Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kuchyně a obývák: zoufalý chaos jako z dob socialismu musel pryč

  1:00aktualizováno  1:00
Před dvaceti lety to byl standardní panelákový obývák, který časem rodina spojila s kuchyní. Pak do ní přidala mikrovlnku, myčku, plazmová televize… Jenže místo moderní domácnosti vznikl chaos. A pořádný.

Propojený obývací pokoj s jídelnou a kuchyní před proměnou | foto: Prima

Rekonstrukce obývacího pokoje, jídelny a kuchyně se ujaly designérky Kateřina Čásenská a Martina Schultes z pořadu Jak se staví sen (Prima 12. 10. ve 21:20).

Jediné, co nechaly z původního vybavení, byla televize. Všeho ostatního se rodina musela vzdát, včetně velkého akvária.

Původní obývák

Původní obývák

Dveře musely pryč

"Původní kuchyňský kout v bytě byl malý a úzký, chyběly v něm úložné prostory a také dostatek pracovní plochy, nebylo kde připravit jídlo, ani kam je hotové odložit,” popisuje původní kuchyni designérka Martina Schultes.

Zcela nesmyslně visela v jídelní části, daleko od pohovky, i plochá televize.

Kuchyně před rekonstrukcí

Kuchyně před rekonstrukcí

Původní jídelní stůl by se spíše hodil na balkon než pro stolování v bytě

Původní jídelní stůl

Získat více místa v kuchyňské části nebylo zas až tak těžké, tedy když se autorkám proměny podařilo přesvědčit maminku Míšu, že dveře z kuchyně do předsíně jsou sice praktické, když se nese velký nákup, ale jinak zcela nevyužité.

Názor designérek nakonec vyhrál, a tak nová kuchyňská linka ve tvaru písmene U nabízí dostatek pracovní plochy i úložných prostor. A vaření vyžaduje minimum kroků.

Nová kuchyně nabízí dostatek pracovní plochy i odkladního prostoru

Nová kuchyně nabízí dostatek pracovní plochy i odkladního prostoru

Mozaika v barvách moře

Majitelka měla na novou podobu kuchyně jediný požadavek – přála si něco decentního. A také, pokud to jen trochu půjde, aby se používaly v maximálním množství přírodní materiály.

"Proto jsme navrhly kuchyňský nábytek sice v bílé barvě, to kvůli malému prostoru, ale aby nepůsobil příliš minimalisticky, doplnily jej tmavé spodní skříňky v desénu dřeva wengé," vysvětluje jedna z autorek proměny.

I kočka dostala svou vlastní "jídelnu"

I kočka dostala svou vlastní "jídelnu"

Plynová varná deska vyžaduje výkonnou digestoř

Kuchyně vyžaduje výkonnou digestoř

Designéři nové řady pořadu Jak se staví sen naštěstí už majitelům naslouchají. V rámci finančního limitu, který je samozřejmě omezený, se snaží vytvořit funkční a vkusný interiér.

V kuchyni tak návrhářky plochu mezi spodními a horními skříňkami nechaly obložit skleněnou mozaikou v tyrkysové barvě moře. Snažily se tak vynahradit otci ztrátu jeho oblíbeného akvária.

V místě, kde byly dveře do předsíně, stojí nyní vysoké skříně s vestavěnou kombinovanou chladničkou, trouba a mikrovlnka ve výši očí, nechybějí ani úložné prostory.

Otec se akvária v obýváku vzdal, tím se prostor uvolnil a prosvětlil

Otec se akvária v obýváku vzdal, tím se prostor uvolnil a prosvětlil

Řada skříněk přiléhající k příčce mezi kuchyní a obývací části má hloubku necelých 40 centimetrů, přesto na nich může stát nejen kávovar, ale poslouží i jako další pracovní deska. Díky menší hloubce skříněk vzniklo v kuchyni i více volného místa, aby se zde mohli bez problémů pohybovat i dva lidé najednou.

Nábytek na balkon musel pryč

Zcela nevhodná byla balkonová sestava kulatého plastového stolku a "štokrlat", která sloužila rodině ke každodennímu i svátečnímu stolování. Nahradil ji klasický stůl z Ikea.

