Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kuchyň přesunuli do lodžie. Mají tak 3 + 1 na 40 metrech čtverečních

  1:00aktualizováno  11:46
Zásadní změnou při rekonstrukci tohoto interiéru bylo přesunutí kuchyně do původní zimní zahrady na terase. Kdo by netoužil snídat venku, přesto v teple a navíc mít před sebou Prahu jako na dlani?!

Tapeta je od výrobce Elitis. Rozkládací pohovka slouží také jako lůžko (výrobce MB). Ozdobou této místnosti je stropní osvětlení Mercury (design Ross Lovegrove, Artemide). | foto: Iveta Kopicová

Byt v lokalitě Královské Vinohrady je starý, ale pečlivě zrekonstruovaný. Majitelé jej kupovali především kvůli místu. "Pořizovat si byt na Královských Vinohradech a přemýšlet nad tím, zda se zaměřit na novostavbu nebo starý byt, mi přišlo celkem zbytečné. Této části Prahy sluší tradice," říká majitel Martin.

Na ploše 40 m2 vznikl přestavbou z původního 2 + 1 půdorys 3 + 1. Byt tvoří chodba a předsíň v jednom, obytný prostor, pracovna, koupelna a kuchyň na terase.

Bydlení pro dva

Ačkoliv je byt oficiálně vedený jako 3 + 1, nabízí komfort jednomu, maximálně dvěma lidem. Nové dispoziční řešení představuje vlastně největší změnu z celé rekonstrukce.

Byt je vybavený inteligentním domácím systémem, díky kterému lze obsluhovat například žaluzie a rolety. V interiéru je značkové vybavení (Moroso, Vitra, Artemide, Elitis).

Byt je vybaven inteligentním domácím systémem, díky kterému lze obsluhovat například žaluzie a rolety. V interiéru je značkové vybavení (Moroso, Vitra, Artemide, Elitis).

"Všechny příčky po předchozí rekonstrukci byly sádrokartonové, takže nebylo těžké s nimi hýbat. Jak se vyjádřil architekt Vacek, kterého jsem pro realizaci interiéru oslovil, celý prostor byl 'vyčištěn'. Rekonstrukce tak trvala asi tři měsíce, z toho první dva probíhaly stavební práce, v posledních týdnech se už jen zařizoval interiér," vypočítává majitel.

Mohlo by vás zajímat

Uvažujete o koupi vlastního bytu? Na Reality.iDNES.cz si určitě vyberete.

Architekt Jan Vacek měl usnadněnou práci, protože byt neslouží ke každodennímu životu. "A není určen jen mně, ale i členům celé rodiny. Stálé bydlení máme jinde, pracovně trávíme hodně času na cestách. Proto jsem pořizoval byt v Praze, abychom měli zázemí nejen pro pracovní účely, ale také pro aktivity a výlety ve volném čase," vysvětluje Martin.

Od toho se odvíjely požadavky na architekta a na realizaci interiéru. Hlavní požadavek byl proto poměrně netradiční: vytvořit byt podobající se dobrému hotelovému apartmánu. "Interně jsme o něm mluvili jako o ateliéru pro odpočinek, regeneraci a uspořádání myšlenek," dodává majitel.

Panel uprostřed místnosti rozděluje byt na předsíň, hlavní obytný prostor a pracovnu. Jde o prostorovou uzavřenou knihovnu s vestavěným televizorem a reproduktory, které jsou součástí domácího kina.

Panel uprostřed místnosti rozděluje byt na předsíň, hlavní obytný prostor a pracovnu. Jde o prostorovou uzavřenou knihovnu s vestavěným televizorem a reproduktory, které jsou součástí domácího kina.

Přesto použití tmavých barev pečlivě s architektem Vackem zvažoval, nakonec však detaily nechal jen na něm. V bytě jsou použity různé stupně sytosti tmavých barev tak, aby interiér opticky gradoval od světlých tónů k nejtmavším, které jsou na velkých plochách.

