Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Uhlíkový filtr velký jak fotbalové hřiště zbaví kuchyň většiny pachů

  1:00aktualizováno  1:00
Necelý měsíc, a jsou tu Vánoce. Se všemi dárky i spoustou jídla. Ale také se spoustou pachů, páry a mastnoty. Obrana? Kvalitní a správně instalovaná digestoř.

Potrubí pro odtah se u ostrůvkových digestoří zpravidla umisťuje do sádrokartonového podhledu. | foto: Profimedia.cz

V moderní kuchyni nemůže chybět digestoř. Kde je to technicky možné, se používá odtah ven, ale často bývá nutné se smířit s recirkulací, což je situace, kdy se výpary přes speciální filtry odsavače vrací zpět do místnosti.

Pokud jde o pachy, tak se uvádí, že běžný uhlíkový filtr zredukuje nežádoucí pachy v průměru přibližně o 70 procent. Filtr by se měl vyměnit asi dvakrát ročně, tedy pokud „průměrně“ vaříte.

Speciální filtr CleanAir by měl po rozložení plochu odpovídající výměře...

Speciální filtr CleanAir zachytí kolem 95 procent pachů.

Existují však i výjimky, například patentovaný systém od značky Bosch, takzvaný CleanAir modul, který představuje novou variantu systému vnitřní cirkulace.

„Základem je robustní filtr vyplněný částicemi aktivního uhlí. Díky speciální konstrukci plocha filtru CleanAir modulu odpovídá velikosti o výměře přibližně 50 fotbalových hřišť. Výsledná účinnost filtru je na úrovni redukce kolem 95 procent nežádoucích pachů,“ tvrdí Jan Herian, produktový školitel pro značky Bosch a Siemens z firmy BSH domácí spotřebiče.

Může se hodit

Park Klecany

Park Klecany - bydlete v blízkosti hlavního města Prahy a zároveň si dopřejte příjemného prostředí a dostatek klidu.

Více bytů k prodeji v Praze na Reality.iDNES.cz.

Kromě pachů však musí digestoř zvládnout i další funkce. Vytvoření zdravého vnitřního klima, což je úkol, který by měly digestoře naplnit, totiž znamená odstranit jak pachové částice, tak také kouřové výpary, mastnotu a vlhkost.

Na prvním místě je výkon

Aby digestoř zvládla všechny své „úkoly“, musí mít samozřejmě dostatečný výkon. V dnešní době je většina kuchyní propojena s obytným prostorem a objem místností proto bývá větší. Nároky na výkon odsavače tak výrazně stoupají.

Fotogalerie

Již řadu let přitom platí nepsané pravidlo, že vzduch v místnosti je potřeba vyměnit minimálně šestkrát za hodinu, ideálně však až dvanáctkrát (výkon se uvádí v m3/h).

Jednoduchý výpočet? U místnosti o rozměrech 4 × 4 m a výšce stropu 2,5 m a objemu 40 m3 znamená, že ideální hodnota výkonu odsavače pro takovou místnost odpovídá 480 m3/h. Tam, kde je spojená kuchyň s obývacím prostorem, se však snadno dostanete na dvoj- i trojnásobný objem. Jenže nelze jen volit digestoře s maximálním výkonem, to byste nestačili topit, protože s párou a zápachem by odcházelo také teplo.

Je proto třeba pečlivě počítat i vybírat. „Navíc pozor, vypočítaný výkon by neměl být maximální, ale odpovídat výkonu odsavače na stupni 2 nebo 3 tak, aby bylo možné zvýšit výkon odsavače v nutných případech, jako je například připálení pokrmu, intenzivní fritování a podobně,“ upozorňuje Jan Herian ze společnosti BSH domácí spotřebiče.

Pozor na instalaci

Digestoře s přímým odtahem sice mívají v porovnání s recirkulačními větší výkon, ale pokud se odvádí nasátý vzduch potrubím delší cestou nebo je dokonce nutné potrubí ohýbat, výkon digestoře klesá a naopak stoupá její hlučnost. A výrazně. Někdy může jeden ohyb do pravého úhlu snížit výkon až o třetinu.

Pára transportuje po bytě molekuly tuku. A odkládá je na zdi, nábytek, knihy i...

Pára transportuje po bytě molekuly tuku. A odkládá je na zdi, nábytek, knihy i elektroniku. Vše se tak potahuje tenkým tukovým filmem, který nelze z omítky odstranit a navíc představuje ideální prostředí pro růst nežádoucích bakterií.

