Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Uhlíkový filtr velký jak fotbalové hřiště zbaví kuchyň většiny pachů

  1:00aktualizováno  1:00
Necelý měsíc, a jsou tu Vánoce. Se všemi dárky i spoustou jídla. Ale také se spoustou pachů, páry a mastnoty. Obrana? Kvalitní a správně instalovaná digestoř.

Potrubí pro odtah se u ostrůvkových digestoří zpravidla umisťuje do sádrokartonového podhledu. | foto: Profimedia.cz

V moderní kuchyni nemůže chybět digestoř. Kde je to technicky možné, se používá odtah ven, ale často bývá nutné se smířit s recirkulací, což je situace, kdy se výpary přes speciální filtry odsavače vrací zpět do místnosti.

Pokud jde o pachy, tak se uvádí, že běžný uhlíkový filtr zredukuje nežádoucí pachy v průměru přibližně o 70 procent. Filtr by se měl vyměnit asi dvakrát ročně, tedy pokud „průměrně“ vaříte.

Speciální filtr CleanAir by měl po rozložení plochu odpovídající výměře...

Speciální filtr CleanAir zachytí kolem 95 procent pachů.

Existují však i výjimky, například patentovaný systém od značky Bosch, takzvaný CleanAir modul, který představuje novou variantu systému vnitřní cirkulace.

„Základem je robustní filtr vyplněný částicemi aktivního uhlí. Díky speciální konstrukci plocha filtru CleanAir modulu odpovídá velikosti o výměře přibližně 50 fotbalových hřišť. Výsledná účinnost filtru je na úrovni redukce kolem 95 procent nežádoucích pachů,“ tvrdí Jan Herian, produktový školitel pro značky Bosch a Siemens z firmy BSH domácí spotřebiče.

Může se hodit

Park Klecany

Park Klecany - bydlete v blízkosti hlavního města Prahy a zároveň si dopřejte příjemného prostředí a dostatek klidu.

Více bytů k prodeji v Praze na Reality.iDNES.cz.

Kromě pachů však musí digestoř zvládnout i další funkce. Vytvoření zdravého vnitřního klima, což je úkol, který by měly digestoře naplnit, totiž znamená odstranit jak pachové částice, tak také kouřové výpary, mastnotu a vlhkost.

Na prvním místě je výkon

Aby digestoř zvládla všechny své „úkoly“, musí mít samozřejmě dostatečný výkon. V dnešní době je většina kuchyní propojena s obytným prostorem a objem místností proto bývá větší. Nároky na výkon odsavače tak výrazně stoupají.

Fotogalerie

Již řadu let přitom platí nepsané pravidlo, že vzduch v místnosti je potřeba vyměnit minimálně šestkrát za hodinu, ideálně však až dvanáctkrát (výkon se uvádí v m3/h).

Jednoduchý výpočet? U místnosti o rozměrech 4 × 4 m a výšce stropu 2,5 m a objemu 40 m3 znamená, že ideální hodnota výkonu odsavače pro takovou místnost odpovídá 480 m3/h. Tam, kde je spojená kuchyň s obývacím prostorem, se však snadno dostanete na dvoj- i trojnásobný objem. Jenže nelze jen volit digestoře s maximálním výkonem, to byste nestačili topit, protože s párou a zápachem by odcházelo také teplo.

Je proto třeba pečlivě počítat i vybírat. „Navíc pozor, vypočítaný výkon by neměl být maximální, ale odpovídat výkonu odsavače na stupni 2 nebo 3 tak, aby bylo možné zvýšit výkon odsavače v nutných případech, jako je například připálení pokrmu, intenzivní fritování a podobně,“ upozorňuje Jan Herian ze společnosti BSH domácí spotřebiče.

Pozor na instalaci

Digestoře s přímým odtahem sice mívají v porovnání s recirkulačními větší výkon, ale pokud se odvádí nasátý vzduch potrubím delší cestou nebo je dokonce nutné potrubí ohýbat, výkon digestoře klesá a naopak stoupá její hlučnost. A výrazně. Někdy může jeden ohyb do pravého úhlu snížit výkon až o třetinu.

Pára transportuje po bytě molekuly tuku. A odkládá je na zdi, nábytek, knihy i...

Pára transportuje po bytě molekuly tuku. A odkládá je na zdi, nábytek, knihy i elektroniku. Vše se tak potahuje tenkým tukovým filmem, který nelze z omítky odstranit a navíc představuje ideální prostředí pro růst nežádoucích bakterií.

