Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kořenky: Kdo vaří, ten mele...

aktualizováno 
S kořením se v kuchyni pracuje mnoha způsoby. Také jeho skladování, uchovávání, množství a četnost použití jsou velmi specifické. Většinou hospodyňky přebírají svůj vztah ke koření a kořenění jako odkaz z generace na generaci. Občas se ale každé kuchařce stane, že se jí „utrhne ruka“, a jídlo má pak říz jako břitva.
Kořenky

Kořenky - Mlýnky řady “Cosmo”.
- celodřevěné provedení vlašský ořech, přírodní javor, třešeň nebo kombinace dřevo/akrylát
- s kličkou i rotace bez kličky
- nastavitelná hrubost mletí
Cena: cca 1460 Kč. | foto: Living

Mlýnky na koření
Ideální možností jak koření dávkovat a současně i uchovávat je využít mechanických mlýnků na koření. Těch je na našem trhu velmi široká nabídka v rozmanitých provedeních.

Také z hlediska designu si každý člověk může najít tvar i materiál, který je mu nejpříjemnější - od klasického dřevěného přes porcelánový, kovový až po plastový nebo jejich kombinaci.

Samotný mlýnek, tedy jeho mlecí strojek, je obvykle zhotoven z živcového porcelánu, který je velmi tvrdý a odolný i vůči nejtvrdším zrnkům a mastným esencím, obsaženým v koření.

Vzestupný mlecí mechanismus pak zamezuje rozsypání zrnek po stole či na poličce. Vnější nádobka a ostatní části pak bývají pestře variabilní, a mohou být vyrobeny například z kvalitní nerezové oceli, polypropylénového plastu, z tvrzeného skla, porcelánu nebo dřeva.

Také objem, tvar a velikost je variabilní. Mlýnky se vyrábějí z různých materiálů (javorové dřevo, speciálně lisovaný čirý akrylát a podobně). Mlecí mechanismus je konstruovaný tak, že umožňuje u některých volit několika stupňovou hrubost mletí.

Některé typy jsou dokonce vybaveny miniaturním osvětlením, usnadňující dávkování kupříkladu pepře na tmavé maso. „Profesionální“ mlýnky na koření, které znáte z restaurací, s patentovaným mlecím mechanismem mají u některých výrobců i pětadvacetiletou záruku.

Pomocí mlýnků lze snadno dávkovat koření rovnou do hrnce nebo do hotového pokrmu přímo na talíř a vychutnat nejen chuťové vlastnosti koření, ale i vonné aroma při mletí samotném.

Pokud mlýnek nepoužíváte zároveň jako kořenku na uchovávání jen jednoho určitého druhu, ale pokaždé na jiné koření, není problém mlýnek vyčistit vymletím hrubé soli a poté už umlít požadované ingredience. Ceny mlýnků se běžně pohybují v relacích cca 150 až 2500 Kč podle velikosti a použitého materiálu.

Kdo maže, ten jede...
V jedné rovině vedle koření je kapitolou samou pro sebe uchovávání olejů, balzámů, mastí, dressingů, omáček, hořčic či protlaků a jejich estetické servírování.

Různé dózy a nádoby na všemožné ingredience a ochucovadla se postupem času staly i předmětem okrasy příbytků, a pro dnešní moderní design je samozřejmostí, že často pracuje právě s tímto detailem.

Na uchovávání těchto poživatin slouží celá řada tradičních materiálů, ale i kompozic materiálů donedávna neznámých.

A tak mimo tradičních plátěných pytlů a pytlíčků na koření a kořenek, najdete v široké škále dóz, lahví a karaf materiály jako sklo, keramiku, kameninu, dřevo, kov, ale i plasty ve všech možných provedeních, tvarech a barvách.

Hitem nových „light“ receptur je vaření a pečení bez tuku, respektivě jen s minimálním množstvím omastku. Proto výrobci jako novinku uvádějí na trh i užitečné nádoby na olej s rozprašovačem.

Aerosolová úprava umožní co nejpřesnější dávkování tuku tak, aby se pokrm zbytečně nekoupal v olejové lázni a nezatěžoval organismus nadbytečnými kaloriemi a zdraví škodlivým cholesterolem.

