Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kompletní rekonstrukce bytu pro tříčlennou rodinu

  1:00aktualizováno  1:00
Tříčlenná rodina se rozhodla zrekonstruovat byt v přízemí rodinného domu, který dosud pronajímala. Přeje si zhotovit návrh na vybavení obývací kuchyně, ložnice a dětského pokoje pro malého chlapce.

Střed pokoje je určen pro pohovku s taburety a konferenčním stolkem. | foto: vizualizace Kateřina Mlejnková

Požadavky čtenářky:
- ze stávajícího vybavení bude ponechána pouze kuchyňská linka
- čtenářka si do bytu přinese svůj jídelní stůl se židlemi, konferenční stolek a dvoulůžkovou manželskou postel viz. foto)
- prostory bytu by měly být vzdušné a zařízené ve světlém dřevě
- požadavky na obývací kuchyni:
rohová pohovka světlé barvy, dostatečný prostor na uložení knih, prostor na obrazy větších rozměrů
- požadavky na ložnici:
manžel by si přál výhled z postele ven na zahradu, dostatečně velkou šatní skříň, prostor pro komodu a starožitné křeslo, dvoulůžková postel bude stávající, její rozměry jsou 180 x 200 cm
- požadavky na dětský pokoj:
větší postel pro chlapce (1,5 lůžko), prostor na hraní, malá knihovnička, šatní skříň a pracovní stolek
- čtenářka si nepřeje žádné záclony a závěsy nebo koberce z důvodu alergie
- čtenářka si přeje vytvoření dveří z obývacího pokoje do ložnice

Kompletní rekonstrukce bytu pro tříčlennou rodinu


Na základě zadání čtenářky jsem se rozhodla umístit ložnici do pokoje se vstupem na zahradu a dětský pokoj do pokoje s oknem.

Co se týče umístění dveří z obývacího pokoje do ložnice, rozhodla jsem se je, s ohledem na komíny v této stěně, raději neumísťovat a ponechala jsem pouze dveře stávající.

Obrázek
Kuchyňská linka zůstane zachována.

Předpokoj čili šatna
Z prvního pokoje jsem tak vytvořila průchozí šatnu, nebo spíše předpokoj, kde je umístěna velká šatní skříň, která zároveň slouží jako dělicí příčka do dětského pokoje.

Z tohoto prostoru pak vedou velké dvoukřídlé prosklené dveře do ložnice rodičů a rovněž prosklené dveře ve skříňové stěně do dětského pokojíku. Prosklené dveře tak umožňují prostup světla do průchozí šatny.

Kompletní rekonstrukce bytu pro tříčlennou rodinu

Dětský pokoj pro malého chlapce
Zařízení dětského pokoje zahrnuje větší jednolůžkovou postel o rozměru 145 x 205 cm, dále jsem navrhla do výklenku o hloubce 70 cm pracovní stůl s kontejnerem a malou knihovničku.

Na pracovní stůl navazuje šatní skříň široká 90 cm. Kolem lůžka je z obou stran dostatečný prostor pro hraní a pohyb na zemi, včetně prostoru na hračky.

Kompletní rekonstrukce bytu pro tříčlennou rodinu

Ložnice
Do prostorné ložnice se vešla velká vestavná skříň s posuvnými dveřmi i dvoulůžková postel, kterou jsem doplnila o noční stolky s lampičkami. Dále jsem blízko velkých prosklených dveří umístila křeslo a komodu.

Oba pokoje jsem navrhla v teplých přírodních barvách a světlém dezénu dřeva. Chlapecký pokoj jsem doladila modrou barvou a ložnici barvou zelenou.

Kompletní rekonstrukce bytu pro tříčlennou rodinu

Obývací kuchyně
Obývací kuchyně je již částečně zařízená. Zůstane v ní původní kuchyňská linka a jídelní stůl, který si rodina již pořídila. Ten přijde před nízkou zídku, která kuchyni odděluje od obývací části.

Přesto, že se jedná o jiný dezén dřeva, nic nenarušuje celkový dojem a je možné, že se manželé časem rozhodnou pro stůl nový.

Kompletní rekonstrukce bytu pro tříčlennou rodinu

Protože čtenářka vlastní spoustu obrazů, na které potřebuje dostatek prostoru, ponechala jsem v obývací části téměř všechny stěny volné.

Místo zabírají pouze dvě knihovny, které jsou vhodné i pro ukládání CD a DVD. Na stěnu za televizor jsem umístila pruh bambusové tapety, jenž opticky odděluje prostor pro elektroniku.

Kompletní rekonstrukce bytu pro tříčlennou rodinu

Střed pokoje je určen pro pohovku s taburety a konferenčním stolkem. Pro zútulnění je zde i koberec, ten by ovšem musel být kvůli alergii z umělého materiálu.

Pohovka je umístěna tak, aby nebránila v průchodu ke dveřím na zahradu.

Kompletní rekonstrukce bytu pro tříčlennou rodinu

Předsíň
Do malé předsíňky jsem umístila pouze taburetek pro možnost sezení a skleněné poličky na odkládání klíčů a drobností.

Celý interiér je vzdušný a je řešen ve světlých přírodních barvách, s minimem nábytku a komfortním prostorem k pohybu po celém bytě.

Za týden, 1. února, vám představíme úpravu dalšího bytu, který si k proměně vybrala interiérová návrhářka Kateřina Mlejnková.

Připravili jsme pro vás poradnu - Proměna bytů.
Na e-mail nebo na adresu iDNES.cz - Bydlení, Karla Engliše 519/11, 150 00, Praha 5-Smíchov můžete posílat plánky svých bytů či pouze jednotlivých pokojů (pokud budete chtít například poradit jen s obývacím pokojem či koupelnou), které se chystáte nově zařídit, fotografii původního stavu bytu a své požadavky na změnu, finanční možnosti apod.

Vždy jednou týdně představíme vybraný byt zároveň s návrhem architekta nebo bytového designéra na změnu podle přání čtenáře. V článku o proměně se dozvíte i zajímavé informace a rady o zařizování bytu, přiložena bude rovněž vizualizace bytu.

Proměny bytů - Všechny články zde

Autoři:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Hudson Yards bude mít 16 věží a výškou překoná i Empire State Building.
Už roste. Největší projekt americké historie navždy změní Manhattan

Když se ve 30. letech 20. století v New Yorku stavělo Rockefellerovo centrum, mluvilo se o něm jako o městě ve městě....



Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...

Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Další z rubriky

Hvězda filmu Kristián Oldřich Nový vlastnil víc než čtvrt století chalupu na...
Chalupáři stříbrného plátna. Podívejte se, kde to opravdu milovali

Byly jejich útočištěm, kam si odjížděli odpočinout od hektičnosti hereckého světa. Místo, které opravdu milovali, byť...

Hudson Yards bude mít 16 věží a výškou překoná i Empire State Building.
Už roste. Největší projekt americké historie navždy změní Manhattan

Když se ve 30. letech 20. století v New Yorku stavělo Rockefellerovo centrum, mluvilo se o něm jako o městě ve městě....

Nad Neapolským zálivem stojí ve svahu vila, kterou od roku 1680 vlastnily...
Vila stojí v Neapoli už 337 let. Proslavil ji Oscar Wilde

Nad Neapolským zálivem stojí ve svahu vila, kterou od roku 1680 vlastnily desítky majitelů. Nejslavnějším byl Oscar...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.