Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pětičlenná rodina si postavila za Prahou skvělý dům za 2 miliony korun

  1:00aktualizováno  1:00
Manželé s třemi dětmi si koupili na východ od Prahy pozemek o rozloze 1 000 metrů čtverečních a postavili na něm jednoduchý dům s obytnou plochou 105 metrů čtverečních. Stavba trvala rok a stála dva miliony korun.

Rodině se v domě bydlí skvěle, je pro ně ideálně velký. | foto: Hivision.cz

Rodina bydlí a žije na dvou místech, k bytu v centru Prahy nedávno přibyl dům ZenHome, který navrhl brněnský architektonický ateliér Hiconcept manželů Marešových. Děti tak mají snadno dostupnou zahradu a jsou obklopeni přírodou. Přes léto jsou všichni víc v domě, na zimu se stěhují do centra.

Jednopodlažní dům vyrostl na klidném místě, mimo hlavní zástavbu obce, má dispozici 4+1 se vstupní halou, velkým obývacím pokojem s kuchyní, jednou ložnicí, dvěma pokoji, koupelnou a toaletou.

Fotogalerie

„Dům je postavený na co nejjednodušším typovém základu, ale se zachováním zajímavých luxusních parametrů: rozlehlý obytný prostor, velké prosklení, těžké, trvanlivé a charismatické pohledové materiály a kvalitní tepelně technické parametry. Naproti tomu jsou instalované technologie velmi prosté,“ vysvětluje architekt Jaroslav Mareš.

Obydlí je přísně jednoduché, čisté venkovní tvary následuje banální vnitřní členění prostoru. Strohý kvádr čtvercového půdorysu zdobí jen velké plochy zasklení a fasáda z černých nehoblovaných hranolů. Základní hmotě kontrastuje drobná bílá přístavba vstupní šatny a průmyslové ocelové schodiště pro přístup na střechu.

Nemovitost stojí na nejvyšším bodu pozemku, odkud se otvírá krásný výhled do okolí plného zeleně prostřednictvím velkého panoramatického okna se subtilními rámy. Ještě víc zážitků poskytuje střešní zahrada přístupná venkovním schodištěm.

„Interiér, s jehož finálním vybavením pomáhala designérka Andrea Beranová, je v romantickém industriálním stylu, materiály se vyznačují výraznou patinou a hrubostí provedení i detailů, na stěnách a na stropě jsou vedeny kabely povrchově nebo v přiznaném zatrubnění, jsou použity výrazné nástěnné keramické spínače a zásuvky černé barvy i zvolená svítidla jsou typově průmyslová,“ popisuje zařízení architekt.

Hlavní nábytek navazuje na strohý styl, kuchyňská linka je z černých překližek, skříně z přírodních překližek, vše s detaily pohledově redukovanými jen na čisté tvary.

Zvolená svítidla jsou typově průmyslová.

Zvolená svítidla jsou typově průmyslová.

Materiály jsou těžké, s velkou akumulací, poskytují tak interiéru příjemné stabilní klima, stěny jsou z betonových tvárnic, strop vysoký 2,6 metru je pohledový betonový, podlahu tvoří 10 cm silná epoxidem lakovaná betonová deska. Výbava jednotlivých pokojů zůstává v hrubém stylu a doplňuje výrazný element surového dřeva a oceli.

Dispozice domu je extrémně jednoduchá, neobsahuje žádné zbytečné plochy, komunikace nebo mrtvá zákoutí. Vstupní šatnou (4 m²) se vchází do hlavního obytného prostoru (58 m²), odkud je přístup do tří pokojů (13,13 a 10 m²) a koupelny (6,5 m²), celkem 105 m². Ze všech pokojů je přímý vstup do zahrady.

Realizační náklady byly 2 miliony korun. Cena je za dům bez okolních úprav a přípojek. Nemovitost má díky kompaktnímu tvaru a výkonnému zateplení nízkou tepelnou ztrátu, náklady na energie ročně vycházejí na 25 tisíc korun.

Rodině se v domě bydlí skvěle, je pro ně ideálně velký. „Nejraději máme společný otevřený prostor kuchyně, jídelny a obýváku. Je vzdušný, prostorný, ale jasně členěný. Jsme spolu, máme přehled o dětech, které jsou malé a vyžadují naši pozornost,“ přiznává majitelka. Pokud ale někdo z rodiny má potřebu být sám, vždy se může odebrat do jednoho ze zadních pokojů.

Ateliér Hiconcept

Architekti Andrea a Jaroslav Marešovi používají ve svých návrzích velmi jednoduchá a přirozená řešení. Při navrhování je pro ně důležitá minimalistická koncepce bez komplikací. Téměř banální uspořádání objektu oživují charizmatickými materiály a hojným využitím zeleně zakomponované přímo do stavby. Vyvinuli také typový projekt finančně dostupného rodinného domu ZenHome. ve kterém se zaměřují na komplexní přístup k domu, a to včetně zahrady. Okolí domu by mělo být přírodní, měkké a přirozené. Jediným tvrdým hranatým objektem je dům.

Autor:



Nejčtenější

Parkoviště prodané k bytům je veřejné, majitelům to developer neřekl

Developer rozprodal parkoviště pod domem v Letňanech i s veřejným stáním....

Obyvatelé domu v pražských Letňanech koupili s bytem i parkovací stání. Jenže některým z nich developer prodal i místa,...

Za 45 dnů dokázali s chatrčí zázrak. Luxusní dvojvila je fenomenální

Dům stojí na jednom z ostrovů milionového moderního čínského města Čou-šan.

V čínském městě Čou-šan vyrostla během televizní show unikátní fotogenická vila. Architekt TianQi Guana z designérské a...



Michaela Dolinová má chalupu jak malovanou. Dřív tu žili lapkové

Žije se hlavně v prostorné světnici, kde je pohodlné posezení a jídelna s...

Usměvavá chalupářka Michaela Dolinová na nás okamžitě převedla veselou náladu. Nabídla vlastní upečené koláče a ukázala...

Postavili si bungalov. Typový dům skvěle vyladili do nejmenších detailů

Podle místních předpisů musí být v dané lokalitě pouze přízemní domy. Zástavba...

Rostislav s Petruší trénovali svoji fyzičku na schodišti do třetího patra bytového domu dlouhá léta, až jednou pohár...

Rekonstrukce bytu v činžovním domě si vyžádala půltunovou traverzu

Ze dvou pokojů vznikl pohodový obytný prostor s jasně definovanými zónami. Nové...

Tento byt se liší od většiny zrekonstruovaných interiérů. Nejde až tak o podobu, ale o přístup majitelů. Většinu věcí...



Další z rubriky

Každý šestý Čech žije v domě, kde vlhko či plísně škodí jeho zdraví

Pro zajištění dostatečného osvětlení se doporučuje, aby prosklená plocha...

Vlhké domy, nedostatek světla či plísně v nich, to vše končívá zdravotními potížemi, jako jsou třeba alergie či astma....

Zlomené srdce léčí v obytné sanitce. Proměna mu trvala čtyři měsíce

Na střeše sanitky, která má na stěnách i stropě izolaci, je terasa s posezením...

Ian Dow z Kalifornie se po rozchodu se snoubenkou a úrazu na motorce rozhodl zcela překopat svůj život. Koupil si...

Chatu přestavěli na rodinný dům, nejhorší byla doprava materiálu

„Na přestavbu si majitelé vyčlenili půl milionu korun. Nevyšlo to, rozpočet...

Málokdo by čekal, že uprostřed malé chatové osady se najednou objeví geometricky rozvrstvený dům, který svůj moderní...



Najdete na iDNES.cz