Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Koupil chátrající kino. Proměnil je v nádherný jednopokojový byt

  1:00aktualizováno  1:00
Švédský návrhář Lars Sundh vytvořil ze slavného chátrající kina Astoria Plaza neuvěřitelný designový koktejl, který nyní prodává. Vyvolávací cena je v přepočtu 40 milionů korun. Na nového majitele čeká ve Stockholmu byt 1+kk o velikosti 423 metrů čtverečních, střešní terasa a zimní zahrada.

Výška stropu je necelých osm metrů. Denní světlo do bytu proudí skrz prosklený strop o rozměru sto metrů čtverečních. | foto: Pavel Maira

Lars Sundh koupil slavné stockholmské kino za dva miliony švédských korun (5,5 milionu českých korun) a ještě ten den v něm uspořádal opulentní večeři. Chtěl, aby se prostor hned zabydlel. Hosté seděli na zemi na dekách a na jídlo jim svítily svíčky. Dům vypadal tragicky. 

Zdi se rozpadaly, dveře a střešní okna byly necitlivě zakryté prkny. Všude byla naprostá tma, protože elektřina nešla. Na zemi byla natažená černá silná guma a pod ní se srážela vlhkost.

Vstupte do luxusního bytu

Japonskem inspirované posezení s relaxačním jezírkem doplňuje borovovicový stolek a sošky z Mali.
Klavír dostal Lars darem od přátel.
Stříšku nad ohništěm vyrobil švédský umělecký kovář Daniel Papierkiewicz. Lavička Barcelona je od Miese van der Rohe.
Pohled na střešní terasu. Vlevo je zastřešená zimní zahrada.

Prohlédněte si fotogalerii.

"Přátelé si klepali na čelo. Mysleli si, že jsem se nadobro zbláznil," zavzpomínal pro iDNES.cz majitel Lars Sundh na 90. léta, kdy dostal tenhle bláznivý nápad. Vytvořit z chátrajícího kina svůj domov.

Tento starý biograf odjakživa miloval. Viděl zde poprvé svůj oblíbený francouzský kultovní film Diva z roku 1981 režiséra Jeana-Jacquese Beineixe, který ho celoživotně inspiroval. V setmělém sále se také prvně líbal.

Larse ale od jeho snu každý zrazoval. "Nejen v bance kroutili hlavou, dokonce i makléř se mi snažil koupi kina rozmluvit. A to už je co říct," tvrdí designér. Všichni se obávali, že bude za pár dní svého neuváženého kroku litovat. Vše ale bylo jinak.

Nejdřív toužil po hradu na ostrově. Kino mu přihrála náhoda

Přímo o bydlení v kině původně ani Lars neuvažoval. Švédský designér, majitel vydavatelství a nakladatelství Modernista, grafik a především bohém, bydlel na lodi, podobně jako spousta dalších obyvatel Stockholmu.

Cestoval po světě a zamiloval si newyorský styl bydlení, lofty ze starých továren a kostelů, proměny nevyužívaných půdních prostorů. Po návratu do Švédska usilovně hledal nějaký příhodný objekt, který by mohl zrekonstruovat a žít v něm.

Na ostrově Ekerö objevil téměř dokonalý starý hrad, který se mu okamžitě zalíbil. S koupí ale počkal a chvilku na ostrově žil v pronájmu. Brzy pochopil, že desetitisícové ospalé městečko je pro jeho akční styl života nevhodný a hledal dál.

Výška stropu je necelých osm metrů. Denní světlo do bytu proudí skrz prosklený strop o sto metrech čtverečních.

Výška stropu je necelých osm metrů. Denní světlo do bytu proudí skrz prosklený strop o sto metrech čtverečních.

Stockholmské kino Astoria Plaza ve čtvrti Vasastaden mu přihrála náhoda. Při pracovní schůzce v hotelu Norrtull (který je přestavěný z původního skladu vína) se kolegovi zmínil o svém realitním pátrání a ten mu odvětil, že při cestě na schůzku viděl nabídku prodeje bývalého kina, jen pár kroků od hotelu. Lars okamžitě vyrazil na obhlídku a bylo rozhodnuto.

Bývalé slavné kino Astoria Plaza byl první profesionálně ozvučený biograf ve Stockholmu. V roce 1931 ho navrhl legendární švédský architekt Bjorn Hedvall, který dal podobu většině meziválečných švédských kin.

Astoria Plaza byla důmyslně stavebně řešená: stavba si vystačila s osmnáctimetrovými ocelovými nosnými trámy, díky kterým nemusely být uvnitř žádné další podpůrné sloupy navíc.

Původní podoba kinosálu s minimem sloupů.

Původní podoba kinosálu s minimem sloupů

První ozvučené kino mělo oproti svým předchůdcům zdi obložené dřevem a  kůží potažené panely. Obklad zlepšoval akustiku sálu a dodával mu punc elegance a výjimečnosti.

Líc dvojité opony byl z temného zeleného sametu, na rubu byla látka stříbrná. Na zemi ležely drahé koberce a ve foyer stála fontánka ze zeleného mramoru. Všechny tyto prvky, barevnost, nádech luxusu a stylové vytříbenosti inspiroval Larse při jeho vlastních návrzích přestavby.

Interiér je kombinací luxusu z celého světa a nábytku z Ikea

Larsovi se podařilo z kina vytvořit svou představu ráje na zemi. Rekonstrukcí získal čtyřicetimetrovou střešní terasu, zimní zahradu, lázně, bazénky, saunu, otevřené ohniště a pětimetrové vysoké vzrostlé palmy.