„Samozřejmě nejjednodušší by bylo nahradit ohyby přímou cestou potrubí, například od ostrůvkové digestoře šikmo pod stropem k odtahu ven z místnosti, ale to z estetického hlediska nejde. Pro zakrytí takto vedeného potrubí se proto zpravidla používá sádrokartonový podhled, díky němuž není třeba zmenšit průměr potrubí, což opět vede ke snížení výkonu a navíc ke zvýšení hlučnosti,“ vysvětluje architekt Hynek Maňák ze studia Maniac interiér.

Jak používat digestoř

Pro byty se spojenou kuchyní a obývacím pokojem doporučují odborníci digestoře s výkonem nad 600 m3/h, které se vyplatí spustit ještě předtím, než začnete vařit. Tak se vytvoří potřebný podtlak a znečištěný vzduch a pára rychle zmizí.

Během vaření se vyplatí využít maximální výkon, a pak přejít na nižší stupeň. Aby nemusel ten, kdo vaří, ještě kontrolovat optimální regulaci výkonu, lze využít i funkci EcoSensor. Jde o patentovanou technologii firmy Bosch, která byla převzata z automobilového průmyslu.

Senzor umístěný v odsavači měří odpor těkavých látek a vodních par a na základě těchto údajů automaticky přizpůsobuje stupeň nastavení výkonu odsavače aktuálnímu stavu. Navíc senzor dokáže rozpoznat i okamžik, kdy vaření již skončilo a odsavač automaticky vypne.

Výsuvná digestoř má dostatečný výkon, aby zvládla odvést všechny pachy z vaření.

Výsuvná digestoř má dostatečný výkon, aby zvládla odvést všechny pachy z vaření.

Doporučení pro systém odtahu par mimo vnitřní prostory:

  • optimální průměr potrubí je 150 mm, minimální 120 mm
  • minimální množství ohybů (kolen)
  • minimální použití „ husích krků“, vždy je lepší použít pevné hladké potrubí
  • zajištění přívodu čerstvého vzduchu (větrání)
Autoři:



Nejčtenější

Dvě děti do pokoje 2×4 metry nepatří. Ale kam s nimi v malém bytě?

Kuchyňský kout

Příjemná lokalita, krásný výhled, světlý byt. I to jsou důvody, proč se rodina s dvěma dětmi nechce stěhovat, třebaže...

Největší tajemství rohového domu uvidíte jen z vrtulníku. Je jeho pýchou

Rohový dům v sobě spojuje byznys a rodinné zázemí.

Do práce seběhne pár schodů, zacvičí si mezi psaním e-mailů a důležitou schůzkou a dceru nechá plavat v bazénu na...



Odešli ze světa financí a rok mýtili les. Srub mají dokonale promyšlený

Srub zaujme svou konstrukcí již zvenku.

Srub zasazený na pozemku v blízkosti lesa je obklopený volným nezastavěným prostorem a pastvinami s koňmi. Koncept...

Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Jazzman Rudy Linka jezdí z New Yorku na část roku na chalupu na Šumavě

Realizaci kuchyně svěřili Linkovi Jiřímu Lukáškovi ze společnosti Sedlák...

Jeho velká cesta začala v roce 1980, kdy jako devatenáctiletý opustil Československo, aby mohl naživo poslouchat...

Další z rubriky

Dřevěný radiátor získal Red Dot Design Award, nadchne ale i techniky

Radiátor lze sladit s dřevem nábytku, vyrábí se ve více provedení.

Kdyby ještě žil slavný architekt Loos, určitě by po tomto radiátoru sáhnul. Není sice úplně dřevěný, z tohoto materiálu...

Myčka nádobí je lepší než služka: nereptá, šetří vodu a nic nerozbije

Unikátní zdvihací systém myček ComfortLift, který umožňuje pohodlné nadzvednutí...

Úspora přibližně 60 procent vody a přibližně stejně energie na její ohřev v porovnání s ručním mytím nádobí pod tekoucí...

Vyhrajte na Vánoce luxusní kávovar pro labužníky za 27 tisíc

S funkcí oneTouch DoubleCup si můžete připravit dva šálky kávy najednou pouhým...

Český „turek“ už patří k ohroženému druhu, zato espressa, cappucina či jiné druha kávy si v Česku získávají stále větší...

Najdete na iDNES.cz