Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Z rozpadlých garáží vznikl industriální skvost. Turisté si ho užívají

  1:00aktualizováno  1:00
Nerezový plech, staré pálené cihly a nezničitelný železobetonový skelet. To je základ moderního zázemí turistického areálu, které navrhlo studio Prokš Přikryl architekti z bývalých "socialistických" garáží nedaleko Kroměříže.

Lem biotopu je z lité kamínkové dlažby, z níž je pozvolný vstup do vody. | foto: Archiv studia Prokš Přikryl architekti

Dvůr Honětice patřil vždy k zámku ve Zdislavicích. Jenže po válce došlo ke znárodnění a také přestavbě, která odpovídala potřebám socialistického družstevnictví. Zmizel dvůr, který uzavíraly dvě stodoly, nahradil je obrovitý sklad. Zato přibyly garáže z železobetonového montovaného skeletu. Koncem 20. století  však areál už jen chátral.

Původní stav - cihly z garáží se opět využily.

Původní stav - cihly z garáží se opět využily.

Když nový vlastník před deseti lety bývalou usedlost koupil, měl představu o turistickém komplexu. Historickou cennou budovu z roku 1907 si zrekonstruoval svépomocí na penzion  se čtyřmi velkými pokoji se samostatným sociálním zázemím, ale co s garážemi?

Jejich osud raději přenechal architektům. Důležité bylo také získat dostatečný objem peněz. Pomohly finance z dotací Evropské unie. Teprve pak se mohla objevit nabídka na archiwebu: hledá se autor na konverzi bývalých garáží.

"Z padesáti přihlášených studií si majitel vybral pět, nakonec jsme vyhráli my," prozrazuje cestu k zakázce architekt Martin Prokš. Architekti si z původní stavby vzali "nezničitelný" železobetonový skelet, ale také ostře pálené vážanské cihly, které po recyklaci využili na vyzdění nových příček. Materiál použitý na stavbu původních garáží z roku 1962 dodává stavbě lehce industriální charakter.

Fotogalerie

Železobetonový montovaný skelet garáží se pak stal dokonce základem pro budovu, v níž je dnes restaurace pro 45 hostů, ale také půjčovna sportovních potřeb a hygienické zázemí pro hosty.

Původní žebírkový strop skeletu představuje zajímavý stavební prvek, který se výborně uplatnil v nové koncepci stavby.

Rekonstrukce začala v červnu 2012, hlavní část byla dokončena v květnu 2013. Časem by do areálu měla přibýt i hospodářská zvířata, pomyslný kruh se tak opět uzavře, byť o klasickou zemědělskou usedlost už nikdy nepůjde.

Prostory garáží se proměnily na restauraci, kterou lze

Prostory garáží se proměnily na restauraci, kterou lze "otevřít" do exteriéru díky velkým vratům.

Fasáda funguje jako polopropustný filtr mezi vnitřkem a vnějškem.

Fasáda funguje jako polopropustný filtr mezi vnitřkem a vnějškem.

Hra světla a nerezu

Stavbu, kde si architekti hrají s průhledy "polopropustné" fasády, lze však téměř zcela otevřít i díky velkým dřevěným vratům vsazeným do modulů sloupů. Večer pak typické dekorativní průhledy zděných příček, ale také robustních prkenných vrat vytvářejí skvělou světelnou dekoraci, jež se odráží v hladině blízkého biotopu.

S cihelnými příčkami a litými betonovými podlahami dobře korespondují nerezové prvky: umývací žlaby, dveře sprch i toalet. "Jejich robustní provedení odpovídá provozu kempu, nechali jsme i záměrně přiznané rozvody, prostory osvětluje hlavně rozptýlené světlo odražené od stropu," popisuje architekt Prokš.

Večer polopropustná fasáda díky osvětlení uvnitř vytváří zajímavé světelné

Večer polopropustná fasáda díky osvětlení uvnitř vytváří zajímavé světelné efekty.

Honětický dvůr

  • Projekt 2012
  • Realizace 2013
  • Autoři: Martin Prokš, Marek Přikryl
  • Užitná plocha 257 m2
  • Obestavěný objem: 1174 m3

Záměr byl jasný: jednoduché prvky musí být odolné, pokud je to však možné, není nutné volit zbytečně drahé vybavení. Například v koupelnách dobře fungují místo baterií hadice na zalévání.

Tradiční bazén by se k bývalé zemědělské usedlosti nehodil, přednost proto dostal biotop, sice umělé koupaliště, ale s přírodní filtrací vody, tedy zcela bez chemie. Dno a stěny biotopu tvoří světle zelená silná fólie, lem pak litá kamínková dlažba nabízející příjemný pozvolný vstup do vody. Pro větší pohodlí a bezpečnost tu nechybí ani zábradlí. Biotop vytvořila specializovaná firma Bapo.

O tom, že architekti mysleli na pohodlí hostů, svědčí bezbariérové řešení restaurace i umýváren, prostor pro přebalování dětí nebo snížená výška zařizovacích předmětů určených dětem.

Zahradní hadice funguje jako sprcha naprosto bez problémů.

Zahradní hadice funguje jako sprcha naprosto bez problémů.

