Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nechal si udělat útulný loft na míru s výhledem na Žižkovskou věž

  1:00aktualizováno  1:00
Občas se představy investorů a developerů příliš nepotkají. Klientské změny nemusejí stačit, někdy je nejlepší radikální řez. K němu se rozhodl i majitel, který měl představu loftového bytu ve staré zástavbě pražských Vinohrad. Proměnu prostoru proto svěřil mladým architektům ze studia Labor 13.

Jídelní stůl s deskou z masivního dřeva byl vyrobený na míru. | foto: Erik Švamberk

„K projektu nového loftového bytu jsme byli vyzváni soukromým investorem v rámci většího developerského záměru. Klient se rozhodl vystoupit z přednastaveného systému a nechat si zpracovat návrh na míru,“ vysvětluje Matěj Beránek ze studia Labor 13.

Architekti museli nechat přestavět zejména půdní část nad základní dispozicí bytu. Základní koncept návrhu spočíval ve vytvoření vysokého vzdušného prostoru spodní části s předsíní, kuchyní a obývacím pokojem, z něhož vede přístup na terasu s výhledem na Žižkovskou věž a Vítkov. Klidovou část vytváří klidné a útulné patro s ložnicí a koupelnou.

Každý prvek má svou funkci

Pohovka vyrobená na míru může posloužit jako klasické lůžko.

Pohovka vyrobená na míru může posloužit jako klasické lůžko.

Obě podlaží propojuje vložené schodiště, které spolu s navazujícím pódiem tvoří výrazný dřevěný prvek ve spodním obývacím prostoru. Pódium představuje funkční prvek, slouží pro vstup na terasu a je do něj také vsazena sedací souprava na míru. Ta může posloužit jako klasické lůžko pro přespání hostů.

Celou spodní podlaží sjednocuje světlá dlažba. Prakticky je navržený i kuchyňský prostor s pracovními deskami z tvrzeného umělého kamene. „Fošny masivního dubového stolu jsme osobně vybírali ještě před jeho samotnou výrobou. Výrazný prvek spodku představuje také nika s knihovnou, jejíž jedna police může zároveň sloužit jako pracovní stolní deska,“ popisují architekti.

Fotogalerie

Tmavé dřevo schodiště plynule přechází do podlahy patra a kontrastuje tak zároveň s betonovou stěrkou centrální zdi s krbem a světlým obkladem vestavěných stěn s úložnými prostory. Konec schodiště osvětluje denním světlem malý světlík.

V patře se opakuje prvek pódia, do kterého je zasazena postel. Jeho část pod velkým střešním oknem může posloužit třeba jako čtenářský koutek. Za dveřmi integrovanými v dřevěné stěně je koupelna s tmavým kamenným obkladem a dalším světlíkem.

Prostor bytu charakterizují také atypicky řešené prvky, třeba posuvné dveře oddělující předsíň nebo nerezová madla skříní s jemným detailem vyfrézované drážky. Interiér doplňují umělecká díla významných českých malířů, zejména nápadná abstraktní malba Evžena Šimery.

Vložené schodiště - po stranách jsou skryté úložné prostory.

Vložené schodiště - po stranách jsou skryté úložné prostory.

Patro s ložnicí působí oproti spodnímu patru útulněji...

Patro s ložnicí působí oproti spodnímu patru útulněji...

Autoři

Architektonické studio Labor 13 založila v Praze v roce 2007 trojice architektů: Martin Vomastek, Albert Pražák a Jiří Bardoděj. Kancelář poskytuje kompletní architektonický a stavebně technický servis a při návrzích projektů úzce spolupracuje s klienty s cílem nalezení inovativního a nákladově efektivního řešení.

Loft na vinohradech
Autoři: studio Labor 13 - Martin Vomastek, Jiří Bardoděj, Albert Pražák
Projekt: 2014
Realizace: 2015

Autor:



Nejčtenější

Zachránili starý mlýn a kolem něj vybudovali soustavu rybníčků

Jednotlivé rybníčky jsou vzájemně propojené a protéká jimi potok. V těch...

Mlýn v údolí Zákolanského potoka nedaleko Okoře obklopuje soustava rybníčků. Málokoho by napadlo, že je postupně...

Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...



Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...

Horská chata v Orlických horách láká na všechny možné požitky

Těleso krbu nechala autorka interiéru vestavět do dřevěné stěny s úložným...

Postavit v horách chatu, která souzní s okolní přírodou i stavbami, není jednoduché. Zejména pokud má sloužit jak...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

Další z rubriky

Ani nákladná rekonstrukce malý byt nezvětší. Někdy je lepší stěhování

Přítomnost dětí je vidět i v obývacím pokoji.

Architekt si často připadá jako „nafukovač balonků“. Lidé touží po tom, aby se jejich prostor nafoukl jako pouťový...

Ze starých autobusových garáží si postavili úžasný dům se zahradou

Kovové schodiště prakticky propojuje společenskou zónu domu s klidovou a...

V malebné vsi poblíž Boubínského pralesa, v nadmořské výšce kolem tisíce metrů, Martin s Klárou zrekonstruovali staré...

Sousedce vlhne zeď. Viníka našla v naší zahradě a vyhlásila nám válku

1

Sousedka má mokrou zeď u svého domu již roky. Chybu udělali první majitelé, kteří dům špatně postavili. Snažíme se jí...



Najdete na iDNES.cz