Ten však designérky natřely matným lakem, stejně jako konferenční stolek v obývacím pokoji. Tím oba nejen barevně sjednotily, ale zároveň ze sériově vyrobeného nábytku vytvořily originální kousky.

Při proměně zmizelo samozřejmě dřevěné obložení v jídlení části

Při proměně zmizelo samozřejmě dřevěné obložení v jídelní části

Stůl doplňují dva páry židlí. Vypadají sice na první pohled skoro stejně, pouze se na první pohled liší barvou, jsou však ze dvou typů materiálů – jeden pár z plastu, druhý z kůže. Vlastní "jídelní kout" dostala také kočka Mašle.

Průchod mezi obývacím pokojem a kuchyní zdobil kdysi tolik oblíbený oblouk. Ten samozřejmě při proměně zmizel, stejně jako dřevěné obložení.

Designérky nechaly položit i novou podlahu z vinylu připomínající dubová prkna. Tím se prostor opticky sjednotil. Vinyl zvolily proto, že je měkký a teplý, ale také ideální do domácnosti se zvířaty.

Bílý nábytek nabízí dostatek úložného prostoru, díky závěsnému provedení a barvě však opticky do prostoru nevystupuje

Bílý nábytek nabízí dostatek úložného prostoru, díky závěsnému provedení a barvě však opticky do prostoru nevystupuje

V bytě byly od samého počátku litinové radiátory, které sice nevypadají příliš esteticky, ale majitelé na ně nedali dopustit kvůli jejich prakticky neomezené životnosti.

Navíc – jako vždy - tu jsou finanční limity. Proto v místnosti zůstaly i po proměně, jen získaly světle modrý nátěr, tím opět připomínají vodu.

Rybičky se stěhovaly ke kamarádovi

Dlouhá léta bývalo ozdobou obývacího pokoje akvárium o objemu čtyři sta litrů, pýcha otce Jiřího. To ale zabíralo příliš mnoho místa, a tak při rodinném hlasování otec podlehl nátlaku manželky i obou dcer.

I po proměně dominuje obývacímu pokoji velká sedačka, ale rozdíl je velmi výrazný

I po proměně dominuje obývacímu pokoji velká sedačka, ale rozdíl je velmi výrazný

Rybičky putovaly k dobrému kamarádovi, kam Jiří často chodí.Pohled do akvária teď musí "suplovat" televize, tu Kateřina Čásenská a Martina Schultes umístily přímo naproti pohovce.

Oblouk nahradila sádrokartonová příčka s úložným prostorem na CD a nikou s osvětlením. Kabely jsou vedené uvnitř příčky, aby nekazily celkový dojem.

Část příčky mezi kuchyní a obývákem byla odstraněna již před lety

Část příčky mezi kuchyní a obývákem byla odstraněna již před lety

Praktická dominanta pokoje

Dominantou obývacího pokoje je opět pohovka, samozřejmě dostatečně velká, aby na ni mohla odpočívat celá rodina. Včetně Mašle. "Hlavně kvůli ní jsme zvolily hnědý textilní potah, protože má černou srst, takže chlupy nebudou tolik vidět," popisuje Martina Schultes.

Vedle pohovky jsou zavěšené bílé skříňky. Věcí, které potřebovala rodina někam uklidit, bylo totiž více než dost.
Na první pohled pak zaujmou stěny pokoje. Profesionální malířka je vyzdobila perleťovou malbou. zvolila obrazce a mořské živočichy, které mají připomínat mořskou hlubinu.

Osvětlení v nice zpříjemňuje sledování televize

Osvětlení v nice zpříjemňuje sledování televize

Stejnou perleťovou barvou se upravila i sádrokartonová příčka za televizí. Polštářky, vázy, mísy a další doplňky designérky zvolily v pískové, hnědé, okrové a tyrkysové - opět odkazují na moře, mušle a písek.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...



Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...

Šest nových roubenek, kterými si majitelé splnili sen o životě v horách

V Orlických horách, na Šumavě, v Českém ráji i v Beskydech stojí nové roubené...

V Orlických horách, na Šumavě i v Beskydech stojí nové roubené chalupy. Jejich majitelé milují přírodu, rádi sportují a...



Najdete na iDNES.cz