To vše bylo možné díky unikátní členitosti podlahy. Výška stropu je 7,8 metrů a denní světlo do bytu proudí skrz více než sto metrů čtverečních rozlehlý prosklený strop.

Lars svůj obří apartmán zařídil směsicí dokonalých kontrastů. Jeho kombinace masivních polic hrubého severského dřeva ladí s éterickou středomořskou skleněnou mozaikou. Přiznané potrubí se doplňuje s ornamenty na látkách a orientálních kobercích.

Génius loci zůstal v budově zachován v detailech: režisérská plátěná safari křesílka slouží jako jídelní židle, obnoveno bylo i prosklení do místnosti s promítačkami, kde je dnes prostorná šatna.

Klavír dostal Lars darem od přátel.

Klavír dostal Lars darem od přátel.

Za nábytkem, kterým Lars byt zařídil, stojí slavná jména. Sedačka pochází od proslulých londýnských čalouníků 19. století Howard Sofa, lavice a křesílka jsou od Miese van Der Rohe, lehátko od Corbusiera.

Trojnohý konferenční stolek navrhl designér Isamu Noguchis. Stoly v jídelně, zimní zahradě a pracovně jsou vyrobeny ze starých školních lavic, krb v parní lázni a otevřené ohniště pochází od místního uměleckého kováře.

Starožitné skříně jsou dovezené z Indie a Tibetu, světla a koberce pochází ze Sýrie a Maroka. Masky a sošky jsou ze Zimbabwe a indického Jodhpuru. Vzrostlé palmy byly dopraveny z Číny, klavír dostal darem od přátel.

K luxusnímu vybavení se nebál přidat ani obyčejné kousky z Ikea: sedátka z banánových vláken Alseda nebo zrcadla Stave. Rozměrnou knihovnu vytvořil z osmi bílých velkých knihoven Expedit.

Japonskem inspirované posezení s relaxačním jezírkem doplňuje borovovicový stolek a sošky z Mali.

Japonskem inspirované posezení s relaxačním jezírkem doplňuje borovovicový stolek a sošky z Mali.

"Za léta budování a přestavování se mi nashromáždila spousta nábytku, úlovků z bleších trhů a památek z cest, které jsem pak zakomponoval do interiéru. Na takovéto ploše to nebyl problém a líbí se mi, že se díky dostatečnému prostoru netlučou ani kousky z různých kontinentů světa. Všechny si našly vlastní prostor, aby mohly vyniknout," prohlašuje Lars.

 Nejvíce pyšný je Lars na sto let starou dřevěnou sochu, která stála na zahradě mahárádžova paláce v Jodhpuru a kterou koupil přímo v Indii.

Nejluxusnější jednopokojový byt není pro každého

Larsovo "kino" proslulo v stockholmských uměleckých kruzích jako dokonalé místo divokých večírků, velkolepých recepcí i firemních prezentací. Blížící se padesátka ale vše změnila. Majitel se rozhodl své bohémské království prodat a vyměnit jej za něco rodinnějšího.

Kvůli častým zahraničním cestám objekt navíc zůstával nevyužívaný. Lars jej nyní zadarmo poskytuje místním divadelníkům, kteří v něm zkoušejí své hry. Občas zde skladuje zboží jeho přítelkyně, která má v sousedství obchod s nábytkem z Asie. 

O dalším bydlení už má Lars jasnou představu: "Teď už nebudu hledat nic tak velkolepého, ale obyčejný dům to rozhodně nebude. Můj domov musí mít jedinečnou atmosféru a svobodu."

Parní lázeň s krbem přímo sousedí s lůžkem.

Parní lázeň s krbem přímo sousedí s lůžkem.

Realitní makléř Niklas Berntzon, který zastupuje švédskou pobočku společnosti Eklund Stockholm New York, jenž se zaměřuje na movitou klientelu a výjimečné nemovitosti, říká: "Tento kino-apartmán opravdu není pro každého. Nový majitel musí být absolutní nadšenec a fanda do designu, který se rád obklopuje lidmi. V tomto jednopokojovém bytě to ani jinak nejde. Vlastně bych přestavbu ani neoznačil jako byt, je to prostě palác jako vystřižený z pohádek Tisíce a jedné noci."

Vyvolávací cena je zatím stanovena na 15 milionů švédských korun, tedy asi 40 milionů českých korun. Podle Berntzona se ale cena může vyšplhat podstatně výš. "Ve Stockholmu je to jednoznačně nejluxusnější objekt, nic podobného tu nenajdete. Právě proto, že není s čím srovnávat, nelze cenu dopředu dobře odhadnout. Potenciálních kupců máme zatím jen pár, ale o to víc je jejich zájem opravdový."

Autoři:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Hvězda filmu Kristián Oldřich Nový vlastnil víc než čtvrt století chalupu na...
Chalupáři stříbrného plátna. Podívejte se, kde to opravdu milovali

Byly jejich útočištěm, kam si odjížděli odpočinout od hektičnosti hereckého světa. Místo, které opravdu milovali, byť...

Další z rubriky

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Hvězda filmu Kristián Oldřich Nový vlastnil víc než čtvrt století chalupu na...
Chalupáři stříbrného plátna. Podívejte se, kde to opravdu milovali

Byly jejich útočištěm, kam si odjížděli odpočinout od hektičnosti hereckého světa. Místo, které opravdu milovali, byť...

Na vylepšení kuchyně si Hanka přichystala 200 tisíc korun. Cenu nakonec musela...
Hanka touží po venkovské kuchyni. Návrhářka se kýči šikovně vyhnula

V dalším dílu televizního pořadu o bydlení se tvůrčí tým pod vedením designérky Denisy Bartošové pustí do rekonstrukce...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.