"Z výsledku jsem nadšený. Architekt zvolil několik odstínů a barev tak, že tapety a panelovou knihovnu tmavých barev vyvažuje bílá barva stěn a stropu. Velmi se mi líbí zelené detaily v interiéru, které korespondují s rostlinami v obkladu zábradlí na terase," tvrdí Martin.

Možná paradoxně největší radost má majitel z instalace takzvaného inteligentního systému, s nímž byly zpočátku velké problémy. Náročná byla nejen kabeláž, instalace kabelů do podhledů a do podlah, ale také samotné programování zabralo velké množství času.

Kuchyňská linka z laminátu je vyrobená na zakázku. Místnost se vytápí pomocí závěsného topného panelu ze skla.

Kuchyňská linka z laminátu je vyrobená na zakázku. Místnost se vytápí pomocí závěsného topného panelu ze skla.

"S odstupem doby mohu ale tento systém jen doporučit. Tím, že do bytu jezdíme neplánovaně, si nejvíce cením možnost nastavení pokojové teploty s příchodem, komfortní je systém stínění a zvlášť jsem nadšený přehráváním oblíbené hudby při otevření vchodových dveří," popisuje majitel.

Víc se dočtete v časopise Moderní byt č. 3/2011.

Autor:






Nejčtenější

Pavlína Janků, Posezení. Lavoru i kanystru buď věčná chvála!
Úlovky ze smeťáku či sběrného dvora lze proměnit na designové kousky

Poničené a staré věci nemusí skončit v kamnech nebo ve sběrných dvorech. To dokazuje už pátým rokem soutěž Balakryl Recy věci, kde o vítězi rozhoduje...  celý článek

1
S bratrem mám kvůli bydlení věčné spory. Bojím se, že to nikdy neskončí

Rodiče mi darovali pozemek vedle svého domu, ve kterém bydlí společně s mým bratrem. Na mém pozemku chceme s manželem stavět rodinný dům a oddělit zahradu...  celý článek

Hudson Yards bude mít 16 věží a výškou překoná i Empire State Building.
Už roste. Největší projekt americké historie navždy změní Manhattan

Když se ve 30. letech 20. století v New Yorku stavělo Rockefellerovo centrum, mluvilo se o něm jako o městě ve městě. Ani později se ve Velkém jablku neobjevil...  celý článek

Dominantní prvek na čelní štítové stěně obývací části představuje rohový krb.
Rodinný dům udivuje nadčasovým řešením i velkorysým prostorem

Navrhnout interiér rodinného domu s plochou 190 metrů čtverečních ve vesnici nedaleko Frýdku-Místku byl pro architektku Lucii Videckou více než příjemný. Třeba...  celý článek

Na vylepšení kuchyně si Hanka přichystala 200 tisíc korun. Cenu nakonec musela...
Hanka touží po venkovské kuchyni. Návrhářka se kýči šikovně vyhnula

V dalším dílu televizního pořadu o bydlení se tvůrčí tým pod vedením designérky Denisy Bartošové pustí do rekonstrukce kuchyně paní Hanky, která opustila...  celý článek

Další z rubriky

Nad Neapolským zálivem stojí ve svahu vila, kterou od roku 1680 vlastnily...
Vila stojí v Neapoli už 337 let. Proslavil ji Oscar Wilde

Nad Neapolským zálivem stojí ve svahu vila, kterou od roku 1680 vlastnily desítky majitelů. Nejslavnějším byl Oscar Wilde, který v ní pobýval se svým přítelem...  celý článek

Hvězda filmu Kristián Oldřich Nový vlastnil víc než čtvrt století chalupu na...
Chalupáři stříbrného plátna. Podívejte se, kde to opravdu milovali

Byly jejich útočištěm, kam si odjížděli odpočinout od hektičnosti hereckého světa. Místo, které opravdu milovali, byť nešlo o žádný přepych. Čeští umělci rádi...  celý článek

Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S kolegou Josephem Longem z kanceláře LTD...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.