Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Krásnou červenou dřevostavbu si postavili v lese pro sebe a dceru

  1:00aktualizováno  1:00
V městečku Val-des-Monts v kanadské provincii Québec vyrostl na lesnatém pozemku s výhledem na jezero víkendový domek. Návrh od ottawského architektonického studia Kariouk Associates skrývá překvapivá zákoutí: dětský pokojík ve tvaru vzducholodi a rytiny návštěv na krbu a stropech.

Červenou barevnost pláště domu zvolili autoři proto, aby byla stavba stále výrazná. Dům září v každém ročním období, mezi spadaným listím i ve sněhu. | foto: Photolux Studios (Christian Lalonde)

Manželé žili v Ottawě a víkendy trávili v přírodě, nejčastěji v krásných kanadských lesích. Po narození dcery se rozhodli pro stavbu vlastní chaty. Chtěli v ní trávit svátky a školní prázdniny.

K realizaci přizvali Chrise Davise, Susan Gardinerovou a Matthewa Laheye ze studia Kariouk Associates, kteří pod vedením architekta Paula duBelleta Kariouka navrhli kompletní podobu víkendové vilky včetně interiéru.

Červená dřevostavba

Chata má jednoduchou dispozici. Stavbu tvoří dva propojené bloky. V rozlehlejší části je kuchyň, jídelna a obývací pokoj s krbem, na který navazuje celoročně využívaná prosklená zimní zahrada.

Velkoplošná okna v obývacím pokoji a kuchyni dokonale propojují interiér s exteriérem. Tepelně izolované skleněné plochy nejsou ničím chráněné, předokenní rolety majitelé nechtěli, nemá je nikdo v okolí. Před zloději je stavba chráněná alarmem. V druhé části domu, oddělené předsíní, je ložnice rodičů se sociálním zázemím a pokoj pro hosty.

Jednoduchá a na pohyb nenáročná dispozice byla jedním z přání majitelů – počítají s tím, že se v důchodovém věku přesunou z města na venkov nastálo, navíc budou moci hostit i dceru a její případnou rodinu.

Dcera majitelů je ale zatím malá. Jejím královstvím je netradiční pokoj ve tvaru elipsy, umístěný v patře na galerii a připomínající vzducholoď.  

Rodiče mohou svého potomka kontrolovat ze zázemí obývacího pokoje a naopak hrající si děvče má pocit soukromí, aniž by se izolovala od mámy a táty. V budoucnosti počítají majitelé s uplatněním galerie jako netradiční relaxační zóny a přesunem teenagerky do stávajícího pokoje pro hosty.

Prosklená zimní zahrada slouží rodině celoročně.

Prosklená zimní zahrada slouží rodině celoročně.

Interiér domu je zařízený s důrazem na prostředí, ve kterém chata stojí. Převládají zde přírodní materiály: masivní dřevo, kámen a kožešiny. Největší perličkou jsou měděné a zinkové plechy, kterými je obložený strop chodby nad galerií a okolí krbu v obývacím pokoji.

Na plátech jsou nejen lepty od profesionálních umělců, které rodina postupně doplňuje, ale i amatérská dílka majitelů, jejich dcerky a oblíbených návštěv, které na venkovskou chatu zavítají. Dům se tak stává kronikou rodiny a zaznamenává její život originální formou, která přežije generace.

Červenou barevnost pláště domu zvolili autoři proto, aby byla stavba stále výrazná. Dům tak září v každém ročním období, ať už mezi spadaným listím nebo přikrytý peřinami běloskvoucího sněhu. Fasádu navíc zdobí kovová prolamování, která symbolizují kmeny okolo rostoucích stromů a nenásilné začlenění domu mezi ně.

Kuchyně z masivního dřeva využívá prostor do posledního milimetru.

Kuchyně z masivního dřeva využívá prostor do posledního milimetru.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Má je pomsta. Stavěl domy, ale nedostal zaplaceno. Bagrem je zničil

Bagrista Daniel Neag z Rumunska v britském Buntingfordu řadové domy. Když za...

Bagrista Daniel Neag z Rumunska stavěl v britském Buntingfordu domy. Když za práci nedostal zaplaceno, velmi se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...



Najdete na iDNES.cz