Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kuchyně je boj o každý centimetr

aktualizováno 
Říká se, že každý strůjcem osudu svého, ale za panelákové kuchyně -
tedy alespoň pokud jde o nábytek - může v mnohém architektka Zdenka Maňáková. Ve Výzkumném a vývojovém ústavu nábytkářském v Brně, kde pracovala řadu let, navrhla několik typů takzvaných investorských kuchyní. Zná je každý, kdo v panelovém bytě bydlel či bydlí.

Proč při pohledu na Aromu, Karamelu či další kuchyně, které jste navrhla pro UP Bučovice, vypadají panelákové kuchyně KU, Mocca či Aqua, také vaše návrhy, tak trochu jako chudé příbuzné?

Všechno je o penězích. Uvědomte si, že kuchyně KU o délce 150 centimetrů nesměla stát víc než 1850 korun, a to včetně dřezu. Za takovou cenu dnes možná nedostanete ani zásuvkovou skřínku se šířkou 45 centimetrů. Proto se používaly i kulaté dřezy, ačkoliv jsou menší a mnohem méně praktické než "hranaté". Jenže byly levnější. Mocca a Aqua měly limit tři tisíce. Do dispozičního řešení panelákových kuchyní, ačkoliv jsme o to strašně usilovali, jsme nemohli mluvit vůbec.

Jsou tedy dispozice panelákových kuchyní hodně špatné?

Velmi často ano, ale hlavně bývají tyto kuchyně zoufale malé. Často jde o 'zabetonovanou' situaci, s níž si lze jen těžko poradit.

Takže zde nelze příliš vylepšit?

Samozřejmě ano, ale nesmíte kopírovat situaci, která byla. Sporák do rohu nepatří, stejně tak v jeho těsné blízkosti nemá být dřez. Když se lidé s nikým neporadí, mohou si sice pořídit nový nábytek i spotřebiče, ale větší pohodlí a prostor rozhodně mít nebudou. Je třeba nebát se. Například vybouráním příček můžete hodně změnit. Hlavně pro rodiny s malými dětmi pokládám propojení kuchyně a obývacího pokoje za velmi výhodné. Bourat by se ale nemělo za každou cenu, třeba pokud máte vyzdívanou spíž s odvětráním - to se týká hlavně starých panelových domů - snažte se ji ponechat. Bývá tam o pár stupňů nižší teplota. Klidně tam lze skladovat vajíčka, některou zeleninu i nápoje. Bohužel řada rekonstrukcí kuchyní je vázána na rekonstrukci jádra, a to dohromady představuje nemalé částky.

Co by podle vás nemělo v nové kuchyni chybět?

Určitě vestavný sporák. Trouba ve výši očí a samostatná varná deska, které jsou z provozního hlediska ideální, potřebují více místa, a tak si je v paneláku může dovolit jen málokdo. Pak potřebujete dostatečně výkonnou digestoř, velkokapacitní ledničku s mrazicím boxem, myčku a minimálně jedenapůldřez.

Ačkoliv si pořídím myčku?

Určitě, malý dřez by měl sloužit jen pro čištění zeleniny a ovoce nebo také jako odkapávač pro těstoviny.

Co si myslíte o posledních trendech, o spodních skřínkách se zásuvkami, takzvanými plnovýsuvy, a o prodloužené hloubce pracovní plochy?

Jsem "pro" všemi deseti. U zásuvek s plnovýsuvy využijete prostor do posledního centimetru a ještě máte dokonalý přehled o tom, kde je co uloženo. Pracovní plocha s hloubkou 70 centimetrů je praktická, ale v paneláku někdy nepoužitelná. Těch deset centimetrů vám může chybět k bezpečnému průchodu kolem kuchyňské linky. Je to boj o každý centimetr.

A je něco, co nevidíte v panelákové kuchyni ráda?

Asi selská jizba. Přijde mi směšné tvářit se, že žiji na chalupě, pořídit si vyřezávané židle a obložit zdi palubkami - a pak se podívat ven na panelákové krychle. V malém prostoru nevypadají dobře ani barevně příliš výrazné kuchyně.
Autor:






Nejčtenější

Současné finské tvůrce zastupuje na výstavě Ville Harab a Anu Puustinen.
Nejlepší kousky z finského designu a architektury vystavuje Mánes

Finský design a architektura jsou hlavním tématem výstavy v pražském Mánesu, která je součástí oslav stého výročí založení Finska. Seznámit se můžete jak s...  celý článek

Stodolu postavili roku 1887 z lámaného kamene, který se těžil v nedalekém lomu....
Stodola, kde si muži plní své touhy aneb Továrna na splněné sny

Zajímavě zrekonstruovanou stodolu na Českobudějovicku pojednal majitel velmi originálním způsobem. Vznikl tak multifunkční prostor pro nejrůznější oslavy a...  celý článek

Iveta je s proměnou spokojená. Všechny její požadavky návrhářka splnila.
Rodina cestovatelů má novou předsíň. Přeměna je vyšla na 30 tisíc korun

Iveta bydlí v domě na okraji Prahy se svým mužem a dospělým synem. Všichni milují cestování a velkou společnost. Dům je stále plný lidí a i proto se Iveta...  celý článek

Nevšední rodinný dům z bílých přepravních kontejnerů, za jehož designem stojí...
Zářivě bílý květ. V poušti vyroste úžasný dům z kontejnerů

Nevšední prázdninový dům z bílých přepravních kontejnerů, za jehož designem stojí londýnský architekt James Whitaker, brzy ozdobí poušť nedaleko kalifornského...  celý článek

Pozvánka do neobvyklé cukrárny: dorty jsou vyrobené z odřezků dřeva z výroby...
Designblok bude ve znamení jídla. Třeba i dortů ze dřeva a laminátu

Jen za pár dní, 26. října, začíná v pražských Holešovicích už 19. ročník Designbloku. Jeho hlavním tématem je JÍDLO. K vidění bude hodně unikátních výrobků, od...  celý článek

Další z rubriky

Na proměnu měla Tereza připraveno 25 tisíc korun. Novou postel jí zaplatili...
Tereza potřebuje nový pokoj. Stůl odmítla, pracuje v manželské posteli

Tereza miluje módu, historii a láká ji svět bohatých drapérií a paruk, ale zároveň má ráda svobodu a hlavně odvážné a provokativní modely. A přesně v tomto...  celý článek

Původně gotický dům byl renesančně přestavěn v poslední čtvrtině šestnáctého...
V Krumlově koupili dům s podlahou z kostí. Proměnu stihli za 4 měsíce

Zuzana a Ladislav koupili zanedbaný historický dům z 15. století v centru Českého Krumlova. Chtěli vytvořit hotel, který bude lidi inspirovat. Obrátili se na...  celý článek

Miniaturní byt vyřešila architektka šikovně, je světlý, vzdušný a nabízí...
V malém bytě 2+kk využili každý centimetr, přesto působí vzdušně

Katka s Martinem si svůj první společný byt vlastně nadělili ke svatbě. Termín nastěhování a datum obřadu se téměř shodovaly. Ale než k tomu došlo, byt se na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.