Ledová kráska - základ domácnosti

  • 16
Víte, bez kterého kuchyňského pomocníka by se téměř žádná domácnost neobešla? Tipujete-li chladničku, hádáte správně. Zvláště dnes, kdy se rozmohl trend velkých nákupů v supermarketech, se už málokomu chce chodit pro potraviny častěji než jednou týdně. A to by bez chladničky nešlo.

Nabídka je široká, nemusí být snadné si vybrat.

Proto se obrňte trpělivostí a pátrejte. Pomohou vám internetové stránky renomovaných značek nebo návštěva specializovaných obchodů, kde si prohlédnete výrobky a vezmete katalogy.

Doma je v klidu prostudujete a vyberete přístroj pro vás nejlepší.

Nepodceňujte spotřebu
Důležitá je nejen suma, kterou jste ochotni investovat, zvažte i potřebnou velikost (objem) a - co je velice důležité - věnujte pozornost energetickému štítku, na němž je vyznačeno, do které třídy je výrobek zařazen.

Zdánlivě nižší a na první pohled tedy výhodnější cena by se vám mohla vymstít vyšší spotřebou energie. Víte vůbec, že chladnička spotřebuje až pětadvacet procent celkové spotřeby energie v domácnosti? Pokud nechcete platit neúměrně vysoké účty za elektřinu, vybírejte přístroje zařazené do tříd A, A+ nebo Super, maximálně B.

Jeden, či dva?
Požadavky spotřebitelů se mění - není tomu tak dávno, kdy se kupovaly převážně dvoukompresorové chladničky s mrazničkami, v současnosti ale jednokompresorové přístroje nabízejí stejný komfort chlazení a mrazení, a "dvoukompresorovky" tak jednoznačně zatlačují do pozadí.

Přístroje jsou totiž vybaveny teplotními čidly a elektronicky řízeným ventilem, který rozvádí teplotní médium do každé části prostoru zvlášť, takže je možné nastavit v chladničce i mrazničce různé teploty nezávisle na sobě.

Výrobky vybavené digitálním ovládáním umožňují regulaci teploty s přesností na jeden stupeň Celsia.

Samozřejmostí je dnes již speciální, takzvaná antibakteriální, úprava stěn a dveří, která zabraňuje množení různých bakterií a mikroorganismů. Stačilo málo - jen přidat trochu stříbra. Speciální anorganická sloučenina brání růstu a šíření bakterií a mikrobů, plísní i hub a chrání vaše zdraví.


Kam s ní
Při plánování rozvržení kuchyně myslete předem na to, že chladničku nelze postavit kamkoliv. Neměla by být v blízkosti tepelného zdroje, tedy například radiátoru či pečicí trouby, a měla by být umístěna tak, aby mohl kolem ní a zvláště za ní cirkulovat vzduch.


Jakou vybrat
Kromě technických parametrů zajímá každého spotřebitele hlavně design přístroje, zvláště, pokud jde o chladničku volně stojící. Kromě klasické a neutrální bílé můžete sáhnout po oblíbeném nerezu, pamatováno je i na příznivce matného hliníku nebo na ty, kdo mají rádi svěží barvy.

I vestavné typy chladniček patří stále k velmi oblíbeným. Díky povrchové úpravě čelních dvířek neruší ráz okolních skříněk kuchyňské linky a opticky s ní splývají. Mají ale zpravidla menší objem a zaplatíte za ně více.


Další informace k tématu najdete v Living Kuchyně 2/2005

Inteligentní lednička se s vámi v budoucnu domluví i po mobilu.

Druhá generace internetové ledničky Electrolux vybavená dotykovým displejem a počítačem. Můžete z ní posílat elektronickou poštu či surfovat po internetu.

Ledová kráska nesmí chybět v žádné domácnosti