„Samozřejmě nejjednodušší by bylo nahradit ohyby přímou cestou potrubí, například od ostrůvkové digestoře šikmo pod stropem k odtahu ven z místnosti, ale to z estetického hlediska nejde. Pro zakrytí takto vedeného potrubí se proto zpravidla používá sádrokartonový podhled, díky němuž není třeba zmenšit průměr potrubí, což opět vede ke snížení výkonu a navíc ke zvýšení hlučnosti,“ vysvětluje architekt Hynek Maňák ze studia Maniac interiér.

Jak používat digestoř

Pro byty se spojenou kuchyní a obývacím pokojem doporučují odborníci digestoře s výkonem nad 600 m3/h, které se vyplatí spustit ještě předtím, než začnete vařit. Tak se vytvoří potřebný podtlak a znečištěný vzduch a pára rychle zmizí.

Během vaření se vyplatí využít maximální výkon, a pak přejít na nižší stupeň. Aby nemusel ten, kdo vaří, ještě kontrolovat optimální regulaci výkonu, lze využít i funkci EcoSensor. Jde o patentovanou technologii firmy Bosch, která byla převzata z automobilového průmyslu.

Senzor umístěný v odsavači měří odpor těkavých látek a vodních par a na základě těchto údajů automaticky přizpůsobuje stupeň nastavení výkonu odsavače aktuálnímu stavu. Navíc senzor dokáže rozpoznat i okamžik, kdy vaření již skončilo a odsavač automaticky vypne.

Výsuvná digestoř má dostatečný výkon, aby zvládla odvést všechny pachy z vaření.

Výsuvná digestoř má dostatečný výkon, aby zvládla odvést všechny pachy z vaření.

Doporučení pro systém odtahu par mimo vnitřní prostory:

  • optimální průměr potrubí je 150 mm, minimální 120 mm
  • minimální množství ohybů (kolen)
  • minimální použití „ husích krků“, vždy je lepší použít pevné hladké potrubí
  • zajištění přívodu čerstvého vzduchu (větrání)
Autoři:






Nejčtenější

Snímek zachycuje projekt Kateřiny Šedé nazvaný Furt dokola z roku 2008, kdy...
Architektkou roku je Kateřina Šedá. Nepracuje s cihlami, ale s lidmi

Není architektka, přesto se stala Architektkou roku 2017. Kateřina Šedá, držitelka Chalupeckého ceny pro mladé výtvarníky, se zabývá tím, co se označuje jako...  celý článek

Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S kolegou Josephem Longem z kanceláře LTD...  celý článek

Důležitou roli hraje i způsob pokládky a velikost spár. Například...
Jakou a kam volit keramickou dlažbu, radí architekt Jan Ranný

Přírodní kámen, dřevo a keramická dlažba patří v architektuře mezi tradiční materiály. Z této trojice se díky novým technologiím dokázala nejvíce posunout...  celý článek

Hvězda filmu Kristián Oldřich Nový vlastnil víc než čtvrt století chalupu na...
Chalupáři stříbrného plátna. Podívejte se, kde to opravdu milovali

Byly jejich útočištěm, kam si odjížděli odpočinout od hektičnosti hereckého světa. Místo, které opravdu milovali, byť nešlo o žádný přepych. Čeští umělci rádi...  celý článek

Památkově chráněná třípodlažní vila stojí na reprezentativní parcele na rohu...
Hurá dovnitř. Kubistická Kovařovicova vila v Praze se otvírá veřejnosti

Bedřich Kovařovic, stavitel a inspektor stavebních podniků, si podle návrhu architekta Josefa Chochola nechal v letech 1912 a 1913 postavit kubistickou vilu....  celý článek

Další z rubriky

Digestoř by měla zvládnout vyměnit vzduch v místnosti pět až desetkrát za...
Hlučná myčka je dnes mýtus, za hluk digestoře může často její instalace

Spojení kuchyně a obývacího pokoje vyvolává v mnohých lidech averzi. Mají dvě hlavní výhrady: hluk kuchyňských spotřebičů a odér z vaření. Jenže vycházejí z...  celý článek

V dobře fungující kuchyni je třeba mít vše příhodně po ruce, bez dlouhého...
Chladnička, která vás naučí pořádku. Nemusíte v ní nic hledat

Chladnička je vynikající pomocník, ale mívá tři velké chyby: z kuchyňských spotřebičů představuje největšího žrouta elektrické energie, ráda jídlo „schovává“ a...  celý článek

Plně vestavné myčky vypadají v kuchyni velmi dobře, ovládací panel je umístěný...
U vestavných myček pozor na výběr pantů. Co se vejde do maxi myčky

Řadu let se myčky dělily na samostatně stojící a vestavné, případně podstavné. Jenže to bylo v době, kdy standardní výška kuchyňské pracovní plochy byla 86 cm....  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.