Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kuchyň v paneláku: správně zvolené barvy a materiál dokážou zázraky

  1:00aktualizováno  1:00
Čtenář si přeje novou kuchyňskou linku ve svém bytě v paneláku. Kuchyň by měla vhodně navazovat na ostatní místnosti. Vše limituje napojení instalací do stoupačkové šachty.

Po vybourání příčky se kuchyně propojila s jídelnou a obývací částí. | foto: Ideal interiéry

Návrhu nové kuchyňské linky se ujali návrháři ze studia Ideal interiéry. Ti také vybrali vhodnou barevnost a materiály.

Vytvořili jsme dvě půdorysné varianty. První z nich vychází z původního půdorysu bytu. Ve vstupní části je místo na botník a věšáky. Koupelna je oproti původnímu stavu trochu zvětšená, je zde dostatečně velký sprchový kout i místo na pračku. Toaletu navrhujeme závěsnou, doplněnou o umývátko.

Kuchyně v paneláku

Kuchyňská linka je dostatečně velká. Na kratší stěně jsou vysoké skříně, kde je také ve výšce vestavěná pečicí trouba. Samotná linka s dřezem a varným centrem je na původním místě.

Vedle varného centra je však z obou stran dostatek prostoru. To je velký rozdíl oproti původnímu stavu, kde byl v každém panelákovém bytě volně stojící sporák na konci sestavy.

Pod okna jsme navrhli další skříňky s pracovní deskou. Jejich hloubka je však menší, aby byl zachován dobrý průchod. Topení bude fungovat díky větracím mřížkám. Jídelní stůl je v druhé místnosti. Příčku mezi kuchyní a obývacím pokojem doporučujeme zbourat. Prostor se tak víc propojí, jak si čtenář přál.

Ve druhé variantě jsme navrhli linku do tvaru "L", kde bude také dostatek pracovního, odkládacího i úložného prostoru. Nevýhodou je, že se do kuchyně musí přes obývací pokoj, ale na druhou stranu bylo možné postavit jídelní stůl více do kuchyňské části.

Vstupní chodba je menší, toaleta je na původním místě: opět doporučujeme závěsný typ a umývátko. Koupelna má jiný půdorysný tvar. Je zde jiný typ sprchového koutu, vejde se sem samozřejmě pračka a vedle může stát i sušička, popřípadě skříňka na saponáty.

PROMĚNA BYTU

Na bydleni@idnes.cz pošlete:

  • plánek bytu nebo pokoje
  • foto původního stavu 
  • požadavky na změnu
  • oblíbené barvy a styly
  • finanční možnosti

Co se barev týče, zvolili jsme paletu teplých odstínů. Na podlahu jsem vybrali vinylovou krytinu v dekoru červeného tisu.

Pracovní deska je laminátová, v dekoru metallo z poslední kolekce značky Egger. Spodní skříňky jsou ve světlé barvě s lehce nažloutlým tónem, obklad jsme navrhli v barvě sunset – zastřená oranžová. Nejvýraznější barva je na horních skříňkách, jde o odstín kaňon. Interiér je díky těmto odstínům útulný a hřejivý.

Autoři: , pro iDNES.cz



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Dům v bývalé chatové kolonii je promyšlený do posledního detailu

Přízemí ve skle, patro ve dřevě – to je základní výtvarný koncept fasád. Šikmo...

Návrhy Jiřího Zábrana se vyznačují jednoduchostí a svěžím myšlením na pomezí architektury a moderního sochařství. Ale...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Český architekt zvládl na výbornou rekonstrukci domu na Sardinii

Pro úpravy v exteriéru i interiéru použil Martin Frank šedý kámen, typický pro...

Stavba na skalnatém útesu nad mořem na Sardinii byla postavená už na přelomu padesátých a šedesátých let jako dvojdům....

Další z rubriky

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Dali výpověď a odešli na samotu. Bydlí ve 12 metrů vysoké strážní věži

Věž z roku 2010 obklopuje pozemek s lesem a loukami o rozloze 65 hektarů....

Dabney Tompkins a Alan Colley si splnili sen. V americkém Oregonu si postavili dům v podobě strážní požární věže. Ze...

Žili skromně, spořili a přemýšleli. Nyní mají za Prahou senzační dům

Na útulnou krytou terasu zasvítí letní slunce až po třetí hodině. Do té doby je...

Nejdřív koupili parcelu, pak si na ní postavili zahradní domek velký 32 metrů čtverečních, dva roky v něm žili, spořili...



Najdete na iDNES.cz