Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ke tvaru střechy se vyjadřovalo dvacet sousedů. Takové máme zákony

  1:00aktualizováno  1:00
Ideální pozemek, dobrý individuální projekt. Co víc si mohla mladá dvojice přát. To ovšem netušila, že kvůli pultové střeše, která se nelíbila stavebnímu úřadu, bude nutné získat souhlas majitelů více než dvaceti stavebních parcel v okolí. Ti na rozdíl od úředníků stavbu podpořili.

Dům působí nadčasovým dojmem | foto: Archív majitelů

Parcela poblíž Klánovického lesa na východním okraji Prahy má více než vhodné rozměry i tvar: přibližně 50 x 30 metrů, tedy kolem 1500 m2. Mírně svažitý pozemek směrem na sever (kratší stranou) přiléhající na stávající zástavbu rodině zcela vyhovoval, a to i pokud jde o soukromí, které si dvojice přála.

Najít takové klidné bydlení s dobrou dostupností do centra za prací a kulturou není vůbec snadné. "Protože jsme nechtěli ´konfekci´, zvolili jsme architekta, ne typový domek. S malým dítětem a na stáří je asi lepší jednopodlažní dům, nicméně nakonec jsme vybrali dvoupodlažní, protože se nám líbilo řešení a náklady byly o poznání nižší," vysvětluje majitel.

Na zahradě byl vtipně použitý pískovec ze základů

Na zahradě byl vtipně použitý pískovec ze základů

Pozemek má plochu kolem 1500 metrů čtverečních

Pozemek má plochu kolem 1500 metrů čtverečních

Pro energeticky úsporný dvoupodlažní nepodsklepený dům navrhl architekt pultovou střechu. Právě ta však vyvolala nesouhlas stavebního úřadu. Aby úředníci ustoupili, bylo nutné získat souhlas asi od dvacítky majitelů okolních parcel. "Bylo to martyrium," hodnotí nečekané komplikace majitel.

Naštěstí obyvatelé domů v okolí mladému páru fandili a se stavbou souhlasili. Sehnat však podpisy tolika lidí, aby úředníci byli konečni spokojeni, nebylo vůbec jednoduché.

Přitom střecha z titanzinku, z něhož jsou i parapety, velmi dobře ladí jak s okolní zástavbou, tak s tvarem domu. Horní část odvětrávané fasády je obložena dřevem merbau, jež najdete i na na dvou terasách a balkóně. I plot u přístupové cesty je z této dřeviny.

Zahradou teče pískovcová "řeka"

Zahradou teče pískovcová "řeka"

Chytré stavění

Pískovec vytěžený při výstavbě základů (přes 20 palet) byl vtipně použit na vytvoření terasové zídky a kamenné řeky "protékajici" zahradou. Tu projektoval zahradní architekt, který použil automatickou závlahu. Rodina tak může odjet na dovolenou a nemusí shánět dobrovolníky na zalévání poměrně rozlehlé zeleně.

Materiály i barvy si majitelé pečlivě vybírali. Světle šedá hliníková okna odpovídají barevnosti fasády včetně venkovních žaluzií u velkých otvíravých francouzských oken.

Na fasádu v prvním podlaží a na plot použili majitelé dřevo

Na fasádu v prvním podlaží a na plot použili majitelé dřevo

Dnes už by místo garáže a stání pro auto dali majitelé přednost dvojgaráži

Dnes už by místo garáže a stání pro auto dali majitelé přednost dvojgaráži

Společně s architektem se snažili o kompaktní nadčasový vzhled, který charakterizuje exteriér i interiér domu. V něm odstíny hnědé a smetanově bílé oživují červené akcenty: obrazy, tapisérie i další doplňky.

Často se tu objevuje dřevo, od podlah až po pergoly u garážového stání (nechybí ovšem garáž pro jedno auto) nebo na terase v atriu.

Červená barva funguje jako výrazný barevný akcent

Červená barva funguje jako výrazný barevný akcent

Schody a dítě

V přízemí je kromě zádveří, vstupní haly a dalšího otevřeného prostoru, který je částečně dělený skleněnými posuvnými příčkami, také jídelna a kuchyně, pracovna a obývací pokoj.

Pamatovalo se zde i na technickou místnost, prádelnu či koupelnu. Ve vstupní hale najdete na jedné strany vestavěné skříně, na druhé pouze obklad z téhož materiálu. Pod schodištěm se skrývá spíž.

Skleněné posuvné dveře dovolují variabilně měnit prostor přízemí

Skleněné posuvné dveře dovolují variabilně měnit prostor přízemí

Výškové oddělení obýváku a jídelny není dané umístěním domu ve svahu. "Chtěli jsme částečně oddělit, v jinak hodně otevřeném prostoru přízemí, odpočinkovou část obýváku od 'provozně-komunikační' části, jídelny. Když byla dcerka hodně malá, prostor jsme zahradili postýlkou. Teď, v 18 měsících, se už na těch dvou schodech pohybuje bez problémů. A časem to bude ještě lepší," vysvětluje otec malé slečny.

