Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Sestry si postavily dvojdomek. Červená dřevostavba je uprostřed lesa

  1:00aktualizováno  1:00
Na břehu jezera nedaleko lotyšské Rigy vyrostl červený dvojdomek s výhledem na stromy a vodní hladinu. Architektům ze studia NRJA se podařilo vyřešit bydlení pro dvě rodiny, které si chtějí být nablízku, ale zároveň potřebují soukromí.

Vzrostlé stromy na pozemku si sestry pamatují ještě z dětství. | foto: pro NRJA Gatis Rozenfelds

Na jedné z nejprestižnějších lotyšských adres současnosti, v městečku Langstini, vzdáleném pouhých sedmnáct kilometrů od samotného centra Rigy, vyrostla rodinná dvojvilka pro sestry.

Autorem domu je mladé architektonické studio NRJA (zkratka vyjadřuje heslo No Rules Just Architecture, které lze přeložit jako Bez pouček, jednoduše architektura).

Červená dřevostavba

Kancelář, kterou vede zakladatel Uldis Lukševics, má již za sebou celou řadu povedených realizací nejen v Lotyšsku, ale i ve Skandinávii.

Autorský tým vyznává čisté a jasné linie, klade důraz na funkci a praktičnost a zároveň na precizních detailech dovede plně vystihnout potřeby a přání klientů.

Stejně postupoval i v případě dvojdomku pro rodiny dvou sester, který vytvořil společně s Lukševicsem architekt Martinš Rusinš. Když do studia přišly sestry s tím, že by si přály bydlet spolu, ale nechtějí typický dvojdomek, byla to výzva.

Pozemek sestry zdědily. Leží nedaleko vodní hladiny, na kterou chtěly mít nerušený a co možná největší výhled a zároveň si přály zachovat vzrostlé stromy, které zde desetiletí rostly a pamatovaly si je z dětství. Lukševics a Rusinš přesto nejprve začali u klasiky a přemýšleli, jak s ní nově naložit.

Následně je napadlo části domu osamostatnit, napojit je pouze zčásti, přidat betonové piloty, na kterých bude hmota domu nadlehčená a křídla domu od sebe vzdálit, do tvaru písmene V.

Mladé rodiny interiéry zabydlují pomalu a s rozmyslem.

Mladé rodiny interiéry zabydlují pomalu a s rozmyslem.

Intimita rodiny zůstává dokonale zachována právě díky pootočení stavby, dokonce ani výhledy z oken se v jednotlivých křídlech domu neopakují. V přízemí je kromě technických místností i ložnice pro hosty se zázemím. V patře  jsou rodičovské ložnice, úložné prostory, dětské pokoje, koupelna a společenské obytné prostory zahrnující kuchyň, jídelnu a obývací pokoj.

Oba obývací pokoje plynule přechází v terasu, ze které lze po schodech sestoupit do zahrady. Druhá propojující terasa je v patě úhlu domu. Na ni lze vejít z chodby domu, kde jsou dveře plynule napojené na schodiště z přízemí, nebo dokonce z jedné z rodičovských ložnic.

I ve vnitřním uspořádání domů jsou drobné rozdíly. Jedna ze sester si například přála důkladnější oddělení pracovní části kuchyně a soukromější jídelny od zbytku společenských prostor, druhá zase upřednostnila bližší polohu koupelny k ložnici.

Schodiště z teras do zahrady ještě nejsou dokončená.

Schodiště z teras do zahrady ještě není dokončeno.

Práce na domě začaly v roce 2007 a za dva roky bylo vše dokončeno. Stavba stojí na pozemku o rozloze 1 530 metrů čtverečních a obě rodiny se dohromady dělí o obytnou plochu 335 metrů čtverečních.

Zařizování probíhá dosud. Podle slov studia NRJA není kam spěchat, tím spíše, když majitelé plánují v domě setrvat po celý život. Smyslem není zahltit prostor věcmi a narychlo nakoupeným laciným nábytkem. V interiéru vládne střídmost a nadčasové materiály: velkoformátová italská dlažba a litý beton na podlahách, bílé stěny, kulaté nosníky a zábradlí z neleštěné oceli.

Červený akcent exteriéru vstupuje dovnitř domů díky okenním rámům. "Svižná dynamika stavby a jednoduchá geometrie fasády prostupují i do interiéru. Ani uvnitř domu nenaleznete nic, co by brzdilo rychlé tempo mladých rodin," popsala pro iDNES.cz Linda Leitaneová ze studia NRJA.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Další z rubriky

Luxusní vilu postavili v jeskyni. Příjemný chládek je skvělým bonusem

Skálu doplňuje mramor, který nechali architekti dovézt ze sousedního ostrova...

Na řeckém ostrově Théra v souostroví Kyklady vyrostla vila Oia od studia Kapsimalis. Bílá stavba respektuje původní...

Vrací slávu českému autorskému textilu. Tkát dokážou jako málokdo

Linda Kaplanová a Klára Spišková se staly Objevem roku 2017.

Klára Spišková a Linda Kaplanová se potkaly před lety v Ateliéru textilní tvorby na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v...

U Brna si rodina postavila dům 4+1. Je moderní, jednoduchý a praktický

Přízemní stavba s plochou střechou je velmi jednoduchá, tvarem kvádr o půdorysu...

Rodina si kousek od Brna postavila minimalistický dům Zen Home od ateliéru Hiconcept manželů Marešových. „Parcelu jsme...



Najdete na iDNES.cz