Oleje ve spreji znamenají revoluční budoucnost všestranně šetrného vaření a podporují trend zdravého stravování.

Living rada: Jak vybírat mlýnky

Dopřát si čerstvě namleté koření či sůl je příjemnou změnou v našich kulinářských zvyklostech. Designové tvary mlýnků lákají, ale proč jsou mezi nimi takové rozdíly v cenách, řeknete si možná. Rozhoduje samozřejmě značka, ale také to, z jakého materiálu je vyroben vnitřek mlýnku.

Pokud je z nerezu, zaplatíte nejvíce, ale budete mít mlýnek takřka nadosmrti (například firma Küchenprofi nabízí bez obav záruku dvacet let!). Za zvýšenou cenou bývá i příjemná individuální možnost nastavení hrubosti.

Pro sůl je však lepší vnitřek z vysoce kvalitního nylonu. I zde lze tvrdost neboli hrubost pomletí nastavit pomocí matky. Jde také o vhodný typ mlýnku pro sušené koření. Nerezový vnitřek by koření jen „zmáčknul“, ale nesemlel by jej. I na mlýnky s nylonem můžete získat záruku dvacet let, ale jen u některých značek.

LIVING






Nejčtenější

Přestavba na moderní bydlení pro rodinu s dítětem získala řadu ocenění za to,...
Domek v dělnické kolonii se po přestavbě proměnil na moderní bydlení

Dům je součástí historického souboru dělnické kolonie, která vznikla v průmyslové části jižního Londýna na přelomu 18. a 19. století. Po rekonstrukci slouží...  celý článek

Novinka Minimal black matt 20 year light - klika má na své čelní straně...
Černé matné kliky jsou módní, umějí už dokonce v noci i svítit

Je jako podaná ruka: hned víte, zda je vám příjemná. Kliky u dveří se dotýkáme mnohokrát za den, přitom si jen málokdy uvědomíme, jak se v průběhu let dveřní...  celý článek

Původně gotický dům byl renesančně přestavěn v poslední čtvrtině šestnáctého...
V Krumlově koupili dům s podlahou z kostí. Proměnu stihli za 4 měsíce

Zuzana a Ladislav koupili zanedbaný historický dům z 15. století v centru Českého Krumlova. Chtěli vytvořit hotel, který bude lidi inspirovat. Obrátili se na...  celý článek

Tady žil na sklonku života Ota Pavel u převozníka Jaroslava Zýky. Dnes je...
Chalupy slavných. Otu Pavla těšila rybárna, Šebánka zase Žrapidla

V malebné roubence z filmu Smrt krásných srnců byla chalupou, ve které spisovatel Ota Pavel skutečně žil. „Přestože jsem projel skoro celý svět, nikde mi...  celý článek

Současné finské tvůrce zastupuje na výstavě Ville Harab a Anu Puustinen.
Nejlepší kousky z finského designu a architektury vystavuje Mánes

Finský design a architektura jsou hlavním tématem výstavy v pražském Mánesu, která je součástí oslav stého výročí založení Finska. Seznámit se můžete jak s...  celý článek

Další z rubriky

Grafická úprava povrchu Overface umožní přenést na plochu jakýkoliv motiv, a to...
Dvířka do celého bytu. Nejdůležitější je kvalitní provedení a cena

Bílá, šedá, dřevo, tato nabídka se poslední dobou hodně rozrostla. Proč si tím pádem nepořídit dvířka výrazně barevná, rozkvetlá, potetovaná nebo taková, která...  celý článek

Závěsná lampa Space Time byla představena poprvé v roce 2011 ve Švédsku a od té...
Jak bydlí designér Karim Rashid, který se obléká jen do růžové a bílé

Karim Rashid je jedním z nejplodnějších designérů své generace. Přes tři tisíce jím navržených produktů ve výrobě a 300 významných ocenění spolu s faktem, že...  celý článek

Pro tablety v kuchyních už existují i praktické stojánky.
Co zjistil výzkum IKEA: čím se baví Češi při vaření a proč vůbec vaří

Možná je to zásluha šéfkuchařů typu Zdeňka Polreicha, Romana Pauluse nebo Romana Vaňka či dalších kuchařských hvězd, ale svůj podíl má i osvěta a internet....  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.