustoupit?
Použitím vnitřního kvádru jsme získali 16 m2 plochy, kterou jsme předtím neměli. Průměrná cena čtverečního metru v londýnské části Camden je 6 000 liber. Tento fakt nadchl majitele natolik, že sám navrhl vybudování druhé ložnice.

To byl trošku oříšek, protože změny zasahující do střechy vyžadují stavební povolení, a to by znamenalo zpoždění přestavby a posunutí doby ukončení prací o několik měsíců. Po několika týdnech a pár setkáních nad našimi návrhy jsme přesvědčili našeho klienta, že kvalita a unikátnost zvýší cenu a atraktivitu loftu v případě budoucího prodeje.

Stěny domu z roku 1840 způsobily svou nerovností technické problémy.

Stěny domu z roku 1840 způsobily svou nerovností technické problémy.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Obývací kuchyně ve srubu vyšla na 500 tisíc. Zábradlí muselo pryč

Obývací kuchyně v přízemí získala novou moderní tvář.

Lucie svůj srub za Prahou miluje. Ráda by se do něj s rodinou přestěhovala na trvalo. Místnosti však nejsou pro...



Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...

Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Další z rubriky

Venkov v Praze. Z kopce nad Vltavou je nádherný výhled na hlavní město

Denisa Hejlová, vedoucí katedry marketingové komunikace a PR na FSV UK, na...

„Když někomu řeknu, že jsem z Děvína, představí si Bratislavský hrad. Stejnojmennou čtvrť zná málokdo, přitom tvoří...

Mají dům jak z anglického venkova. A uvnitř minimum věcí i nábytku

Přizpůsobivý dům. Začátkem 90. let ho začal stavět Zoltánův otec, dokončili jej...

Nevelký přízemní dům upravila a zařídila máma dvou dětí postupně tím, co bylo jejímu srdci blízké, i podle potřeb...

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...



Najdete na iDNES.cz