Umývací žlaby, dveře sprch a toalet jsou vyrobeny z nerezového plechu,

Umývací žlaby, dveře sprch a toalet jsou vyrobeny z nerezového plechu,

Prokš Přikryl architekti

Ing. arch. Martin Prokš (*1980 v Jihlavě)
Studia ukončil v roce 2010 na Fakultě architektury ČVUT v ateliéru Jana Šépky a Mirky Tůmové. Prošel školou Aleny Šrámkové, Petra Hájka a Jana Šépky, 3 roky studoval Pozemní stavitelství na Stavební fakultě ČVUT. Pracoval například v kancelářích Petra Hájka a Tomáše Hradečného.

Ing. arch. MgA. Marek Přikryl (*1983 v Praze)
Diplomoval v roce 2010 na Fakultě architektury ČVUT v ateliéru Jana Šépky a Mirky Tůmové. V roce 2013 dokončil studium na Škole architektury na pražské AVU. V rámci pobytů v zahraničí pracoval v kancelářích Productora v Mexico City a Renzo Piano Building Workshop v Janově. V Praze spolupracoval s ateliérem Aulík-Fišer a Šépka architekti. Vedle architektonické praxe spolupracuje na krajinářských site-specific projektech.

Kancelář Prokš Přikryl architekti založili v roce 2011.

Kemp je hojně využíván rodinami s dětmi i kvůli biotopu, který se čistí

Kemp je hojně využíván rodinami s dětmi i kvůli biotopu, který se čistí přírodní filtrací.

Ocenění v soutěžích:
2012 – domov pro seniory v Praze - Strašnicích
- 1. místo, Martin Prokš, Marek Přikryl
2011 – rekonstrukce a přístavba národního domu v Hradci n. Moravicí
– 1. místo, Andrea Kubná, Ondřej Lipenský, Martin Prokš
2010 – revitalizace náměstí v Divišově – 1. místo, Markéta Aulíková, Jitka Molnárová, Marek Přikryl
2010 – město pro 10000 obyvatel – nominace na cenu Olověného Dušana, Martin Prokš
2009 – modulární mateřská škola na střeše provozní budovy Národního divadla
– Young architect award 2009 – 1. místo v kategorii studie, Martin Prokš, Marek Přikryl

2008 – meteorologická stanice v Králickém Snežníku – 1. místo, Martin Prokš, Marek Přikryl
2008 – revitalizace panelového domu G57 v Praze na Petřinách – Bytový dům v 21. století – 2. místo, Martin Prokš, Marek Přikryl
2008 – autobusové nádraží s galerií – cena Fakulty architektury
– 1. místo, Martin Prokš
2008 – svařované sítě v architektuře a užitném designu – 3. místo, Martin Prokš

Autor:



Nejčtenější

Pořídili si dům na moravské vesnici, užívají si ve vnitřním bazénu

Velký jídelní stůl doplňují čalouněné židle (TON) s područkami, které zajišťují...

Tento moderní a maximálně komfortní dům čtyřčlenné rodiny nestaví svá pozitiva na odiv. Není nudný ani neviditelný a...

Dům ve svahu si navrhli sami. Převýšení sedm metrů rodina hravě zvládá

Srdcem domu je kuchyně jako součást hlavního obytného prostoru spolu s obývákem...

Padesát dva schodů tam a dvaapadesát zpátky. Nahoru a dolů, každý den a několikrát. To je prostá bilance pohybové...



Zlatý důl. Byt velký 40 metrů čtverečních stačilo natřít bílou barvou

Moje poslání je činit ze světa krásnější místo, píše na svém webu designérka...

Trochu domov, byznys, láska i kalkul. Mladá belgická designérka Anouk Taeymansová si zařídila originální domov, kde si...

I v satelitu může vzniknout zajímavý dům. Jeho tvar určil pozemek

Čtyři cihelné pilíře nesou střechu s výrazným přesahem směrem do zahrady, který...

Není jednoduché navrhnout a postavit rodinný dům, který by odpovídal poměrně přísným regulačním plánům obce a přitom by...

Jak splnit sny klientů: někdy je nutné postavit dva domy místo jednoho

Dům v Klentnici je tak trochu jako vinný sklep: obklopený vinicemi se před...

Rodinné domy, kde důležitou roli hraje přání investora, jsou prací autorské dvojice Ján Stempel a Jan Jakub Tesař. Domy...

Další z rubriky

Rodina bydlí spokojeně v dlouhé nudli. Nemají příčky, stěny ani dveře

Pohled ke vstupním dveřím do domu, kterým se vine spirála schodišť jako...

Odvážní mladí manželé Sakura a Ryo Sugiorovi si postavili v Tokiu dům pro sebe a své dvě děti. Stavba je to značně...

Zchátralý pavilon je pryč. Skvělá budova je plná krásného secesního skla

Po slavnostním otevření v srpnu 2014 se pavilon stal  vyhledávaným místem...

Pavilon v zahradě u muzea Dr. Karla Hostaše v Klatovech byl v roce 1961 vybudován pro výstavy karafiátů. Před několika...

Kdyby Češi uměli fotbal stejně jako lavičky, v Lužnikách by nechyběli

Sedák i opěradlo laviček je z lamel z masivního dřeva jatoba.

V neděli 15. července v 17. hodin propukne na Olympijském stadionu Lužniky v Moskvě finále mistrovství světa ve...



Najdete na iDNES.cz