Jinak je tomu u schodů do patra, kde jsou tři ložnice, koupelna a šatna. "Tady uvažujeme o dočasné dětské zábraně do doby, než si bude dcera zcela jistá i při pohybu na schodech."

Ke schodišti přijde dřevěná zábrana, než se dcera naučí schody bravurně zvládat

Ke schodišti přijde dřevěná zábrana

Dřevina tigerwood byla použita i v patře

Dřevina tigerwood byla použita i v patře

Pohodový interiér

Při výběru materiálů se mladý pár řídil heslem, že méně je více. Proto převládají bíle omítnuté stěny, některé (včetně schodiště v čokoládové hnědé) pokrývá PanDomo, praktická omyvatelná stěrka. Občas se objevují i béžovo-hnědé tapety.

Celý interiér vyrobil truhlář na míru. Kombinace dýhy wengé a MDF desek v matné smetanově působí teple a zároveň čistě. Vysoké dveře, 220 cm s bezfalcovými závěsy, dodávají společně s osvětlením od firmy TAL interiéru luxusní charakter.

Krbovou vložku kryjí plechy ve dvou odstínech šedé

Krbovou vložku kryjí plechy ve dvou odstínech šedé

Ve velkém obýváku (přibližně 40m2) vynikne masivní dřevina tigerwood, exotické červeno-oranžové dřevo, které charakterizuje jeden z nejvýraznějších vzorů, jaké lze u dřevin vidět, a velká sedací souprava doplněná o dvě pohodlná robustní křesla na otočném podnoží. Krbovou vložku kryjí plechy ve dvou odstínech šedi. Plechy byly použity také na posuvy skleněných příček či kryty topení.

Dřevo na stropě doporučil architekt. "Měli jsme šikovného truhláře, a nápad se nám líbil, obývák se tak vizuálně jasně vymezuje od ostatních částí přízemí," vysvětluje majitel.

Knihovna byla vyrobená na míru

Knihovna byla vyrobená na míru

Pracovna v přízemí s posuvnými dveřmi dovoluje být v úzkém kontaktu s rodinou, nebo v klidu pracovat. Velká knihovna ukazuje, jak nábytek vyrobený na zakázku dokáže využít každý centimetr prostoru. Příjemné je i červené odpočivné lehátko chaise longue.

Kuchyně má skleněné obklady Lacobel ve světle hnědé barvě, do pracovní desky je zapuštěn dřez z odolného Polystonu. Obě koupelny mají shodné obložení (smetanové páskové obklady se "saténovým" povrchem) i tmavě hnědou velkoformátovou dlažbu. V obou jsou celoskleněné sprchové kouty.

Vedle vany nechybí velký sprchový kout

Vedle vany nechybí velký sprchový kout

"S bydlením jsme spokojeni, i když bychom dnes možná pár věcí udělali jinak. Dům mohl být jednopodlažní, šatna v přízemí větší, lepší by byla garáž pro dvě auta," vypočítá majitel.

Malá dcerka spí zatím s rodiči v ložnici

Malá dcerka spí zatím s rodiči v ložnici


Technické informace

Zastavěná plocha 202 m2

Konstrukční řešení: nepodsklepená stavba na základové betonové desce, systém KMB Sendwix, silikátová omítka doplněná obkladem ze dřeva merbau (odvětrávaná fasáda)

Střecha: pultová z titanzinku

Výplně otvorů: hliníková okna

Vytápění: plynový kotel

Studnu na zahradě doplňuje vodní čerpadlo. Dům chrání zabezpečovací systém včetně kamer na obvodu domu.

Autor:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Hudson Yards bude mít 16 věží a výškou překoná i Empire State Building.
Už roste. Největší projekt americké historie navždy změní Manhattan

Když se ve 30. letech 20. století v New Yorku stavělo Rockefellerovo centrum, mluvilo se o něm jako o městě ve městě....



Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...

Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Další z rubriky

Nejvýraznějším prvkem pokoje je omyvatelná velkoplošná tapeta s mapou světa a...
Útulné doupě za 60 tisíc korun ovládla zvířata a tapeta s mapou světa

Manželé chtějí pro svého syna dětský pokoj inspirovaný safari. Útulné doupě musí mít ale praktický základ, s kterým...

Dům prezentuje dokonalou jednotu stylu, použitých materiálů i barev, a to jak v...
Oslík, lamy, ovce a koně. Srub na jižní Moravě má zoo a skvělý výhled

Srub na jižní Moravě má malou zoologickou zahradu s lamami, oslíkem, ovcemi a koňmi. Dům hlídají dva psi a zdobí tři...

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.